Nuotekų dumblo kiekį mažins jį degindami

Fotoreportažai, Svarbu, Verslas

Emilija Breiterytė, „Atviros Klaipėdos" praktikantė
2020-08-05

Komentarų: 0

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Bendrovė „Klaipėdos vanduo“ pasirašė dar vieną sutartį dėl Dumpių nuotekų valyklos aikštelėje sukaupto dumblo deginimo įmonėje „Fortum Klaipėda“.

Šiais metais iš Dumpių nuotekų valyklos sudeginimui bus išvežta 6 tūkst. dumblo. „Klaipėdos vanduo“ su „Fortum Klaipėda“ dirbo ir anksčiau – nuo 2017 m., o nuo 2018 m. pradėjo ir intensyviai bendradarbiauti. Nuo 2017 m. „Fortum Klaipėda“ sudegino jau daugiau nei 8000 tonų dumblo.

Įmonių pasirašytos sutarties vertė – 200 tūkst. eurų be PVM. Vienos tonos dumblo sudeginimas vandentiekininkams atsieis 33 eurus be PVM. Kai įmonės 2017 m. buvo pasirašiusios pirmąją sutartį, tarifas siekė 30 Eur, pernai – 32 Eur.

Pasak „Klaipėdos vandens” vadovo Benito Joniko, vidutiniškai per mėnesį dumblo sukaupiama apie 1 tūkst. tonų. Šiuo metu sandėliavimo aikštelėse nuo 2009 m. jau yra sukaupta per 100 tūkst. tonų dumblo.

„Klaipėdos vandens” generalinis direktorius teigia, kad planuojama „šviežio” dumblo sandėliavimo aikštelėse nebekaupti, o utilizuoti. Aikštelėse daugiau nei per 10 metų jau sukaupto dumblo kiekį taip pat planuojama mažinti – po 400 tonų kasmet.

„Tiek degindami atliekas, tiek degindami bet kuriuos kitus dalykus, kurie negali būti kitaip sutvarkomi, mes prisidedame prie žiedinės ekonomikos“, – teigė „Fortum Klaipėda“ atstovas ryšiams su visuomene Andrius Kasparavičius.

„Klaipėdos vanduo“ nuo 2014 m. pradėjo dumblą džiovinti. Tokiu būdu kartu sau pasigamina ir šilumos, ir elektros energiją.

Teigiama, kad dumblo deginimo metu nemalonaus kvapo gyventojai nepajaus, nes dėl slėgių skirtumų kartu su dumblu sudeginimui įtraukiamas ir jo nemalonus kvapas. B. Jonikas tikino, kad dumblo transportavimo metu iš Dumpių nuotekų valyklos į „Fortum Klaipėda“ įmonę kvapo taip pat jaustis neturėtų, kadangi dumblas bus vežamas uždarose transporto priemonėse. Už transportavimą atsakinga „Fortum Klaipėda“.

„Esmė ir misija – tvarus būdas kaip sutvarkyti dumblą užkertant kelią kvapams“, – teigia UAB „Fortum Klaipėda“ direktorius Donatas Petronis.

Jis teigia, kad dumblo deginimo metu aplinkoje teršalų padidėjimo nėra, kadangi surenkamas labai mažas kiekis sunkiųjų metalų, kurie kaip ir kiti kenksmingi pelenai bus išgabenami į Norvegiją.

„Klaipėdos vanduo“ yra pasirašiusi sutartį dėl dumblo tvarkymo ir su bendrove „Akmenės cementas“.

B. Jonikas teigia, jog dumblą būtų galima panaudoti ir kaip trąšą, pavyzdžiui, auginant biokurą. Tad tikimasi, jog tokia galimybe galėtų susidomėti ir ūkininkai.

Jis tikino, kad dumblo deginimas ženklios įtakos galutiniam vartotojų mokamam tarifui neturi.

Martyno Vainoriaus nuotr.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”149771,149772,149776,149775,149779,149777,149778,149780,149773,149774,149781,149782,149783″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Verslas

Klaipėdos pramoninkams vadovaus Rimantas Juška 

Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA) ketvirtadienį vykusiame visuotiniame susirinkime išsirinko savo naują vadovybę. Martyno Vainoriaus nuotr. Dvi kadencijas – ketverius metus ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Klaipėdiečiams ir rajono gyventojams atpigs vanduo

Valstybinės energetikos reguliavimo tarnyba (VERT) patvirtino naujas uostamiesčio savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos vanduo“ kainas. Nauji, mažesni įkainiai Klaipėdos miesto ir ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This