Iliustracija ar abstrakcija?

Kultūra

Vytautas Valevičius
2020-08-16

Komentarų: 1

Nors vasara karšta, naujų parodų uostamiestyje netrūksta.

Viena iš Klaipėdos galerijų pristatė Verena Issel: Wurzelpost parodą.

Galerija si:said mėgsta modernų meną ir ši paroda naujoviška. Technika yra mišri – nuo koliažų iki piešinių seriją. Medžiagos įvairios: metalas, šilkas, medis –  su kartonu ir putplasčiu ir dar daugiau. Turinys įvairus – nuo stilizuotų sporto prietaisų vaizdavimo iki seno baliono kampe. Galerijos sienos specialiai perpieštos taip pat tapo parodos kūriniais. Atpasakoti visų darbų nesiimsiu – tai reikia matyti. Yra gerų, yra geresnių, yra ir man nepatikusių. Iliustracijai pridedu du vaizdus – bendrą ir vieną atskirą kūrinį. Jie patiko – pažiūrėkite patys.

Verena Issel (g. 1982) – daugiausia instaliacijas kurianti menininkė. Yra baigusi Hamburgo „Hochschule für Bildende Künste“ (HFBK) dailės universitetą, įgijo du magistro laipsnius: menų (specialybė – skulptūra, instaliacija ir kinas) bei klasikinės filologijos. Nuo 2019 m. dirba HFBK lektore, o 2019–2020 m. – ir kviestine profesore. Menininkė gyvena ir dirba Berlyne.

O Naujojoje Klaipėdos galerijoje galima pamatyti Virginijaus Tamošiūno tapybą. Šis autorius abstrakčiojo meno atstovas.

Priminsiu, kad ši kryptis radosi tik XX amžiuje. Jos pradžia galima manyti esant V. Kandinskio darbus. Vėliau šiai krypčiai priskiriami olandas Pitas Mondrianas (Piet Mondrian), lenkas Kazimiras Malevičius, amerikietis Džeksonas Polokas (Jackson Pollock). Dabar jų šimtai, kaip žymių, taip ir nelabai.

V. Tamošiūnas yra gana originalus, sunku rasti kitų autorių įtaką. Jis lietuviškas, kad ir kaip būtų keista. Net spalvų gama leidžia įtarti nacionalines šaknis. Skirtingai nuo realistinės arba daiktinės tapybos abstrakcionizmas verčia žiūrovą ne tik žiūrėti, bet ir „išjausti”. Gal todėl man labiausiai patiko darbai, vaizduojantys garsus.

Tiesa, jo paveiksluose gali rasti ir rašto gabalėlių, nors perskaityti vargu ar kam pavyks. Bet tai leidžia manyti, kad autoriaus abstrakcijos remiasi ne tik fantazijos polėkiu, bet ir realiai dalykais, jausmais ar daiktais.

Virginijus Tamošiūnas 1988 m. baigė Šiaulių pedagoginio instituto Dailės fakultetą (dabar Šiaulių universiteto Menų fakultetas). Menininkas dalyvavo grupinėse, tarptautinėse meno parodose Vokietijoje, Prancūzijoje, Lenkijoje, Kinijoje, Čekijoje, Italijoje. Nuo 2009 m. yra tarptautinės menininkų grupės „Chanteloube“ narys.

1 Comment

  1. Petras

    Ar galima dažniau tokių straipsnių> būtų gera žinoti

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Galerija „si:said“ pristato Verenos Issel parodą „Wurzelpost (Ekosistema M)“

Rugpjūčio 15 d. (šeštadienį) 17 val. galerijoje „Si:said“ (Daržų g. 18, Klaipėda) atidaroma Verenos Issel (DE/NO) paroda „Wurzelpost (Ekosistema M)“. ...
2020-08-10
Skaityti daugiau

Kultūra

„Herkaus galerijoje“ – Virginijaus Tamošiūno tapybos paroda

Rugpjūčio 6 d., ketvirtadienį, 17.30 val. Naujojoje Klaipėdos galerijoje Mados ir verslo centre „Herkaus galerija“ (Herkaus Manto g. 22) vyks ...
2020-08-03
Skaityti daugiau

Kultūra

Harmonija pagal Virginijų Tamošiūną

Sausio 17 d., ketvirtadienį, 17.30 val. Naujojoje Klaipėdos galerijoje (Herkaus Manto g. 22) personalinę parodą „Harmonija“ pristatys tapytojas Virginijus Tamošiūnas ...
2019-01-14
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This