Nuo rytojaus – nauji reikalavimai dėl apsaugos nuo koronaviruso

Koronavirusas

Nuo rytojaus, rugpjūčio 1 dienos, įsigalioja sveikatos apsaugos ministro, valstybės lygio operacijų vadovo  sprendimas prekybos, laisvalaikio ir pramogų vietose bei viešojo maitinimo įstaigose dėvėti kaukes.

Kaukė. Pixabay.com

Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos Spaudos tarnybos pranešimo, sprendimas priimtas atsižvelgiant į  augantį koronaviruso infekcijos (COVID-19) atvejų skaičių šalyje ir siekiant užtikrinti žmonių saugumą nuo infekcijos plitimo.

Sprendimu nurodyta įpareigoti, kad lankytojus aptarnaujantis personalas uždarose viešojo maitinimo įstaigos patalpose dėvėtų nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones – veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones.

Taip pat sprendimu įpareigoja uždarose prekybos, įskaitant ir prekybos centrų patalpas, paslaugų teikimo ir veiklos vykdymo vietose prekiautojus ir paslaugų teikėjus bei vyresnius nei 6 metų amžiaus lankytojus, pirkėjus, paslaugų gavėjus, vartotojus dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones – veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones.

Prekybos, laisvalaikio ir pramogų vietų įstaigos nuo šiol privalo riboti ir pirkėjų bei paslaugų gavėjų srautus: užtikrinti, kad pirkėjai ir paslaugų gavėjai eilėse laikytųsi saugaus ne mažesnio kaip 1 metro atstumo vienas nuo kito.

Išimtys taikomos paslaugoms, kurių neįmanoma suteikti dėvint kaukę, pavyzdžiui, barzdos skutimo paslaugai, kosmetologinių ir grožio procedūrų metu. Sportuojantiems sporto klubuose ir lankantis laisvalaikio ir pramogų parkuose, kai paslaugos teikimas dėvint kaukę neįmanomas, pavyzdžiui, baseinuose – dėvėti kaukės taip pat neprivaloma.

Priemonės viešajame transporte

Nuo rytojaus stiprinami reikalavimai dėl apsaugos priemonių ir viešajame transporte, informuoja Susisiekimo ministerija.

Visi viešojo transporto darbuotojai ir keleiviai, išskyrus vaikus iki 6 metų amžiaus, privalės dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones – veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones. Keleivius, kurie nedėvi kaukių, viešojo transporto priemonių vairuotojai gali atsisakyti vežti.

Viešojo transporto priemonėse rekomenduojama vežti tiek keleivių, kiek yra sėdimų vietų. Jei vežami stovintys keleiviai, turi būti užtikrinamas ne mažesnis nei 1 metro atstumas tarp keleivių, išskyrus sutuoktinius, artimuosius giminaičius, įtėvius, įvaikius, globėjus ir rūpintojus. Rekomenduojama nenaudoti sėdėjimo vietų, kai sėdima veidu į veidą, išskyrus kai sėdi sutuoktiniai, artimieji giminaičiai, įtėviai, įvaikiai, globėjai ir rūpintojai.

Rekomenduojama neprekiauti kelionės bilietais viešojo transporto priemonėse, o vairuotoją atskirti pertvaromis nuo keleivių arba išlaikyti ne mažesnį kaip 2 metrų atstumą.

Viešojo transporto paslaugų teikėjai turės užtikrinti, kad viešajame transporte nedirbtų asmenys, kurie serga arba jiems pasireiškia ūmių kvėpavimo takų infekcijos simptomai, arba jiems yra taikomas reikalavimas dėl privalomos ar rekomenduojamos izoliacijos.

Keleivių įlaipinimo ir išlaipinimo vietose rekomenduojama sužymėti laukimo vietas eilėje, tarp kurių turi būti ne mažiau kaip 1 metro atstumas.

Ne rečiau kaip kartą per dieną viešojo transporto priemonės privalės būti valomos ir dezinfekuojamos, reguliariai valomi ir dezinfekuojami dažnai liečiami paviršiai – rankenos, turėklai ir pan. Kiekvienoje viešojo transporto priemonėje keleiviams gerai matomoje ir naudoti patogioje vietoje turės būti įrengtos rankų dezinfekavimo priemonės.

Kiekvienoje viešojo transporto priemonėje turės būti aiškiai matoma informacija apie prevencines COVID-19 ligos priemones – saugų atstumą, rankų ir kosėjimo bei čiaudėjimo higieną, privalomą nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių dėvėjimą, rekomendacija nesilankyti viešose vietose, jei pasireiškia ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomai, informacija, kad pasireiškus ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų susirgimų požymiams rekomenduojama konsultuotis Karštąja koronaviruso linija tel. 1808 arba susisiekti su savo šeimos gydytoju konsultacijai.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Šalyje - jau dešimt savivaldybių su nuliniais COVID-19 rodikliais

Trečiadienį Lietuvoje patvirtinti 27 nauji COVID-19 atvejai – šeši žmones užsikrėtė antrą, skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje vienas žmogus susirgo ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Tarp nulinius COVID-19 rodiklius turinčiųjų - ir Klaipėdos rajonas su Neringa

Valstybės duomenų agentūros duomenimis, antradienį Lietuvoje patvirtintas 31 naujas koronavirusinės infekcijos atvejis, iš kurių po tris žmones užsikrėtė antrą ir ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Savaitės pradžia - su 57 naujais COVID-19 atvejais

Valstybės duomenų agentūra skelbia, kad pirmadienį Lietuvoje buvo patvirtinti 57 nauji koronavirusinės infekcijos atvejai (13 žmonių užsikrėtė antrą kartą, du ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This