Šv. Jono bažnyčios atstatymas: archeologai tirs pamatų būklę

Miestas, Svarbu

Klaipėdos šv. Jono bažnyčios atstatymo istorijoje žengiamas dar vienas svarbus žingsnis – prasideda archeologiniai tyrimai, kurių tikslas yra išsiaiškinti išlikusių statinio pamatų būklę.

Turgaus gatvės gale, buvusios šv. Jono bažnyčios vietoje, netrukus prasidės archeologiniai tyrimai. Martyno Vainoriaus nuotr.

Archeologinius tyrimus vykdys Klaipėdos universiteto archeologė dr. Raimonda Nabažaitė, parengusi tęstinę tyrimų programą. Ji laimėjo savivaldybės skelbtą konkursą atlikti archeologinius tyrimus.

„Šią savaitę vyks paruošiamieji darbai, o oficiali tyrimų pradžia yra kitas pirmadienis, rugpjūčio 24-oji. Tačiau jei spėsime, galbūt tyrimus pradėsime jau šią savaitę. Pirmasis veiksmas – ekskavatoriumi nukasti paviršinį gruntą, kuris moksliškai nėra vertingas, kad atsivertų mums reikalingi sluoksniai“, – teigė R. Nabažaitė.

Jos žodžiais, tyrimų metu bus atidengiamas tik su bažnyčios statiniu susijęs horizontas, nesigilinat žemiau kapų lygio, žemiau ankstesnio užstatymo, kuris fiksuojamas iš XVI amžiaus.

Anot R. Nabažaitės, šiemet tyrimų apimtis nėra didelė – bus tiriama apie 500 kv. m plotas, kuriame buvo šv. Jono bažnyčios bokštas.

„Mums reikia surinkti kuo daugiau duomenų, kokia yra pamatų būklė. Šiemet atidengsime tik bokšto dalį ir šiek tiek išorinių sienų. Tyrimai yra suskaidyti etapais, kurie priklauso nuo finansavimo. Tačiau per šiuos ir kitus metus dirbsime taip, kad atidengtume visus bažnyčios pamatus, kad juos būtų galima pamatyti ir iš paukščio skrydžio“, – teigė R. Nabažaitė.

Klaipėdos savivaldybės administracijos vyriausiasis patarėjas Ričardas Zulcas teigė, jog kitais metais numatoma pastatyt stoginę, kuri pridengtų visus archeologinius atkasimus.

Jis taip pat pabrėžė, jog archeologiniai tyrimai reikalingi tam, kad būtų tinkamai įvertinta pamatų būklė, nes tai lems tolimesnius architektūrinius konstrukcinius sprendimus.

„Kai ištirsime pamatų būklę, papildomai atliekant architektūrinius ir konstrukcinius tyrimus, projektuotojai spręs, kokiu būdu bažnyčia bus atstatoma – ar ant tų pačių pamatų, ar reikės daryti plėtinius. Realiai viskas bus aišku, kai baigsime archeologinius turimus, o šiemet atsakymų į šiuos klausimus dar negalėsime pateikti“, – kalbėjo R. Nabažaitė.

Ji teigė, jog dar nuo 1995 metų yra žinoma, kad šv. Jono bažnyčios pamatai yra išlikę, nes mokslinius tyrimus atliko Raimondas Sprainaitis, kuris norėjo nustatyti bažnyčios dydį.

„Jam tikrai pasisekė atidengti tam tikrus kampus, kad išsiaiškintų perimetrą. Tie pradiniai duomenys mums yra žinomi, bet statinio projektavimui to neužtenka. Reikia iš principo viską atidengti, kad žinotume atstumus tarp kolonų, kontraforsų. Tai yra labai svarbios detalės atstatant statinį pagal autentiškus duomenis. Vietos interpretacijoms nėra, reikia konkrečių duomenų“, – aiškino archeologė.

Tyrimus finansuos Evangelikų liuteronų bendruomenė, kuri šiam tikslui gavo 20 tūkst eurų paramą iš Kultūros paveldo departamento, o dar 25 tūkst. eurų skyrė Klaipėdos savivaldybė.

„Klaipėdos savivaldybė ir Evangelikų liuteronų parapija yra pasirašiusi bendradarbiavimo sutartį ir mes esame pasižadėję teikti visokeriopą techninę pagalbą. Todėl ir organizavome konkursą archeologiniams tyrimams“, – teigė R. Zulcas.

Planuojama, kad Šv. Jono bažnyčia bus atstatyta iki 2027 metų.

Vienu gražiausių Klaipėdos statinių buvusi šv. Jono bažnyčia Turgaus gatvės gale buvo pastatyta XVIII a. pradžioje, XIX a. viduryje nukentėjo nuo gaisro, tačiau miesto gyventojų pastangomis buvo atstatyta. Per II pasaulinį karą bažnyčia vėl smarkai nukentėjo, kol galiausiai buvo visiškai nugriauta.

4 Comments

  1. Anonimas

    „tyrimų metu bus atidengiamas tik su bažnyčios statiniu susijęs horizontas, nesigilinat žemiau kapų lygio, žemiau ankstesnio užstatymo, kuris fiksuojamas iš XVI amžiaus. ”

    Negi neidomu? Ar bijo kad uzsites iki 2028u?

    Reply
  2. ///

    Nebėra ką statyti, bažnyčią pradėjo, o ką joje veiksite ?

    Reply
    • '''

      Ne tamstos reikalas.’

    • Anonimas

      Melsimės

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Poternoje kuriama nauja kultūrinė erdvė: pristatys šv. Jono bažnyčią

Įsibėgėjus pavasariui, planuojama, Muziejų naktį duris atvers Klaipėdos universiteto (KU) mokslininkės, archeologės dr. Raimondos Nabažaitės iniciatyva kuriama nauja kultūrinė erdvė, ...
2024-02-23
Skaityti daugiau

Kultūra

Pristatys knygą „Kam skambino varpai? Bažnyčių ir šventorių tyrimai Lietuvoje“

Vasario 29 d., ketvirtadienį, 17.30 val., Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos institutas plačiai visuomenei pristatys konkurse „Klaipėdos knyga ...
2024-02-22
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Senojo pašto ateitį ir toliau gaubia migla

Po viešo kultūros ministro ir uostamiesčio savivaldybės apsisvaidymo kaltinimais dėl senojo Klaipėdos pašto atgaivinimo, badoma planuoti ir konkrečius veiksmus. Tačiau ...
2024-02-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This