Pripažinti du KU mokslininkų išradimai, mokslui – 2 mln. eurų

Švietimas

Paskutinįjį vasaros mėnesį Klaipėdos universitetas (KU) skelbia pasitikęs reikšmingais pasiekimais. Čia sukurtam inovatyviam kraujospūdžio matavimo aparatui suteiktas Europos patentas. Taip pat bus patentuojamas ir kitas KU mokslininkų išradimas, kuris turėtų lemti proveržį naftos valymo technologijose.

Džiugios ir tarptautinės naujienos – Europos universitetų aljanso EU-CONEXUS, kuriam priklauso KU, projektui „EU-CONEXUS mokslas visuomenei“ pagal programą „HORIZON 2020“ skirtas 2 mln. eurų finansavimas.

Suteiktas Europos patentas

Europos patentų organizacija KU profesoriaus Albino Stankaus bei lekt. dr. Žydrūno Lukošiaus sukurtam išradimui „Miego arterijos kraujo spaudimo ir augmentacijos indekso matavimo įrenginys ir sistema“ suteikė Europos patentą.

Naujai patentuotas išradimas – tai medicinos prietaisas, naudojamas kardiologijoje, neurologijoje, kraujotakos mokslo tyrimo darbuose.

Pasak KU mokslininkų, lyginant su kitais prietaisais, turinčiais panašią funkciją, šio išradimo išskirtinumai akivaizdūs. Svarbiausias – galimybė išmatuoti  tikslesnį kraujo spaudimą, artimą aortos lanko (paties informatyviausio, išstumiamo tiesiai iš širdies) kraujo spaudimui. Taip pat šiuo prietaisu mechaniniu principu galima išmatuoti arterijos spindį – diametrą. Tai leidžia pamatyti net užsikimšusias arterijas, ką iki šiol buvo galima padaryti tik atliekant sudėtingus, daug kainuojančius tyrimus.

Inovatyvų prietaisą sudaro juostinis prisegamas kaklo žiedas, ant kurio yra pritvirtintas kompiuteriu valdomas žingsninis elektrinis variklis, sujungtas su judančiu pirmyn ir atgal stūmokliu. Pastarojo gale yra įtvirtintas jėgos sensorius, skirtas matuoti prispaudimo slėgį ties miego arterija ir jo kitimą laike.

Ši sistema gali būti taikoma ir kraujospūdžiui matuot bet kurioje žmogaus kūno vietoje, prie kurios galima nejudinamai pritvirtinti įrenginį.

Šiuo metu inovacija – prototipo stadijoje. Ateityje tikimasi sulaukti investuotojų susidomėjimo, kurie, įžvelgę prietaiso potencialą, galėtų technologiją išplėtoti iki galutinio gaminio ir pritaikyti Lietuvos ar užsienio gydymo įstaigose.

Lems proveržį naftos valymo technologijose

Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra patvirtino „Inopatento“ programos finansavimą projektui, kurio metu bus patentuojamas KU mokslininkų išradimas – technologija „Naftos angliavandenilių skaidymas naudojant grybų kultūras“.

Patentuojamas išradimas skirtas naftos angliavandenilių skaidymui jūrinėje aplinkoje naudojant iš Baltijos jūros pakrantės (smėlio ir vandens) išskirtas grybų kultūras. Ši inovacija gali būti taikoma žalios naftos, iš atliekų ir atsinaujinančios biomasės pagamintų alternatyvių degalų bei jų mišinių valymui.

Tvarus ir ekonomiškas metodas apima tam tikrų grybų rūšių auginimą, imobilizavimą (padarymą nejudriais) ant pagalbinės medžiagos ir paskirstymą ant jūros vandenyje išsiliejusių naftos angliavandenilių. Lyginant su cheminėmis aktyviosiomis paviršiaus medžiagomis, naudojamomis naftos valyme, biologinę kilmę turintis grybų kultūrų panaudojimas turi geresnį biologinį suderinamumą bei yra mažiau toksiškas aplinkai.

Išradimo autorės – KU Jūros tyrimų instituto vyresnioji mokslo darbuotoja dr. Marija Kataržytė ir Jūros technologijų ir gamtos mokslų fakulteto vyresnioji mokslo darbuotoja dr. Tatjana Paulauskienė.

Tikimasi, kad sekančiame etape išradimui bus suteiktas stiprus tarptautinis patentas, kuris pritrauks verslo partnerius bei sukurs didesnes galimybes šios technologijos pritaikymui pramonėje.

Skirtas finansavimas

Klaipėdos universitetas kartu su 5 ES universitetais priklauso Europos universitetų aljansui EU-CONEXUS („Europos universitetas išmanių pakrančių miestų tvariai plėtrai“). Siekiant dar labiau sustiprinti aljanso veiklą, šiemet buvo pateikta paraiška mokslo vystymui. Projektas „EU-CONEXUS mokslas visuomenei“ buvo atrinktas programos „HORIZON 2020“ finansavimui – jam skirta 2 mln. eurų.

Tikslinis finansavimas padės užtikrinti, kad geriausios idėjos pasiektų rinką greičiau ir būtų operatyviai pritaikytos Europos miestuose.

„Žingeidūs universiteto mokslininkai bendradarbiauja apjungdami savo patirtį, žinias ir kuria inovacijas, kurios atveria naujas galimybes jau šiandienai ir dar didesnes – ateičiai. Tarptautiniu mastu kuriame tarpdalykinę, konkurencingą mokslinių tyrimų ir inovacijų struktūrą. Siekiame, kad iki 2022 m. Europos universitetas (EU-CONEXUS) taptų pasauliniu aukštojo mokslo ir mokslinių tyrimų lyderiu išmaniųjų pakrančių miestų tvarios plėtros srityje“, – pranešime žiniasklaidai pabrėžia Klaipėdos universiteto rektorius prof. dr. Artūras Razbadauskas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Švietimas

Pradeda veikti universiteto STEAM centras

Klaipėdos universitete (KU) oficialiai atidarytas metodinis STEAM centras. Tai pirmasis iš trijų Lietuvoje numatytų sukurti metodinių centrų. Jo komanda veiklą ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Iš Žardės tvenkinio dingusią salą žada grąžinti atgal

„Ši sala, atkeliavusi į Žardės parko tvenkinį, tegul bus Klaipėdos universiteto dovana miestui artėjančio gimtadienio proga. Mums, kaip mokslo įstaigai, ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This