Dalijant pinigus sportui savivaldybėje pakvipo intrigomis

Sportas, Svarbu

Po daug kam netikėto Klaipėdos savivaldybės komisijos sprendimo kai kurie miesto sporto bendruomenės nariai nuogąstauja dėl esą neaiškios papildomų pinigų skyrimo tvarkos.

pikist.com nuotr.

Pirmadienį po pietų Klaipėdos sporto taryba savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ išplatino pranešimą (nuoroda į jį – žemiau) apie tai, kaip iš miesto biudžeto siūloma dalinti papildomus pinigus aukšto meistriškumo klubams finansuoti. Tiesa, vėliau atsirado tarybos pirmininko komentaras, kad tai – tik vieno iš jos narių nuomonė. 

Minėtajai kategorijai priskiriami „Neptūnas“ (krepšinis), „Dragūnas“ (rankinis), „Amber Queen“ (tinklinis) ir HC „Klaipėda“ (ledo ritulys). 

Papildomą finansavimą – beveik 400 tūkst. eurų – skyrė miesto taryba, šią sumą išskirstyti patikėta administracijai. 

Kiek pinigų ir kodėl – palikta nuspręsti specialiai savivaldybės komisijai, kuriai pirmininkauja Sporto skyriaus vyriausioji specialistė Asta Pilybienė. 

Būtent šios komisijos sprendimas ir sukėlė audrą sporto bendruomenėje – teigiama, kad papildomas lėšas pasiūlyta išdalinti pagal iš anksto su miesto sporto bendruomene nederintus kriterijus, kuriuos su kolegėmis paruošė Asta Pilybienė. 

Pagal naują tvarką gerokai išauga tinklinio finansavimas – papildoma parama yra netgi didesnė už sumą, skirtą metų pradžioje visiems 2020-iesiems. 

Kodėl taip atsitiko – niekas aiškinti kol kas nenori arba negali.

Paslaptimi išlieka ne tik minėti kriterijai, bet ir papildomo finansavimo dydžius nulėmusio komisijos posėdžio protokolai. Sporto bendruomenės atstovams pareikalavus jų iš savivaldybė specialistų, šie protokolų dar neatsiuntė.

Dėl to miesto sporto bendruomenės interesus atstovaujanti Klaipėdos sporto taryba ir skambina pavojaus varpais – viešai klausdama: ar gali skyriaus specialistės savo nuožiūra keisti finansavimą numatančias taisykles? Ar joms nebūtina pasitarti su sporto bendruomene? O gal taisyklės keičiamos su administracijos vadovų žinia? Gal tai kai kurių sporto šakų protekcija? Politiniai žaidimai? Biurokratų savivalė? Korupcija? Šantažas? Juk jeigu nėra logikos – ieškok interesų, sako liaudies išmintis.

Be to, šaltinis „Atvirai Klaipėdai“ minėjo, kad nedideliame miesto sporto pasaulyje visos suinteresuotos pusės žinomos. 

Kita vertus, dar tikimasi, kad įsikišus visuomenei galimai nepagrįstiems valdžios atstovų sprendimams dar gali būti užkirstas kelias.  Minėtos komisijos siūlymas yra tik rekomendacinio pobūdžio, jį tvirtina administracijos direktorius.

Savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis bei jo pavaduotoja sporto klausimais Asta Dirgėlienė šiuo metu turi nedarbingumą, Sporto skyriaus vedėja Rasa Rumšienė dėl ligos irgi jau kurį laiką nedirba. 

„Atvira Klaipėda“ komentaro paprašė komisijos pirmininkės Astos Pilybienės. 

Papildymas

Pirmadienį (rugpjūčio 17 d.), prieš pat darbo dienos pabaigą, Klaipėdos sporto taryba gavo papildomas lėšas skirsčiusios komisijos posėdžio protokolą. 

Jame pirmininkės siūlymas grindžiamas tuo, kad skirstant savivaldybės biudžeto lėšas nėra patvirtintų specialiųjų vertinimo kriterijų, kuriais komisija turėtų vadovautis, o tvarka, pagal kurią pinigai klubams dalinti anksčiau, šiuo atveju netinka.

„Sporto projektų finansavimo iš Klaipėdos miesto savivaldybės biudžeto tvarkos apraše nėra numatyta, kad papildomas finansavimas turi būti paskirstytas pagal tuos pačius kriterijus, o ir anksčiau skirstant lėšas buvo naudojami vis kiti specialieji vertinimo kriterijai“, – taip jos aiškinimas užfiksuotas protokole.

Dokumente taip pat matyti, kad kai kurie komisijos nariai nesutinka balsuoti dėl pinigų skirstymo dėl to, kad papildoma informacija apie skaičiavimus juos pasiekė prieš pat posėdį ir su jais susipažinti nespėjo.

Komisiją norima įpareigoti ateityje papildomą informaciją pateikti ne vėliau kaip 3 dienos iki posėdžių. 

Balsavime dėl pinigų skirstymo bendru sutarimu nedalyvavo komisijos narys Vaclovas Gedvilas – jis nusišalino siekiant išvengti interesų konflikto, mat yra susijęs su vienu iš lėšų gavėju – ledo ritulio klubu.

Komisijos balsavime pirminiam Astos Pilybienės siūlymui nepritarta, o patikslintam lėšų skirstymo variantui pritarta 1 balso persvara.

Dar kiek vėliau po aukščiau pateiktu Klaipėdos sporto tarybos „Facebook” profiliu atsirado jos pirmininko Liudviko Mileškos komentaras, kuriame jis dėsto, jog tai yra vienasmenė vieno iš jos narių pozicija, tačiau kurio – nedetalizuoja.

Klaipėdos miesto sporto tarybos nariai apie komisijos, dėl lėšų skirstymą aukšto meistriškumo komandoms, (sudarytos Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu) darbą ir priimtus sprendimus nebuvo informuota ir savo posėdyje lėšų paskirstymo kriterijų nesvarstė. Todėl, teikti kolegialios nuomonės apie savivaldybės komisijos sprendimą skirti lėšas aukšto meistriškumo klubams, negali. Tai vienasmenė Facebook paskelbta Klaipėdos sporto tarybos nario pozicija”, – rašo L. Mileška.

Astos Pilybienės komentaras

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos (toliau – Administracija) direktorius pavedimu Sporto projektų vertinimo komisija, kuri sudaryta Administracijos direktoriaus įsakymu, vadovaujantis Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos patvirtinto Sporto projektų finansavimo iš Klaipėdos miesto savivaldybės biudžeto tvarkos aprašu (2019 m. spalio 24 d. sprendimo Nr. T2-301 redakcija) (toliau – Tvarkos aprašas) 5.13 papunkčiu, turi pateikti rekomendacijas dėl sporto projektų finansavimo. Šią komisiją sudaro Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu sudaryta darbo grupė, kurią sudaro 7 nariai: 3 Klaipėdos miesto sporto tarybos nariai, 2 sporto projektų vertinimo ekspertai, 1 Savivaldybės tarybos Kultūros, švietimo ir sporto komiteto narys, 1 Savivaldybės administracijos Sporto skyriaus atstovas.

Vadovaujantis Tvarkos aprašo 49 punktu, komisijai suteikta galimybė nusistatyti specialiuosius vertinimo kriterijus Klaipėdos miesto reprezentacinėms sporto komandoms bei pagal juos ir pateiktus lėšų poreikius paraiškose teikti rekomendacijas Administracijos direktoriui dėl lėšų skyrimo.

Kiekvienas Vertinimo komisijos narys turėjo galimybę, žinant klubų lėšų poreikius, apgalvoti kriterijus ir juos teikti posėdžio metu.

Vertinimo komisijos posėdžio metu buvo pateikti keli siūlymai ir komisijos nariai balsavimo būdu nusprendė dėl sporto projektų finansavimo ir teikė rekomendaciją dėl Savivaldybės biudžeto lėšų skyrimo.

Beje, Vertinimo komisijos nariai 2020-08-17 gavo Sporto projektų vertinimo komisijos posėdžių protokolą, kuris buvo parengtas vadovaujantis Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos veiklos reglamento 27.7. papunkčiu, kuo remiantis protokolas buvo pasirašytas ir užregistruotas nepraleidžiant terminų.

3 Comments

  1. O nuo kada savivaldybėje skaidru

    Visi projektai -kainos išauga plauna ir viskas mūsų pinigus. Siūlo mieksm nereikalingus nesuderintus su visuomenė projektus

    Reply
  2. Patarimas žurnalistui

    Pasiteiraukit ir sulaukit atsakymo ne tik p. Astos Pylibienės, bet ir p. Vaclovo Gedvilo, kuris nuo seno atstovauja Klaipėdos ledo rituliui, kokiais pagrindais jis darbuojasi toje straipsnyje minimoje pinigų skirstymo komisijoje, kuri jau skyrė ir anksčiau finansavimą ir Klaipėdos HC klubui ir ledo ritulio būreliams ir kaip tai dera su Viešų ir privačių interesų derinimo teise. Gal viskas ir teisėta, bet galimai – tai yra negerai.

    Reply
    • Aga

      Iš tikrųjų – papildykit ir paviešinkit objektyvią informaciją, labai jau įdomu. Jei tai tiesa, kad pinigus skirsto asmuo, atstovaujantis vieną iš klubų, kuriam skiriama parama ir dar esantis toje sporto taryboje, tai jau tikrai neskaniai kvepia…tik ar išdrįsit jo paklaust? pasižiūrėkime…

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sportas

Klaipėdos rankininkai kausis dėl pirmos lygos apdovanojimų

Nelengvai sezoną pradėję, tačiau sparčiai įsibėgėję Klaipėdos „Viesulo SC/Dragūno” rankininkai iškovojo bilietą į Lietuvos rankinio pirmos lygos finalo ketvertą. Uostamiesčio ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Sportas

„Amber Volley“ tinklininkai susigrąžino Lietuvos pirmenybių sostą

Gargždų „Amber Volley“ tinklininkai po metų pertraukos susigrąžino stipriausios Lietuvos komandos vardą. Sekmadienį Gargžduose vykusio „Meistro kodo“ Lietuvos vyrų tinklinio ...
2024-03-24
Skaityti daugiau

Sportas

Gargžduose - vyrų tinklinio finalo ketverto turnyras

Šį savaitgalį , kovo 23-24 dienomis, Gargždų sporto centro salėje vyks „Meistro kodo“ Lietuvos vyrų tinklinio čempionato finalo ketverto turnyras. ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This