Seimo rinkimuose Klaipėdoje – ir kliūtys, ir naujovės

Miestas, Svarbu

Klaipėdoje įsibėgėja pasiruošimas artėjantiems Seimo rinkimams. Tačiau jau dabar pripažįstama, kad visų problemų išspręsti nepavyks ir kai kuriems rinkėjams bus sudėtinga patekti į rinkimų apylinkes.

Trūkumų yra ne tik kai kuriose rinkimų apylinkėse, bet ir savivaldybėje, kurioje vyksta išankstinis balsavimas. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Ir patys žinome, ir raštų iš Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) gavome, jog pagrindinis klausimas yra rinkimų apylinkių pritaikymas neįgaliesiems, kad jie į jas galėtų nevaržomai patekti. Situacija mieste gerėja, tačiau tikrai nėra ir kol kas nebus ideali. Šiuo metu iš 54 uostamiesčio rinkimų apylinkių visiškai neįgaliesiems pritaikytos yra 30. Patikrinę visas apylinkes nustatėme, kad dar 8-ias galima nesunkiai pritaikyti, nes iš esmės jose reikia tik sprendimo balsavimą organizuoti ne antrame, o pirmame aukšte. Jei šias aštuonias apylinkes pavyks pritaikyti, tuomet jau turėsime 38, o tai jau labai didelė dalis. Aišku, ir mes, ir VRK norime, kad į visas apylinkes neįgalieji galėtų lengvai patekti, bet panašu, kad net ir su visomis pastangomis šiems rinkimams tokio rezultato nepavyks pasiekti“, – teigė Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Andrius Dobranskis.

Neįgaliesiems sudėtinga ir balsuoti iš anksto, nes išankstinis balsavimas vyksta Klaipėdos savivaldybės posėdžių salėje, kuri yra trečiame aukšte.

„Reikia pripažinti, kad taisytinų dalykų tikrai yra, neįgaliesiems sudėtinga patekti. Nors iš pirmo į trečią aukštą galima pakilti liftu, į pačią posėdžių salę yra laiptukai, kurie tikrai nepritaikyti neįgaliesiems. Mums tikrai yra kur pasitempti. Jau kalbėjausi su Ūkio skyriumi, ieškome sprendimų, kaip pagerinti situaciją“, – dėstė A. Dobranskis.

Jis pažadėjo, jog savivaldybė savo lėšomis nupirks specialių juostų, kurios bus išklijuotos visose rinkimų apylinkėse, kad jose geriau galėtų orientuotis regos negalią turintys klaipėdiečiai.

Neįgalieji kelia klausimus, įvardija problemas, jų reikalavimai tikrai yra geri ir teisingi, bet viskam reikia laiko ir lėšų, todėl ieškome kitų variantų, kaip padaryti, kad per šiuos rinkimus neįgaliesiems būtų kuo patogiau. Žinia, balsuoti galima ne tik savo apylinkėje, o bet kurioje. Todėl kalbamės su VRK ir norime, kad kvietimuose balsuoti, kurie bus išnešioti po namus, būtų pateikta informacija, kurios apylinkės 100 proc. yra pritaikytos neįgaliesiems“, – tvirtino Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Iššūkių pasiruošti rinkimams kelia ir vis dar paskelbta ekstremali situacija. VRK reikalauja, jog tose rinkimų apylinkėse, kurių sąrašuose yra daugiau nei 3000 rinkėjų, būtų įrengta papildoma balsavimo patalpa su balsavimo kabina ir balsadėže.

„Mes turime 19 tokių apylinkių. Manau, kad tikrai nebus didelių sunkumų tose apylinkėse įrengti papildomą balsavimo patalpą ir ją aprūpinti visu reikiamu inventoriumi“, – tikino A. Dobranskis.

Per šiuos Seimo rinkimus uostamiestyje vienai rinkimų apylinkei bus suteiktas laikinas prieglobstis.

„Žaliakalnio“ gimnazija yra ir bus remontuojama, todėl apylinkė perkeliama į greta esantį darželį „Radastėlė“. Ir jis šiuo metu yra remontuojamas, tačiau tikimės, kad darbai iki rudens bus baigti“, – vylėsi pašnekovas.

Seimo rinkimai šiemet vyks spalio 11 dieną. Tvirtinama, kad jie įvyks, net jei ir kiltų antroji koronaviruso banga, bet rinkimų apylinkėse reikėtų laikytis saugumo reikalavimų.

1 Comment

  1. ???

    Andriau dėl tų laiptukų įveikimo juk yra spec. skydas paruoštas, ką Jūs ten veikiate ?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Pradeda veikti informacijos apie rinkimus numeris

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) informuoja, kad trečiadienį pradeda veikti trumpasis numeris 1855, kuriuo rinkėjams bus teikiama informacija apie rinkimus. Juo ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Politika

Prezidento posto sieks 8 kandidatai

Vyriausioji rinkimų komisija antradienį priėmė sprendimus registruoti likusius penkis kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Politika

Europos Parlamentą nori šturmuoti 19 partijų

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) skelbia, kad pirmadienį baigiantis politinės kampanijos dalyvių registracijai dalyvauti birželio 9 d. vyksiančiuose rinkimuose į Europos ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This