Būtina spręsti „Grigeo Klaipėda” iškėlimo iš miesto klausimą

Nuomonės

Arvydas Vaitkus, Klaipėdos miesto tarybos narys
2020-08-17

Komentarų: 12

Žolinių dieną, rugpjūčio 15-ąją, įvyko mitingas prie „Grigeo” įmonės. Gal tokia šventinė diena, kuriai kažkas išdavė leidimą, buvo ne tiek skaitlinga mitinguojančiaisiais, nors problema, kurią būtina spręsti, yra ilgametė ir labai svarbi.

Žmonės reiškė pasipiktinimą dėl išleistų į marias vandenų kokybės ir sklindančios smarvės nuo šios akcinės bendrovės. Ir mitingo metu buvo jaučiamas aštrus kvapas.

Renaldo Kulikausko nuotr.

Klaipėdos kartono fabrike studijų laikotarpiu dar 1982 metais praėjo mano pirmoji praktika. Ta pati smarvė veikia žmonių sveikatą jau beveik 40 metų.

Mitingo metu buvo girdėti pasipiktinimo balsai ir siūlymai įmonei diegti poveikį į aplinką mažinančias priemones ar net įmonės vadovus paduoti į teismą už daromą žalą sveikatai.

Manau, kad geriausias sprendimų paketas turėtų būti iš dviejų etapų:

1. Kuo skubesnis naujausių technologijų diegimas neutralizuojant smarvę ir valant pogamybinius vandenis.

2. Paraleliai – spręsti šios gamyklos iškėlimo iš miesto klausimą.

Net ir po rimtų investicijų poveikis į aplinką vis tiek liks, nes agresyvių cheminių procesų gamykla yra ypač mažu atstumu nuo tankiai apgyvendintų rajonų.

Sprendžiant tokio kalibro klausimą turi būti centrinės ir miesto valdžios betarpiškas bendravimas ir sprendimų priėmimas. Svarbiausias tokio klausimo iniciatorius ir sprendėjas turėtų būti miesto vadovybė, nes net Vietos savivaldos įstatymas nurodo savivaldybei priskirtą funkciją – APLINKOS KOKYBĖS GERINIMAS IR APSAUGA (7 str. 18 p.)

To, mano nuožiūra, pastaruoju laikotarpiu nėra arba yra nepakankamo lygio. Net atvirkščiai – matau priešpriešą iš Klaipėdos miesto vadovų pusės ar vengimą spręsti miesto problemas centrinės valdžios institucijose. O tai neabejotinai kenkia klaipėdiečiams.

Mitinge dalyvavę klaipėdiečiai pagrįstai piktinosi tuo, kad sprendžiant žmonių sveikatai ypač aktualią problemą nedalyvavo nei vienas miesto vadovas.

Dar vienas svarbus akcentas.

Aš neabejoju tuo, kad mūsų valstybėje turi būti ne tik verslo sprendimai, gerinantys ekologiją, bet ir valstybės pagalba. Ne pačiam verslui, o ekologinėms problemoms spręsti. Tuo labiau, kad kaip tik šiuo metu jau dedami pagrindai naujiems ES pinigų paskirstymo prioritetams. Tai ne naujiena ES valstybėse, tačiau Lietuvoje tokių sprendimų galėtų būti daugiau. Tokio pragmatizmo linkiu visiems tiems, kas pretenduoja tapti Seimo nariais.

Iškraustymas tokio pobūdžio objektų iš miesto centro neabejotinai turėtų būti prioritetų sąrašo viršuje.

12 Comments

  1. Jūratė

    Geri, konkretūs pasiūlymai. A.Vaitkus vadovaudamas Uosto direkcijai visada akcentuodavo ekologiją. Pikti ,nesidomintis miesto ekologija linkę tik intrigas kelti ir patys nieko nesiūlydami kaip Klaipėdai spręsti jau pavojingą mums visiems problemą įžeidinėja menkina komentarų autorius.
    IŠkelti Kl.Grigeo ar uždaryti? Manau reikia nedelsiant, jau ryt,poryt pradėti derybas su Pangoniu apie uždarymą. Jau praėjo 7 men. nusikalstamo Pangonio įmonės marių ilgalaikį teršimą tačiau toliau sklinda smarvė..įmonė jau yra bejėgė veikti ne teršdama marių. Situacija ekologiniu požiūriu labai rimta…

    Reply
  2. Elena

    O man labai priimtini ir suprantami tarybos nario KONKRETŪS siūlymai . Man visiškai vistiek kokios frakcijos narys juos teikia . Aš eilinį kartą pamačiau , kad LIKĘ, miesto tarybos nariai, tik VAIZDUOJA , nors gal to jau nedaro , jog jiems rūpi miestiečių gerbūvio klausimai . Rūpinasi tarybos ” valstiečiai ” , todėl AŠ balsuosiu už juos . Man reikia realių darbų , o ne pačirškėjimo feisbuke ar pasikandžiojimo tarybos posėdyje . Galėjo ateiti visi kas norėjo , todėl ne pono Vaitkaus ” kaltė ” , kad jų nebuvo .

    Reply
  3. PAŽALIAVĘS RAUDONASIS VAITKUS YRA NUOŠIRDUS DEMAGOGAS

    Ačiū, mielas Vaitkau, už nuoširdų rūpestėlį, sprendžiant uosto aplinkosaugos ir ekologijos problemas! Tam turėjai begalę laiko dirbdamas Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direktoriumi 2012-2019 metais. Ką gero ir konkretaus nuveikėte uosto aplinkosaugos ir ekologijos srityse per tuos 8 metus? Nesustodamas gyrėte KLASCO/ACHEMĄ (savo buvusią darbovietę…) ir pasirengėte Uosto bendrąjį planą, kuriame nusimatėte bemaž 4 kartus didesnę maksimali uosto plėtrą, krovos ir TARŠOS apimtys viduryje Klaipėdos! Iškelti iš miesto reikia ne tik Grigeo, bet visą Jūsų proteguojamą nežmoniškai taršią uosto veiklą – geležių, durpių, naftos, cemento, baltarusiškų trąšų ir kito brudo krovą! Sėkmės, mielas Vaitkau, įgyvendinant Jūsų rinkiminius pažadus -steigiant naktines poliklinikas Klaipėdoje! Tai tiesiogiai susiję ir su Grigeo, ir su Jūsų ilgai ilgai vadovauto uosto aplinkosaugine veikla.

    Reply
    • Kristina

      Tai gal Vaitkus ir visą uostą pasiūlys iškelti? Savivaldybė perimti jų turto visuomenės poreikiams negali. Įdomu kokiu būdu jis nusavins įmonės turtą? Tokių teisės aktų nėra. Kalba tai ką žmonės nori girdėti, bet toms kalboms pagrindo visiškai nėra.

  4. Iškelti

    Iškelti gregeo arba uždaryti

    Reply
  5. Vaitkau

    tu rimtai esi pasiekęs lygį, kad stovėti šalia finansinius nusikaltimus padariusios Zaborės ir politinę agitaciją vykdančios ponios tau gerai…Greitai po uosto direktoriaus netekimo ritiesi, oi greitai…

    Reply
  6. almantas

    Idėja nauja ir gera ją pats laikas integruoti į miesto planus

    Reply
    • Equalizer

      Ideja iskelti imone jau sena. Ankstesni akcininkai UAB Ega ir Finansu pramones korporacija si klausima jau svarste. Buvo surasta ir vieta ir man rodos Vyriausybe pritare. Bet sis procesas yra brangus ir kas ji finansuos.

  7. Kvapas blogai, dulkės gerai

    „Įdėmiai stebime kaip sekasi uosto kompanijoms, kaip pasitvirtina mūsų į uostą įdėtos investicijos. Matau KLASCO kompaniją ištisas paras per savo kabineto langą iš devintojo aukšto. Matau kiek atplaukė laivų, kiek pakrauta krovinių, pastatyti ir dirba naujieji kranai, naujai pastatyti sandėliai. Džiausiuosi KLASCO investicijomis ir jų gaunama grąža, o tuo pačiu šios kompanijos atnešama nauda Klaipėdos uostui ir valstybei“, – akcentavo A.Vaitkus.

    Skaityti daugiau: https://klaipeda.diena.lt/naujienos/verslas/imoniu-pulsas/klasco-solidarizuojasi-su-valstybe-787804

    Reply
    • .....

      O jūs prieš mūsų valstybę ? Prieš naudą Lietuvai ? Oho ho ….Verslo ” švara ” kaip suprantu turi rūpintis visai kitos institucijos , o ne Vaitkus . Visai nupušote ? Žinote , man vis labiau aiškėja „patryjotų darbai ” : etikečių klijavimas , įžeidinėjimai ir ….ir VISKAS . Miestui ar miestiečiams kokia nauda ? Jokios ….

  8. Pilietis

    Ponas Vaitkau, ko taip smulkiniesi? Sakyk drąsiai, kad reikia visą uostą, su jame veikiančiomis įmonėmis, iškelti… Pripažink sau, kad pikta jog uosto direkcija ir be paties puikiai tvarkosi. Matyt tikrai kažko esi parūkęs, kad svaigsti Girskienės lygio nesąmones. Nusiritai visai, žemiau plintuso…

    Reply
    • ....

      Labiau panašu , kad tamsta ” parūkęs ” . Logikos rašliavoje jokios , matyt turite interesų ? Ne Girskienė sugalvojo smarvę , o neatsakingai dirbantis verslas . Dvoką jaučiu ir aš .

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Sportas

Sporto mėgėjams – naujas stadionas 

Klaipėdos savivaldybė skelbia, kad šalia jai priklausančios „Gilijos“ pradinės mokyklos (Taikos pr. 68) atliekami paskutiniai naujo stadiono įrengimo darbai – ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This