Dėl „Grigeo Klaipėda” – kreipimasis į aukščiausią šalies valdžią ir teisėsaugą

Mums rašo

Asociacija „Klaipėdos Marių bendruomenė“ , asociacija „Šernų ir Ketvergių bendruomenė"
2020-07-31

Komentarų: 3

LR Prezidentui Gitanui Nausėdai

LR Vyriausybės Ministrui Pirmininkui Sauliui Skverneliui

LR Aplinkos ministerijai

LR Generalinei prokuratūrai

Specialiųjų tyrimų tarnybai

Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybai

Dėl chemiškai apdorotų celiuliozės atliekų deginimo Klaipėdos miesto centre

Dėl nedeklaruojamų cheminių medžiagų naudojimo gamyboje

Dėl galimai sąmoningai skleidžiamos toksiškos smarvės Klaipėdoje

Klaipėdos mieste, adresu Nemuno g. 2, veiklą vykdanti AB „Grigeo Klaipėda” daug metų ir dideliais kiekiais gamyboje naudoja chemines medžiagas (tokias, kaip natrio hipochloritą ir fennoflock A18), kurios, įvykus cheminei reakcijai, sudaro labai toksiškus, visiems gyviems organizmams pavojingus cheminius junginius. Vykstant cheminei reakcijai, minėtos medžiagos skleidžia aitrų, supuvusių kiaušinių smarvę primenantį kvapą. Supratome, jog visi iki šiol institucijų atlikti patikrinimai, brangiai kainuojantys oro taršos ir nuotekų užterštumo matavimai, gali būti visiškai niekiniai. Taršos leidime minėtų medžiagų AB „Grigeo Klaipėda” tiesiog nedeklaruoja. Tai reiškia, kad atliekant patikrinimus, šių medžiagų niekas neieško, nevertina jų kiekių, nors aplinkosaugos sistemoje  (AIVIKS) akivaizdžiai matosi, jog jos gamyboje naudojamos.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Manoma, natrio hipochloritas iškreipia realius BDS7 ir CHDS duomenis nuotekose. Natrio hipochloritas galimai naikina bakterijas. Reiškia, tiek metų apie 130 tonų per metus gamyboje naudojamas stiprus chemikalas galimai su nevalytomis nuotekomis tekėjo į Kuršių marias. Ar tik ne dėl didžiulių cheminių medžiagų kiekio šiandien turime itin blogą Kuršių marių būklę?

Informuojame, kad per pastarąsias kelias savaites iš Birutės, Minijos, Rumpiškės, Kuosų ir kitų, šalia esančių gatvių gyventojų buvo gauta daug skundų dėl aitraus kvapo gyvenamojoje aplinkoje. Skundai buvo perduoti institucijoms.

2020 m. liepos 29  d. Klaipėdos miesto savivaldybės administracija, reaguodama į gyventojų skundus, sukvietė Kvapų ir aplinkos taršos stebėsenos darbo grupę. Paaiškinimus dėl aplinkoje tvyrančio kvapo pateikti buvo pakviesti ir „Grigeo Klaipėda” atstovai. Posėdžio metu įmonės vadovas Tomas Eikinas patvirtino, kad jie atlieka įvairius bandymus, siekiant pagerinti savo įmonės gamybinių nuotekų parametrus ir į nuotekas pila įvairius cheminius preparatus. Pasak įmonės vadovo, dėl atliekamų bandymų gyvenamojoje aplinkoje galėjo atsirasti nemalonūs kvapai. Įmonės vadovas taip pat patvirtino, kad minėti kvapai gyvenamojoje aplinkoje gali būti jaučiami ir toliau, jei įmonei nebus leista atlikti pirminio nuotekų valymo Dumpių kaime Klaipėdos rajone esančiuose įmonės valymo įrenginiuose. Svarbu paminėti, kad „Registrų centro” duomenimis, minėti įrenginiai nebaigtos statybos, todėl, mūsų nuomone, negalėjo būti eksploatuojami. Minėti įrenginiai taip pat yra areštuoti prokurorų nurodymu dėl įmonės atžvilgiu vykdomo ikiteisminio tyrimo. Primename, kad įmonė daugybę metų galimai leido nevalytas nuotekas į Kuršių marias.

Mus stebina tai, kad iki šios dienos, Aplinkos ministerijai pavaldi Aplinkos apsaugos agentūra įmonei „Grigeo Klaipėda” nepanaikino TIPK leidimo.  Mes neįsivaizduojame, ką dar turėtų padaryti ši įmonė, kad būtų panaikintas TIPK leidimas.

Taip pat informuojame, kad mūsų turimomis žiniomis, AB „Grigeo Klaipėda” 2018 m. balandžio mėn. gavo Aplinkos apsaugos agentūros leidimą deginti chemiškai apdorotas gamybos atliekas, kuriose galimai yra ir plastiko, ir plastmasės priemaišų, biokuro katiluose, kurių kaminuose nėra jokių filtrų. Šitas cheminėmis medžiagomis užterštas atlieka, Aplinkos apsaugos agentūra leidžia vadinti „biomase“ ir deginti miesto centre.

Vadovaudamiesi aukščiau pateiktais duomenimis, reikalaujame:

  1. Nedelsiant naikinti TIPK leidimą AB „Grigeo Klaipėda“. Mūsų nuomone, tik tokie drastiški veiksmai leis sustabdyti nevaldomą, toksišką smarvę Klaipėdoje. Tik tokie drastiški veiksmai leis išvengti galimo AB „Klaipėdos vanduo“ nuotekų valyklos biologinio valymo įrenginių funkcionavimo sutrikdymo.
  2. Pradėti visapusišką Aplinkos ministerijos, Sveikatos ministerijos, STT, Prokuratūros, FNTT tyrimą įmonėse AB „Grigeo Klaipėda“, AB „Grigeo“ Vilniuje (turima informacija leidžia įtarti, jog analogiški pažeidimai vyksta ir toje įmonėje).
  3. Pradėti tyrimą Aplinkos apsaugos agentūroje dėl darbuotojų kompetencijos, leidimų išdavimo tvarkos, paraiškų vertinimo procedūrų galimų pažeidimų ir galimos korupcijos, įvertinant „Grigeo“ įmonių grupei išduotų, atnaujintų TIPK leidimų pagrįstumą ir teisėtumą bei galimai neteisingos, melagingos informacijos TIPK leidimų paraiškose, kuri galimai nebuvo tikrinama minėtos institucijos darbuotojų priimant sprendimą išduoti ir atnaujinti TIPK leidimus minėtos įmonių grupės įmonėms.
  4. Pradėti Klaipėdos aplinkos apsaugos departamento (buvusio Klaipėdos RAAD) pareigūnų veiklos tyrimą dėl pareigūnų kompetencijos, galimo tyčinio neveikimo, galimos korupcijos išduodant taršos leidimus iki 2014 metų AB „Grigeo Klaipėda“ ir vykdant jų kontrolę.
  5. visų atsakingų institucijų reikalaujame įvertinti 2018-2020 metais „Grigeo“ įmonių grupės įmonėse vykdytų patikrinimų protokolus bei nustačius neatitikimus duomenyse, perskaičiuoti taršos mokesčius.

Aplinkos apsaugos ministro Kęstučio Mažeikos reikalaujame būti principingu ir imtis kardinalių priemonių dėl įmonės „Grigeo Klaipėda“ tolimesnės veiklos.

Gerb. ministro pirmininko prašome imtis griežčiausių poveikio priemonių dėl Jums pavaldžių ministerijų vadovų neveikimo ar galimos nusikalstamos veikos bei galimos korupcijos. Tik Jūsų ir Jūsų komandos dėka buvo sudaryta speciali Vyriausybės darbo grupė, kuri įsigilino į Klaipėdos visuomenininkų pateiktą informaciją. Darbo grupė išaiškino daug pažeidimų aplinkosaugoje bei nustatė spragas aplinkosaugos teisės aktuose ir parengė teisės aktų pakeitimus. Taip pat buvo pakeisti galimai korumpuoti aplinkos apsaugos departamento vadovai.

Gaila, tačiau darbo grupei pabaigus darbą, vėl pradėtos rengti įvairios studijos  dėl padangų, atliekų deginimo, dėl atliekų įvežimo iš užsienio ribojimo ir pan. Klaipėdos pašonėje kasdien auga nerūšiuotų atliekų kaupas, o 2019 m. pradžioje atliktas FNTT tyrimas UAB „Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras” dėl nerūšiuojamų atliekų nusėdo žymiosios atliekų politikos grupės vadovės Agnės Bagočiutės stalčiuose. „Nepramušamas“ viceministrės Justinos Grigaravičienės ir Agnės Bagočiutės bei Seimo nario Simono Gentvilo tandemas, akivaizdžiai, mūsų nuomone, jų proteguojami fortumai, ruošiamas raudonas kilimas atliekų įvežimui į Lietuvą rodo tik viena – jau netolimoje ateityje Lietuva taps svetimų atliekų utilizavimo teritorija.

Jūsų Ekscelencija Prezidente,

Jūs klaipėdietis. Klaipėdos gyventojų vardu prašome pareikalauti iš Jums pavaldžių institucijų maksimalių pastangų atliekant tyrimą dėl AB „Grigeo Klaipėda” ir kitų „Grigeo” įmonių grupės įmonių veiklos. Gelbėkite Klaipėdą nuo ciniško ir neatsakingo verslo. Padėkite mums išsaugoti savo vaikų ir ateities kartų sveikatą.

3 Comments

  1. Julius M.

    Reklama?

    Reply
    • Aš

      Kieno reklama? Grigeo ?

  2. Ta pati korumpuota chebra

    Yra savivaldybė sulipusi su AAA Ta agentura kai buvo vykdomi neteisėti medžiu kirtimai mieste ,atsirašinėjojo. Nieko neveikė ir dabar yra byla teisme. Nieko neveikė ir savivaldybei padėjo kirsti medžius ir Aplinkos ministerija.Savivaldybės Aplinkos apsaugos skyrius tai vedėja Rasa Javaitienė paduota į teisma už neteisėtus masiškus medžiu kirtimus mieste,padedant vykdyti su visuomene nesuderintus ,,trinkeliu klojimo projektus”. Tie projektai ,masiškai iškertant medžius tai savivaldybės pinigu plovyklos

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika

Klaipėdos liberalai išsirinko vienmandatininkus

Liberalų sąjūdžio Klaipėdos skyrius visuotiniame susirinkime sprendė​, kas atstovaus partijai rudenį vyksiančiuose Seimo rinkimuose uostamiestyje. Danės, Pajūrio, Baltijos ir Marių ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Bendrovės „Grigeo Klaipėda" byla vienai dienai buvo persikėlusi į uostamiestį

Pirmadienį Šiaulių apygardos teismas išvažiuojamajame teisiamajame posėdyje, kuris vyko Klaipėdos apygardos teisme, baigė liudytojų apklausas. Teismui yra pateiktas prašymas papildomai ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

Mums rašo

Vandenilio gamyba Klaipėdoje: vandens nepavogs, miesto nesusprogdins

Kilus šaršalui dėl vandenilio gamybos ir užpylimo punkto plėtros Klaipėdos uosto teritorijoje, pateikiu trumpą santrauką atlikto poveikio aplinkai vertinimo, kad ...
2024-03-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This