Augalų mados, praktiniai patarimai bei istorija apie lietuviškus žirnius kosmose

Regionas

Karolina Gudauskaitė, „Atviros Klaipėdos" praktikantė
2020-08-11

Komentarų: 0

Nidoje esančiame Vasaros knygyne pristatyta animacinių filmų režisierės Reda Tomingas pirmoji knyga „Fotosintezė“. Autorė ta proga dalinosi praktiniais patarimais apie augalų priežiūrą, botanikos pasaulio istorijomis, įdomiais istoriniais faktais apie augalų pasaulį.

Pasak jos, XVI a. vienas stilingiausių darželio augalų buvo bulvė, o 1982 metais erdvėlaivyje „Sojuz 12“ skrido žirniai iš Lietuvos ir jie tapo pirmieji nesvarumo sąlygomis kosmose išaugę augalai nuo „sėklos iki sėklos“ pasaulio istorijoje.

R. Tomingas palietė ir augalų mados temą. Pasak autorės, mados sukasi ratu ir jas lengva stebėti socialiniuose tinkluose. Prieš kelerius metus buvo madinga monstera, o dabar gėlių parduotuvių savininkai pranašauja, kad į madą grįžta mūsų senelių mylėtos begonijos. Pati R. Tomingas mano, jog skirtingiems žmonėms tinka vis kiti augalai.

Reda Tomingas. Karolinos Gudauskaitės nuotr.

„Cholerikams, skubantiems žmonėms ar mažai dėmesio kreipiantiems į smulkmenas tinka sukulentiniai augalai arba kaktusai, nes jiems nereikia daug priežiūros, o rūpestingoms asmenybėms tinka augalai kilę iš atogrąžų miškų, pavyzdžiui, orchidėjos“, – sakę autorė.

R. Tomingas pateikė ir keletą praktinių patarimų, ką daryti su augalais išvykus ilgesniam laikui.

Auginantiems sukulentinius augalus reikia juos nurinkti nuo palangių ir sustatyti ten, kur mažiau saulės šviesos. Taip pat įpilti vandens į atskirą indą ir ten įstatyti augalą, tačiau tikriems gėlių fanatikams rekomenduoja keliauti žiemą, nes tada augalai apsnūdę ir reikalauja mažiau priežiūros.

„Rašydama knygą domėjausi eksperimentais. Vienas man įsiminė labiausiai. Įrengti trys kambariai: vienas tuščias, antrame yra puošybos elementų, paveikslai bei keletas augalų, o trečiame tik augalai. Žmonės kiekviename kambaryje turėjo laikyti rankas lediniame vandenyje. Tie, kurie buvo trečiame kambaryje šaltį atlaikė geriausiai, nes augalai ramina, leidžia nukreipti mintis. Jei reikia meditacijos terapijos, augalai puikus būdas nusiraminti“, – savo įspūdžiais dalinosi knygos autorė.

JI taip pat rekomenduoja keletą vietų Lietuvoje, kuriose turėtų apsilankyti besidomintieji augalais. Tai Lietuvos nacionalinis dramos teatras, įsikūręs Vilniuje, Kauno „Vilties“ vaistinė, sujungta su Arbatine bei Vytauto Didžiojo universiteto botanikos sodas.

Žmonėms norintiems pradėti auginti gėles knygos autorė pataria pasidomėti kokios šviesos reikia augalui, kokioje temperatūroje jis turi augti bei kiek vandens jam reikia.

APIE KNYGĄ

Reda Tomingas knygoje dalijasi augalų kasdieniu gyvenimu, botanikos pasaulio istorijomis ir įdomybėmis. Ir neseniai susidomėjusiųjų, ir jau gerokai įsitraukusiųjų laukia patarimai visais kambarinių augalų auginimo klausimais bei išsamūs atrinktų augalų aprašymai, leidžiantys geriau pažinti jų veidą, pomėgius, charakterį.

Puslapiuose įamžintos ikoniškomis tapusios Lietuvos vietos, kur augalai – neatsiejama interjero dalis. O apie savo hobį ir filosofiją pasakoja vienuolika skirtingų žmonių: keramikai, iliustruotojai, augalų parduotuvių savininkai, augalų kolekcininkai ir kiti.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Vykstantiems į „Žiobrines“ Neringoje - įvažiavimo lengvata

Šį savaitgalį Neringa organizuoja „Žiobrines“ ir kviečia leistis į kulinarinę kelionę po Kuršių neriją. Čia bus kepami ypatingai paruošti, ant ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

ELTA

Nidoje žada statyti uždarus teniso kortus

Nidoje planuojama statyti uždarą sporto centrą, pirmadienį pranešė Neringos savivaldybė. „Matome didžiulį poreikį patalpų, kuriose būtų galima aktyviai sportuoti šaltuoju ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Regionas

Nidoje - retų meno kūrinių paroda, skirta Švyturių metams

Neringos muziejai kviečia atverti meno ir istorijos puslapius parodoje „Švyturiai ≠ Laivai“, kurios atidarymas įvyks ketvirtadienį, kovo 29 d., 17 ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This