Girulių miško išsaugojimas: politikų nuomonės išsiskyrė

Miestas, Svarbu

Girulių miškas vėl kaitino uostamiesčio politikų aistras. Nors daugelis Klaipėdos miesto tarybos narių ketvirtadienį vykusiame posėdyje pritarė, jog Vyriausybei reikia pateikti Klaipėdos savivaldybės parengtą nutarimo projektą, kuriame yra nuostata apie miško išsaugojimą, atsirado politikų, kurie tokį dokumentą vadina rašinėliu ir siūlė savo projektus.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Įpareigojo komitetas

„Atvira Klaipėda“ jau rašė, jog įpareigota Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto Klaipėdos savivaldybės administracija parengė Vyriausybės nutarimo projektą, kuriuo iš naujo būtų įvertinami planai iš miesto centro iškelti geležinkelių stotį. Šio projekto esmė – Girulių miško išsaugojimas.

Klaipėdos savivaldybės parengtame projekte Vyriausybei siūloma priimti nutarimą su tokia formuluote: „Pavesti Lietuvos Respublikos susisiekimo ministerijai, nustatant planavimo darbų programoje planuojamą teritoriją, numatyti draudimą kirsti Girulių mišką ir Klaipėdos centrinės stoties teritorijos ir veiklų joje mažinimą, taip pat, siekiant maksimaliai mažinti geležinkelio sąstatų judėjimą tranzitu per Klaipėdos centrinę stotį, apimti ne mažiau kaip Klaipėdos geležinkelio mazgą, teritoriją iki Kopūstų kaimo ir Kretingsodžio bei kelią Radviliškis–Pagėgiai–Klaipėda ir kitas susijusias Lietuvos teritorijos dalis, nurodyti būtinybę atlikti strateginio poveikio aplinkai vertinimą pagal Lietuvos Respublikos bendrojo plano koncepcijoje numatytas Klaipėdos geležinkelio mazgo plėtros alternatyvas ir geležinkelio Radviliškis–Pagėgiai–Klaipėda plėtros alternatyvą“.

Dauguma politikų sutarė, jog toks kelias, kai savivaldybė ir miesto taryba pasinaudoja savo teise parengti Vyriausybės nutarimo projektą, yra tinkamai pasirinktas ir sveikintinas.

Tačiau ir tokiam problemos sprendimo būdui nepritarė miesto tarybos narė Nina Puteikienė.

„Savivaldybė parengė kamufliažinį sprendimą, kad visiems užmestų šydą ant akių. Vyriausybės nutarimo projektas dėl geležinklelių plėtros galioja, jam pritariantis Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus Gintaro Neniškio parašas nėra atšauktas. Nei meras, nei direktorius neatsako, kokių žingsnių imsis, kad šis tarybos sprendimo projektas taptų Vyriausybės nutarimu. Neaišku, kodėl Vyriausybė, turėdama galiojantį nutarimą, turėtų imtis nei iš šio, nei iš to nagrinėti miesto tarybos sprendimo projektą. Mes visi esame už Girulių miško išsaugojimą, tačiau šis dokumentas yra rašinėlis, šiandien reikia aiškių teisinių dokumentų“, – kritikos negailėjo N. Puteikienė.

Mero prašė dirbti

Tokie argumentai daugumos miesto tarybos narių neįtikino, todėl dauguma jų pritarė, jog Vyriausybei būtų pateiktas Klaipėdos savivaldybės parengtas nutarimas projektas. Balsuojant visi buvo už, o tik du susilaikė.

Tačiau miesto tarybos narė Alina Velykienė Klaipėdos mero Vytauto Grubliausko prašė, kad šis padarytų darbą iki galo – pats nuvežtų nutarimo projektą į Vyriausybę, dirbtų lobistinį darbą, kad šis nutarimas tikrai būtų patvirtintas.

Miesto taryba šiuo savo sprendimu taip pat įpareigojo Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorių išduodant teritorijų planavimo sąlygas geležinkelių susisiekimo komunikacijų inžinerinės infrastruktūros vystymo plano (-ų) rengimui, be kitų teritorijų planavimo sąlygų, nustatyti reikalavimus neleisti kirsti Girulių miško geležinkelių kelyno plėtrai Klaipėdos mieste, kompleksiškai vertinti Klaipėdos uosto aptarnavimo geležinkelio transportu poreikius, vertinant ne tik visą Klaipėdos geležinkelio mazgą, bet ir siekiant šiam tikslui panaudoti visą Lietuvoje susijusią geležinkelių tinklo infrastruktūrą bei diferencijuoti į Klaipėdos valstybinį jūrų uostą ir iš jo gabenamų krovinių maršrutus, mažinant geležinkelių transporto eismą per urbanizuotas teritorijas Klaipėdos mieste, taip žymiai sumažinant oro užterštumą, mažinant triukšmo ir vibracijų taršą mieste, išsaugant svarbius gamtinio karkaso elementus ir tokiu būdu prisidedant prie klaipėdiečių gyvenimo kokybės gerinimo.

Užsikirto plokštelė?

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį nagrinėjo dar du klausimus, susijusius su Girulių miško išsaugojimu. Abu miesto tarybos sprendimo projektus pateikė N. Puteikienė. Pirmuoju buvo siūloma atšaukti Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus G. Neniškio parašą, pritariantį dar birželį priimtam Vyriausybės nutarimo projektui apie geležinkelio plėtrą, antruoju – išreikšti nepritarimą pačiam birželio mėnesį priimtam Vyriausybės nutarimui.

„Prašau žengti loginį žingsnį, priimti deramą sprendimą ir panaikinti direktoriaus pritarimą svarbiam Vyriausybės nutarimo projektui. Suprantu, kad direktorius per dieną pasirašo šimtus dokumentų, todėl galbūt sunku įvertinti vieno parašo svarbą. Nieko asmeniško, paprasčiausiai atšaukime tą parašą ir su Vyriausybė vėl galėsime turėti dialogą“, – aiškino N. Puteikienė.

Tačiau miesto tarybos narys Arvydas Vaitkus pastebėjo, jog direktorius savo parašu yra pritaręs Vyriausybės nutarimo projektui, kuris jau yra pakeistas, tad tokio dokumento lyg ir nebėra.

„Tai ką mes turime atšaukti, kam pritarti?“ – klausė A. Vaitkus.

Kritikos N. Puteikienei negailėjo ir miesto tarybos narys Audrius Petrošius: „Pristatinėtoja primena užstrigusią plokštelę. Procesas jau smarkiai pajudėjęs į priekį, priimame naujus sprendimus, o tarybos narė vis kalba apie tą patį parašą“.

Miesto tarybos nariai nepritarė nė vienam N. Puteikienės teiktam sprendimo projektui, nes esą jie ir nelogiški, ir pertekliniai, nes jau gimė sprendimo projektas teikti Vyriausybei nutarimo projektą.

Beje, Girulių miško išsaugojimo klausimas sprendžiamas ir kitaip. Šią savaitę į Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorių G. Neniškį kreipėsi iniciatyvinė grupė, kurioje yra 21 narys. Tai – mokslininkai, politikai, seniūnaičiai, susibūrę dėl Girulių-Melnragės draustinio steigimo.

„Direktoriui buvo įteikti dokumentai, kuriais reikia pradėti procedūrą ir galime užkirsti kelią visiems kirtimams. Neturėtume savo rankomis sunaikinti to, kas buvo sukurta prieš 150 metų tam, kad miestas būtų apsaugotas nuo užpustymo“, – teigė miesto tarybos narys Saulius Budinas, priklausantis ir minėtai iniciatyvinei grupei.

13 Comments

  1. Jonas

    Oi kaip juos visus ,užsisėdėjusius reiktų mesti lauk už tokius darbus,kaip priešai miestiečiams, kaip parsidavėliai, miestas iš visų pusių apsuptas teršalais , tai dar ir miesto „plaučius ” nori išplėšti .Protingo , logiško , toleriagiško mąstymo – nerasta .

    Reply
  2. Reziumė

    Su kiekvinu Bendrojo plano rengimu kyla dikusijos dėl giliavandenio uosto, planą patvirtina ir viskas nurimsta, nurims ir dabar.
    Kopūstų k. variantą nagrinėja kiekvieną kartą ir atmeta kaip ekonomiškai netinkamą, ir dabar atmes…
    Nepergyvenkit, atkreipiu dėmesį į tai, kad šiuo metu valstybė ir uostas investuoja į esamo uosto ekvatorijos gilinimą ir tas giliavandenis tik sapnuose,
    nes niekas jo be kinų nepastatys, o kinai valdžiai nepriimtini !

    Reply
  3. N.Puteikienė

    Duok Dieve, kad vyriausybė nei iš šio, nei iš to, imtųsi kurti naują nutarimą, jau turėdama galiojantį su visais reikalingais pritarimais, įskaitant ir Klaipėdos savivaldybės. Tokiu atveju jausiuos nudirbusi gerą darbą: savivaldybė savo sprendimą parengė, kaip atsaką į mano teikiamus sprendimus. Tačiau logiškas ir nuoseklus, ir rezultatyvus kelias būtų:
    1. Atšaukti administracijos direktoriaus pritarimą.
    2. Išreikšti nepritarimą vyriausybės nutarimui.
    Būtent tokius 2 sprendimus ir pasiūliau.
    3. Teikti naujo vyriausybės nutarimo projektą.

    Reply
    • O dudorius kaip?

      Plius merą laikas keist. Taryba juk gali jį pašalinti kaip praradusį pasitikėjimą miestiečių tarpe.

    • ezys

      Zinoma, pasaulis be jusu tikrai nesisuktu 🙂

  4. :)

    Greiciau ateitu rinkimai, gal nubires visokie, politikos ausaideriai, kaip Gentvilai, Puteikiai, facebooku didvyriai kaip saugojo Giruliu miska, nes daugiau taip nieko ir nenuveike.

    Reply
  5. Ir vėl apgavo mumis

    Ny ką Vaitkaus neniškio Gru liausko š. Neatšaukė parašo o tai reiškia LEIDŽIA SKVERNELIUI BET KADA IŠKIRSTI GIRULIŲ MIŠKA. Vaitkus išorinio uosto nori. O kaip gali uosta turėti be Girulių iškirtimo? Uždegė žalia šviesa iškirtimui tik veliau

    Reply
  6. A.Petrošius kieno statytinis?

    Statytina plokštelė. Baitkaus ir kitu siūlymai yra akių dumimas. Apgavo su memomrandumu apgaus ir su tais siūlymai. Po rinkimu Skvernelis sers ministrus balsuoti už Girulių iškirtimą

    Reply
  7. Laikas bus Teisėjas

    Puteikienės pasiūlyti sprendimo projektai buvo nuoseklūs ir logiški:
    1. Jais ji išreiškia ir atstovauja visų miestiečių išsakytą nuomonę be jokių savo interpretacijų.
    2. Ne miesto tarybos, politikų reikalas planuoti visos Lietuvos geležinkelių infrastruktūrą ( kai tai bus daroma suinteresuotos grupės galės teikti pasiūlymus) juolab gali dabar tai daryti rengiamam Lietuvos BP. Siūlyti to niekas niekada nedraudė ir be tarybos sprendimų.
    3. Duotas direktoriaus sutikimas nelogiškas naujai teikiamiems tarybos vyriausybės siūlymams ir jau vien dėl to naikintinas.
    4. Miesto tarybai priimtiniau ir toliau ( LG duotiems daugiau nei prieš 15 metų) TIKĖTI Vyriausybės galimai tvariais ir subalansuotais sprendimais nei išsakyti savo miesto aiškią poziciją ir nuostatą. Lapkričio mėn jau bus kita vyriausybė ir natūralu, teikti tarybos SIŪLYMAI „pasimes” raštų gausoje, o pritarimas LIKS.
    Eilinį kartą miesto Taryba ir miesto valdžia pademonstravo nepagarbą savo rinkėjams.
    p.s. ATVIRA KLAIPĖDA jau tampa tendencingu portalu vykdomosios ir politinės miesto valdžios propagandos apmokamu įrankiu Virginijos Spurytės šališkais rašiniais. Valdiškų pinigų, verslo paramų tęstas neišlaikytas.

    Reply
    • nu tikrai

      argi taip sunku parašyti straipsnį ne šališkai ?

    • Anonimas

      Antraštė: išsiskyrė politikų nuomonės. Straipsnis: prieš nėra.

  8. Gėda dudoriui

    O pažadukas meras ką per rinkimus žadėjo? Kad susitars su visais, su visais ras bendrą kalba, nes taryba bus marga. Fuuu netikėlis. Tiesiog apgailetiną merą Klaipėda trečią kadenciją turi.

    Reply
    • Anonimas

      Va va, nueinu pas merą ir sakau kad reikia atšaukti Kuršių didiku sandėrį su Ordinu o jis sako ne, perteklinis, nebegalioja ir panašias nesąmones. O JUK ZADEJO KAD SU VISAIS RAS KALBA

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Metai prie Klaipėdos valdžios šturvalo: sėkmės ir nesėkmės

Sėkme reikėtų vadinti pastangas darbuotis atnaujinant daugiabučių namų kiemus, ugdymo įstaigas ir jų aplinką – dėmesio anksčiau tam tikrai stokota. ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Transportas

Integruotiesiems maršrutiniams taksi – 6 metai

Antradienį sukanka 6 metai, kai į viešąjį Klaipėdos transportą kaip integruota jo dalis įsiliejo maršrutiniai taksi. Per tą laiką M5, ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Sveikata

Miesto sveikatos įstaigoms siekia gauti 7 mln. eurų paramos

Klaipėdos savivaldybė skelbė, jog parengė investicinį planą ir jau pateikė paraišką finansavimui gauti, kad Sveikatos centro veikloje dalyvaujančios miesto gydymo ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This