„Ramybės“ galerijoje – juvelyrikos fantazijos, akvarelė ir tapyba

Regionas

Rugpjūčio aštuntąją dieną „Ramybės“ galerija Palangoje kviečia į „provokatyviai ir drąsiai savo kūriniuose dekonstruojančios moters kūną bei keičiančios jo tapatybę” menininkės Monikos Furmanos parodos „Dabarties esencija“ atidarymą, prasidėsiantį 16 val.

Tuo pačiu bus galima išvysti nuo rugpjūčio 6 dienos galerijoje pradėjusią veikti juvelyro Vaido Gaižausko juvelyrikos ir akvarelės parodą „Vieno degtuko istorija“.

Provokatyvioji „Dabarties esencija“

„Kontrastai yra žavingi. Jie mane sukrečia ir žadina. Kaip ir trinamos ribos. Taip nuolat komplikuoju savo būtį. Tokios pažiūros išvirto į intensyvius „energetinius mazgus“, kur svarbus daikto ir kūno santykis, daikte slypinti gyvybė ir kūno sudaiktėjimas. Pastebėjau, kad šie du sandai palaipsniui ėmė jungtis į vieną kiborgę, moterį – mašiną, moterį ir į jos kūną įsiskverbusią istoriją, kuri kaupiasi kaip našta, auga ir maitinasi jos pačios kūnu, tampa neišvengiamybe“, – taip savo kūrybą pristato Monika Furmana (Furmanavičiūtė).

Pasak dailininkės, gyvenimas yra kontrastingas: „Kartais žmonės užsiliūliuoja, gyvena tam tikram savo susikurtam burbule. Mano, kaip menininkės, tikslas sprogdinti tuos burbulus. Permąstyti naujai, kas yra šventa šiandieninėje visuomenėje ir pabendrauti su demonais iš arčiau“.

Monikos Furmanos, „Ramybės“ galerijoje pristatančios parodą „Dabarties esencija“, pavardė plačiau tapo žinoma 2008 m., jai pradėjus aktyviai dalyvauti grupinėse parodose. Tais pačiais metais Vilniaus dailės akademijoje ji baigė tapybos bakalauro studijas, 2010 m. – magistro, 2016 m.

M. Furmana įgijo ir meno doktorantės laipsnį. Menininkė yra surengusi 14 solo parodų. Jos kūrinių yra įsigiję Lietuvos, Belgijos, Suomijos ir JAV kolekcionieriai, taip pat „Lewben Art Foundation“ ir MO muziejus.

Fantazijos ir pasitaškymai

Juvelyro Vaido Gaižausko paroda „Vieno degtuko istorija“, kurią pats autorius vadina šiuolaikinės juvelyrikos fantazijomis ir akvareliniais pasitaškymais, buvo pristatyta paskutiniąją liepos mėnesio dieną netradicinėje aplinkoje, vilos „Ramybė“ kiemelio palapinėje.

„Vieno degtuko istorijai mane įkvėpė Virginija Giniotytė, Vilniaus senamiesčio lange patalpinusi nudegusio degtuko skulptūrą. Kurį laiką šitas vaizdinys vis iškildavo mano prisiminimuose, kol sugalvojau, kad sujungus juodintą sidabrą ir nudegusį degtuką, galima padaryti juvelyrikos objektus“, – sakė V. Gaižauskas.

O akvarelės gimė, galima sakyti, „iš reikalo“, – dviem su puse mėnesio įstrigęs karantine, kai nuo namų buvo galima nueiti tik šimtą metrų ir didžiausias džiaugsmas, kad kartu „įstrigo“ ir šuo, kurį buvo leidžiama vedžioti, – V. Gaižauskas neturėjo galimybės dirbti su juvelyrika. Tačiau turėjo iš Portugalijos pasiėmęs nedidelį kelioninį akvarelės rinkinį. Ir kadangi, kaip pats prisipažįsta, piešimas yra jo gyvenimo džiaugsmas, o akvarelė – džiazas, galėjo piešti tai, kas patinka.

„Negalėjau dirbti įprastinėje dirbtuvėje, tad teko išlieti savo kūrybą popieriuje“, – atviravo menininkas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Palangoje rudenį vyks senjorų festivalis

Tarptautinės pagyvenusių žmonių dienos proga Palangoje pirmąsyk bus organizuojamas festivalis „Senjorų savaitė“. Rugsėjo 29 d. – spalio 4 d. Palanga ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje - Europos brasbendų čempionatas

Palangoje prasideda ypatinga savaitė: balandžio 27 – gegužės 5 dienomis kurorte vyks Europos brasbendų čempionatas. Gilias tradicijas turintis prestižinis renginys ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Narkotikus nepilnamečiams platino Palangoje

Klaipėdos kriminalistai atlieka ikiteisminį tyrimą dėl narkotinių (psichotropinių) medžiagų platinimo nepilnamečiams Palangoje. Ikiteisminis tyrimas pradėtas dar 2023 m. gegužės mėn. ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This