Uoste – naftos produktų dėmė, paplūdimiuose maudytis nereikėtų

Svarbu, Uostas ir jūra

Uosto direkcija pranešė, kad uoste, ties Žiemos uosto įlanka, sekmadienį paryčiais (apie 6 val.) pastebėta naftos produktų dėmė. Direkcijos dispečeriai apie įvykį informavo atsakingas institucijas, į vietą buvo išsiųstas Uosto direkcijos kateris „Zunda“, skirtas teršalams rinkti. Ties įlanka pastatyta 150 m bonų užtvarų. Papildomai buvo pasitelktas Uosto direkcijos narų ir naftos surinkimo laivas „Naras“.

Apie 9 val. buvo pakeltas Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų sraigtasparnis. Pilotai pastebėjo 2 kv. km. teršalų dėmę. Teršalų likvidavimo darbams buvo išsiųsti Karinių jūrų pajėgų laivas „Šakiai“, Valstybinės sienos apsaugos tarnybos ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento kateriai, taip pat Klaipėdos jūrų uosto laivas „Mingė“.

13 val. BĮ „Klaipėdos paplūdimiai” savo socialinio tinklo paskyroje pranešė, jog visuose miesto paplūdimiuose iškelta raudona vėliava „dėl naktį uoste įvykusios avarijos, kurios metu išsiliejo dyzelino tarša į jūrą”.

BĮ „Klaipėdos paplūdimiai” nuotr.

„Maudytis jūroje nerekomenduojama”, – rašo įstaiga.

Prieš 16 val. Uosto direkcija pranešė, kad siunčia savo pajėgas, kurios padės operacijai vadovaujančiam Jūrų gelbėjimo koordinavimo centrui atlikti naftos produktų surinkimą jūroje.

„Operacijoje dalyvaus locmaninis kateris „Mingė“, kuris gabena 500 m ilgio absorbcines bonines užtvaras. Tikimės, kad kaip galima greičiau paaiškės įvykio aplinkybės ir bus nustatytas taršos šaltinis“, – pranešime cituojamas Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Algis Latakas.

„Nuolatos palaikau ryšį su visų šioje operacijoje dalyvaujančių institucijų vadovais ir akylai stebiu visą šį procesą. Mobilizuotos visos tarnybos, jos pasirengusios koordinuotiems veiksmams”, – sekmadienį vakare savo „Facebook” paskyroje rašė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

17.30 val. Uosto direkcija pranešė, kad ties I Melnrage jos kateris bei Valstybinės apsaugos tarnybos pajėgos absorbuojančiomis bonų užtvaromis renka naftos produktų teršalus. Locmaninis kateris žvalgė ruožą jūroje ties Giruliais – čia teršalų nepastebėta. Toliau buvo renkami ir  rytą pastebėti naftos produktų teršalai ties Žiemos uosto įlanka. Ten dirbo du Uosto direkcijos laivai „Zunda“ ir „Naras“.

22 val. uosto akvatorijoje ties Žiemos įlanka taršos likvidavimo darbai buvo tęsiami. Anot Uosto direkcijos, darbus numatoma vykdyti tol, kol bus surinkti visi teršalai. Ties Žiemos uosto įlanka iš viso jau buvo pastatyta 350 m bonų užtvarų.

„Dabartiniu metu ypatingai svarbu apsaugoti pakrantę. Gavus tyrimų rezultatus ir žinant kokia medžiaga ar medžiagų̨ mišinys išsiliejo akvatorijoje, bus sprendžiama dėl cheminių medžiagų̨ naudojimo teršalams „surišti“. Ypatingai svarbu, kad visi darbai būtų atliekami maksimaliai tausojant ekosistemą ir nesukeliant dar didesnės žalos“, – pranešime spaudai cituojama Aplinkos apsaugos departamento direktorė Olga Vėbrienė.

Anot jos, kai neliks grėsmės gamtai ir žmonių̨ sveikatai, bus nustatyti ir atsakingi dėl šio incidento, bus suskaičiuota žala gamtai, kurią kalti asmenys privalės atlyginti.

11 Comments

  1. ..

    Vakar dviračiu nuvažiavęs Giruliuose maniau išsimaudyti. Priėjęs prie vandens, persigalvojau – nuo vandens sklido dyzelio tvaikas.

    Reply
  2. Grubliauskas lauk iš savivaldybės

    AAA DARBUOTOJAI PRIVALO ATSISTATYDINTI. APSAUGOS MINISTRAS LAUK MAŽEIKA. ATSISTATYDINTI REKKALAUJAME

    Reply
  3. Andrius

    O kad Danėje, prieš kelias dienas per visą Danės pakrantę, nuo vieno iki kito tilto buvo dyzelino dėmė, dyzelino tvaikas rietė nosį, atvažiavo gaisrininkai, su 3l talpa kažką papurškė į vandenį, tuom ir baigta. Čia tie trys litrai skysčio išvalė Danę? Nereikėjo nafig, nė jokių bonų, nei dar ko.

    Reply
  4. Anonimas

    Ar tikrai nustatys tą taršos šaltinį? O kas toliau? Ranka ranką plauna, kaip sakoma liaudyje…..

    Reply
  5. O dar išorini uosta nori statyti Skvernelis pritarus Miesto tarybai

    Tai kas bus kai išorinis uostas kas diena taip terš?
    Bet Skverneliui Mažeikai ir Neniškiui svarbu iškirsti Girulius ir sunaukinti

    Reply
  6. Klaipėdietė

    Kur yra ta Žiemos uosto įlanka?

    Reply
    • Lali

      KLASCO

  7. Violeta

    Tuoj dar mišką iškirs, naktimis šūdo, prasmirdusių rapsų, supuvusios vandens, chemikalų, benzino smarvė, nenutrūkstami furų srautai pagrindinėmis gatvėmis, uostas kesinasi į trečios vandenvietės teritorija, naktimis kalamų polių triukšmas…..ir dar negana, po Grigeo skandalo????kas vyksta????von lauk iš miesto!!!!ko nepavyko padaryt sovietiniais metais, laisvoj Lietuvoj daro. ..

    Reply
  8. Arūnas Marčauskas

    Te atsistoja ant baltos politinio savižudžio taburetės tas politikas ar kandidatas į Seimą, kuris pasakys kad jūrų uostui vergaujantis Klaipėdos miestas yra vertas KURORTO statuso.

    Reply
    • Anonimas

      Ką pasakė Seimo narys ir kandidatas į naujo Seimo narius – Simonas Gentvilas?

    • Anonimui

      Gentviliukas vakar turbūt vėl pėstiesiems skirtu taku su dviračiu ties Vasaros estrada važinėjosi.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Neramu ir Dangėje, ir Pilies uostelyje 

Uostamiesčio savivaldybės Klaipėdos jūrinių reikalų darbo grupė antradienį gilinosi ir į buriuotojų godas dėl situacijos Pilies uostelyje, ir į vis ...
2024-05-08
Skaityti daugiau

Verslas

Naktimis visus metus gabens didelių gabaritų detales

„Ignitis renewables“ gabena dideles vėjo elektrinių dalis iš Klaipėdos uosto į Kelmės rajoną, kur vysto didžiausią sausumos vėjo elektrinių parką ...
2024-05-06
Skaityti daugiau

Transportas

Pradedamos pietinio aplinkkelio projekto planavimo procedūros

Uostamiesčio savivaldybė pranešė, kad susisiekimo ministras Marius Skuodis pateikė Vyriausybės nutarimo projektą dėl Klaipėdos pietinio aplinkkelio susisiekimo komunikacijų inžinerinės infrastruktūros ...
2024-05-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This