Savivaldybei neįtiko ir antroji „Grigeo Klaipėda“ paraiška taršos leidimui gauti

Miestas

Pirmą kartą, įvertinusi iš suinteresuotų institucijų gautas pastabas ir pasiūlymus dėl AB „Grigeo Klaipėda“ pateiktos paraiškos taršos leidimui (vadinamajam TIPK) pakeisti, Aplinkos apsaugos agentūra (AAA) nusprendė jos nepriimti. Konstatuota, kad dokumente nepakanka informacijos ir duomenų, reikalingų leidimo sąlygoms nustatyti, todėl paraiška grąžinta tikslinimui ir papildymui.

AAA pažymėjo, kad „Grigeo Klaipėda“ privalo atlikti poveikio aplinkai vertinimo procedūras. Kol jos nėra atliktos, AAA „negalės priimti AB „Grigeo Klaipėda“ paraiškos TIPK leidimui pakeisti“.

Tokio dokumento svarbą akcentuoja ir Klaipėdos miesto savivaldybė.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Ir šįkart teikiamai bendrovės „Grigeo Klaipėda“ paraiškai dėl TIPK leidimo pakeitimo Klaipėdos miesto savivaldybė turi esminių pastabų. Mums ne vis tiek, kokiu oru kvėpuoja klaipėdiečiai, todėl darysime viską, kad minėta bendrovė galiausiai pateiktų kompleksinį vaizdą, kur ir kaip ketina tvarkytis su itin taršiomis gamybinėmis nuotekomis. Dabar matome neatitikimų, prieštaringos informacijos, kurią būtina patikslinti, kad šie „netikslumai“ netaptų spraga nedoriems ketinimams, galimybe apeiti reikalavimus“, – Klaipėdos savivaldybės pranešime spaudai cituojamas administracijos direktoriaus pavaduotojas Andrius Dobranskis. Jis atkreipė dėmesį, kad visas abejones bendrovė galėtų išsklaidyti pateikusi vieną išsamų, o ne kelis skirtingus, atskirų segmentų, kaip dabar yra, dokumentus.  

Naujojoje „Grigeo Klaipėda“ paraiškoje kalbama jau tik apie ketinimą nevalytas nuotekas išleisti Nemuno g. į AB „Klaipėdos vanduo“ nuotakyną, o ne apie esamų valymo įrenginių modernizaciją. Šių nuotekų tarša daug kartų viršija nustatytus normatyvus.

Klaipėdos savivaldybė kategoriškai nesutinka, kad įmonė į nuotakyną išleistų visiškai nevalytas, ženkliai ribines vertes viršijančias gamybines nuotekas, nes tai ne kartą tapo priežastimi, dėl ko „Klaipėdos vanduo“ buvo priversta stabdyti nuotekų priėmimą, o „Grigeo Klaipėda“ turėjo stabdyti technologinį procesą.

Savivaldybės specialistų vertinimu, gamybinės nuotekos turi būti išvalytos iki leistinų normų ir tik po to išleidžiamos į nuotakyną. Pažymima, kad būtina išnagrinėti itin taršių įmonės gamybinių nuotekų tvarkymo alternatyvas bei galimą planuojamos ūkinės veiklos poveikį aplinkai ir visuomenės sveikatai.

Klaipėdos savivaldybės pozicija tokia: kadangi įmonė Dumpiuose apvalytą dumblo kompostavimo aikštelių filtratą planuoja išleisti į AB „Klaipėdos vanduo“ valytų nuotekų kolektorių, kas yra prilyginama išleidimui į gamtinę aplinką (Kuršių marias), TIPK paraiškoje turėtų būti pateikti visi reikalingi duomenys (likutinis užterštumas ir kt.). Savivaldybės nuomone, teiginys, kad „Grigeo Klaipėda“ neišleidžia nuotekų į paviršinį vandens telkinį, yra neteisingas ir klaidinantis.

„Manome, kad visiems įmonės planuojamos ūkinės veiklos  pakeitimams turėtų kompleksiškai (bendrai ) atliktas vienas poveikio aplinkai vertinimas  vadovaujantis Poveikio aplinkai vertinimo įstatymo nustatyta tvarka“, – rašoma rugpjūčio 13 d. Klaipėdos savivaldybės rašte Aplinkos apsaugos agentūrai.

3 Comments

  1. O 12 metu Grubliauskas leido

    Leisti į marias. Leido AAA ir kitos valst. Įstaigos

    Reply
    • Anonimas

      Plokštelė vis dar uzsikirtusi

    • Anonimas

      O dabar paaiškink kaip Grubliauskas leido 12 metų jei meru tapo prieš 9 metus? Sprendžiant pagal matematikos įgūdžius kažką maišėte su vaistukais

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Ketvirtadienį dalis klaipėdiečių neturės vandens

Ketvirtadienį, kovo 28 d., nuo 9 iki 17 val., Šiaulių gatvės gyventojai turės išsiversti be vandens. „Klaipėdos vanduo” praneša, jog ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Mums rašo

Vandenilio gamyba Klaipėdoje: vandens nepavogs, miesto nesusprogdins

Kilus šaršalui dėl vandenilio gamybos ir užpylimo punkto plėtros Klaipėdos uosto teritorijoje, pateikiu trumpą santrauką atlikto poveikio aplinkai vertinimo, kad ...
2024-03-17
Skaityti daugiau

Verslas

Kviečia sužinoti daugiau apie e. paslaugas

Uostamiesčio savivaldybės valdoma AB „Klaipėdos vanduo“ kovo 19 d. (antradienį), minint Tarptautinę klientų dieną, įmonės abonentus kviečia atvykti į Klientų ...
2024-03-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This