RUSRADIO LT laidų vedėjas: „Tai, kas vyksta Baltarusijoje, yra genocidas”

Nuomonės, Svarbu

Denis Kišinevskij
2020-08-15

Komentarų: 1

Lietuvoje aktyviai domimasi šiuo metu Baltarusijoje vykstančiais įvykiais, protesto akcijomis. Nuošalyje nelieka ir daugelis lietuvių bei rusakalbių apžvalgininkų, radijo stočių, televizijos darbuotojų, nusižengę nerašytai žurnalistų taisyklei būti neutraliems. Nes šis atvejis – kitoks.

„Atvira Klaipėda” pakalbino rusakalbius vietinių žiniasklaidos priemonių atstovus, kurie jautriai išgyvena tai, kas šiuo metu vyksta Baltarusijos miestų gatvėse.

Pokalbyje pašnekovai nevengė kritikos kaimyninės šalies valdžios atžvilgiu, o tuos Lietuvos gyventojus, kurie simpatizuoja Aleksandrui Lukošenkai, vadino nesuvokiančiais realybės.

Baltarusiai nebegali kentėti

RUSRADIO LT laidų vedėjas, rusiškojo stand -up’o  Lietuvoje „variklis” ir vienas iš populiariausių renginių vedėjų Jevgenijus Solenkovas gimė ir augo Lydoje. Jau daugiau kaip 10 metų jis gyvena Lietuvoje, tačiau ryšių su Baltarusija nenutraukė. Pašnekovas prisipažino širdyje sergąs už istorinę tėvynę, juoba kad nuo Vilniaus iki sienos su Baltarusija – vos 40 km.

„Solidarumo vardan savo feisbuko paskyroje nuotrauką pažymėjau balta -raudona- balta vėliavėle. Esu baltarusis, Baltarusijoje gyvena mano tėvai, brolis, aš ten gimiau ir gyvenau iki 19 metų. Ten turiu daugybę draugų, giminių ir pažįstamų. Seku situaciją, nesu iš tų, kurie nežinotų, kas vyksta šalyje. Tai, kas vyksta dabar, yra genocidas. Tai, kas vyksta pastaruosius 26 metus (A. Lukašenka šalies prezidentu yra nuo 1994 m.- aut. pst.) panašu į sveiko proto, švietimo, mentaliteto genocidą. Visi supranta, kas vyksta. Per 26 metus šis žmogus visiems tiek įgriso, kad trūksta žodžių”, – teigė jis.

J. Solenkovas sako esąs dėkingas visiems, kurie palaiko protestuojančiuosius ir visą baltarusių tautą. Jis įsitikinęs – Lukašenka pralaimėjo rinkimus, tačiau pripažįsta, jog Lietuvoje yra ir nepalaikančių baltarusių siekių. Jis teigia nesuprantąs tokių žmonių.

„Kai aš girdžiu, kaip kai kurie Lietuvos rusakalbiai (nes dažniausiai tai būna būtent rusakalbiai) giria Lukašenką ir juodina protestuojančius, man belieka juos tik vadinti neišprususiais, atsilikusiais… Jų smegenys persisunkusios buka posovietine propaganda, neturinčia nieko bendra su realybe. Šiandien jie kalba apie tai, koks „batka” šaunus, kokios esą švarios Minsko gatvės ir panašiai, nors juk ne „batka” tas Minsko ir kitų miestų gatves šluoja – jas šluoja žmonės! Jas švariomis daro liaudis! Baltarusiai seniai pribrendo permainoms, jie – europiečiai. Džiaugiuosi, kad Lietuvoje, o ir visame pasaulyje žmonės pradėjo tai suprasti, nes anksčiau, ko gero, mus laikė trečiarūšiais. Taip, baltarusiai pavargo. Baltarusija nori, kad tas ūsuotas idiotas pasitrauktų. Žmonės verkia, žiūrėdami į jį per televizorių”, – emocijų neslėpė Jevgenijus.

Jo teigimu, dabar labai svarbus yra moralinis palaikymas.

„Dėkoju kiekvienam, savo nuotrauką feisbuke pažymėjusiam balta-raudona-balta vėliavėle. Tegul tas palaikymas bus nors toks – tai reiškia, kad žmonės viską mato, supranta, kas vyksta. Tikiu, kad internetas ir šiuolaikinės technologijos atliks savo darbą, o visoms jėgos struktūroms, kovojančioms prieš savo tautą, bus atlyginta pagal nuopelnus. Jiems per dieną moka po 400 dolerių, kad jie tramdytų protestuojančius, jau nekalbant apie premijuojamus karininkus”, – apmaudo neslėpė radijo laidų vedėjas. –  Jokių sąžiningų rinkimų ir jokios Lukašenkos pergalės nebuvo – yra daugybė vaizdo įrašų, kuriuose matyti falsifikavimai (…) Tai kaip galima skelbti, jog laimėjo su 80 proc. rezultatu? Geriau jau būtų nusipiešęs sąlyginius 51-55 proc. Taip, į gatves žmonės vis tiek būtų išėję, tačiau tauta bent jau būtų pamačiusi, kad tu dar ne visiškas melagis, suprantantis, jog jokio daugumos palaikymo neturi”,  – apibendrino pašnekovas.

J. Solenikovas griežtai atsiliepė apie tuos Lietuvos gyventojus, kurie pateisina Lukašenkos veiksmus, įžeidinėja protestuojančius, vadindami juos „майданутыми” (nuo žodžio Maidanas – vertėjos pastaba).

„Kiekvienam lietuviui, kuris teigia, kaip ten pas jus, Baltarusijoje, gerai, aš atsakau: paklausykit, proto bokštai, pasikeiskime pasais. Kiekvienas, postringaujantis, jog Baltarusija ar Rusija yra puikios šalys, jog Lukašenka – maladiec, tegul laikinai pasikeičia pasais su tais, kurie nepatenkinti gyvenimu Baltarusijoje ar Rusijoje. Visi nepatenkintieji pamatys, koks yra realus gyvenimas Baltarusijoje, bus pritrenkti ir, jei nenusišaus, ant kelių atšliauš iki sienos ir maldaus, kad juos sugrąžintų atgal – į Lietuvą, Latviją, Estiją… Ten, kur taip blogai, kur nėra kietuolių Lukašenkos ar Putino”, – pokalbį baigė radijo laidų vedėjas.

Nebijok pripažinti to, ką matai

Panašaus požiūrio laikosi ir klaipėdietis Sergėjus Griffits – radijo stoties „Raduga” vadovas, kaip ir daugelis kitų savo feisbuko nuotrauką pažymėjęs istorine balta- raudona-balta Baltarusijos vėliava.

Jo teigimu, pareiškimai apie Aleksandro Lukašenkos pergalę rinkimuose neišlaiko jokios kritikos.

„Pagal tautybę esu baltarusis, taip įrašyta mano gimimo liudijime, nors gimiau ir augau Rusijoje. Mano abu tėvai baltarusiai, vasaros atostogas aš leisdavau Minske ir Molodečne pas senelius, taigi, su šia šalimi palaikau ryšius. Kodėl aš taip reagavau? Pats to nesitikėjau. Matyt, tai yra mano kraujyje. Jei dar prieš kokias dvi savaites man būtų pasakę, kad vakarais grįžęs namo iškart įsijungsiu televizorių, žiūrėsiu tiesiogines transliacijas internetu, sekdamas naujienas, kad tik ko nors nepraleisčiau, būčiau tik nusijuokęs. Tačiau Baltarusijoje besivystantys įvykiai mane kažkodėl labai įtraukė, sujaudino”, – mintimis dalijosi pašnekovas.

Jo teigimu, visi Lietuvos gyventojai, kurie nepritaria protestuojantiems, turėtų pažiūrėti tiesai į akis.

„Savo akimis matau tų nesąmonių, kurios vyksta Minsko ir kitų miestų gatvėse, įrodymus… Matau, kaip jėgos struktūros šaudo į savo piliečius, guldo ant asfalto žurnalistus, daro spaudimą žmonėms, atjungia internetą, elektrą ir panašiai. Netikiu, kad oficialūs rinkimų rezultatai – tai reali tautos valios išraiška. Tokias išvadas darau pabendravęs su savo giminaičiais, draugais ar pažįstamais iš socialinių tinklų, gyvenančiais Baltarusijoje. „Vienus žmones galima apgaudinėti visą laiką, kitus tik kai kurį laiką, bet visų žmonių ir visais laikais negalima apgaudinėti”, – jie cituoja Abaromui Linkolnui priskiriamą posakį, kuris ir atspindi dabartinių įvykių Baltarusijoje priežastį. Žinoma, galima klausimą kelti ir kitaip: „O kuo apskritai baltarusiai nepatenkinti? Negi jiems blogai gyventi prie Lukašenkos? Gatvės švarios, darbą turi, aplinkui –  tik grožis ir gėris”. Gal tada prisiminkim, jog prie Hitlerio irgi Vokietija „stojosi ant kojų” po Pirmojo pasaulinio karo, ekonomika augo, vyko Olimpiados ir taip toliau. Tačiau, kalbant metaforiškai, rūbinėje jau gerokai smirdėjo”, – apibendrino S. Griffits.

Išreiškė solidarumą

Priminsime, jog šią savaitę pagrindinių Lietuvos žiniasklaidos priemonių vadovai išreiškė palaikymą kolegoms žurnalistams iš Baltarusijos, pažadėję jiems suteikti, jei prireiks, ir pagalbą.

„Mes, Lietuvos žiniasklaidos priemonių redaktoriai, reiškiame solidarumą su Baltarusijoje persekiojamais žurnalistais. Smerkiame Baltarusijos valdžios vykdomą žurnalistų persekiojimą, interneto prieigos ribojimą ir kitokį trukdymą atlikti savo pareigas“, – rašoma pareiškime, kurį pasirašė BNS, Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos, delfi.lt, 15min.lt, lrytas.lt, tv3.lt, LNK, IQ, Laisvės TV ir „Verslo žinių“ redaktoriai ir vadovai Vaidotas Beniušis, Inga Larionovaitė, Rasa Lukaitytė, Raimundas Celencevičius, Tautvydas Mikalajūnas, Artūras Anužis, Rolandas Agintas, Ovidijus Lukošius, Andrius Tapinas, Rolandas Barysas.

1 Comment

  1. Gintas

    Dar daug jegu ir nervu kainuos atsikratyti tuo usuotu… O po to bus nelengviau, ypac jai brolis is rytu ateis i pagalba…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Ir apeliacinė instancija patvirtino, kad R. Žemaitaitis skleidė tikrovės neatitinkančią informaciją

Klaipėdos apygardos teismas apeliacine tvarka išnagrinėtoje civilinėje byloje dėl paskleistų duomenų pripažinimo neatitinkančiais tikrovės ir žeminančiais asmens garbę ir orumą, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Ar Kretingos meras iš tiesų atsikratė teisėsaugos pretenzijų? (dar atnaujinta)

Praėjusią savaitę Klaipėdos apylinkės teismas palaimino prokuratūros ir Kretingos rajono mero Antano Kalniaus taikos sutartį, kurios šiam politikui prireikė dėl ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Regionas

„Išskaidrino“ ir Klaipėdos rajono politikus

„Skaidrinam grįžta į savivaldybes, keliauja į Klaipėdos rajoną ir vėl randa krūvas greičiausiai svetimų čekių, „įsisavintus” viešuosius pinigus, nesuprantamas keliones ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This