Dangės skveras: idiotiško projekto neįmanoma doriausiam statybininkui tinkamai realizuoti

Mums rašo

Romas Gailius, architektas
2020-08-20

Komentarų: 26

Už Dangės skvero sunaikinimą galėsim dėkoti buvusiam Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriui. Tai tik jo nuopelnas miestui.

Pusę metų triukšmą kėlėm, raštus rašėm, kad prie projekto niekas nedirba ir durnių stumdo „pasitarimuose“ tuo pat metu imdami pinigus už „projektavimą“. Bet juos dosniai šėrė. Visais būdais dangstė ir cirkus rengė su visokiom hidro….

Mums, už tokias kalbas, grasino rekomenduodamas pasirūpinti ir man savo reputacija.

Ką tas traktorius įlindę tarp medžių gali dabar. Įsivaizduoju kaip traktorininkas keikiasi – kokie durniai čia taip prikūrė… Stop kadras iš „Facebook”

Asmeniškai siūliau – padarysim laiku ir už tą pačią kainą, tik nors žodžiu pažadėk, kad atsiskaitysi su žmonėmis, kuriuos surinkome, susitarėme reikalingais projektui parengti. Spauda apie tai rašė –„susipyko projektuotojai“. Galiausiai strimagalviais, po gerų metų vėlavimo, nežinia už ką gerokai pabrangus ir projektui, sukišo į „projekto“ bylas bet ką. Ir niekas nematė.

Ką dabar ta vargšė Rasa Jievaitienė, į kurią kreiptasi dėl medžių žalojimo, padarys, jei kabeliai, vamzdžiai, takų pagrindai suprojektuoti ant/per medžių šaknis be jokių medžio apsaugos zonų ir traktoristui reikia griovį kasti. Kodėl dabar ji „kraštinė“?

Pasekmė – pavasarį medžiai matomai bus be lapų, bet bus plastikinių pašiūrių, ir brangiausių granito takų senai praėjusio 100-mečio progai. Prikalinės ant granito lenčiukių su istoriniais miesto įvykiais, užrašais, nors projekto tai niekas nematė. Cirkininkai – viešo projekto aptarimo parodė tautai paveiksliukų, pasimaivė, vienas kitą pagyrė ir tiek.

Idiotiško projekto neįmanoma doriausiam statybininkui tinkamai realizuoti.

Tam sąmatoje turėjo būti numatytas „kasimas rankomis”, bet statybos sąmata vėl didėtų.

Kasamas gruntas tokioje vietoje privalo būti iš karto išvežamas, o ne sandėliuojamas ant medžių šaknų. Visi medžiai šalia to kalno „uždus”. Nereikės ir šaknų kapoti. Bent jau tiek techninės priežiūros, darbų vadovas turėtų žinoti.

Ką tas traktorius įlindę tarp medžių gali dabar. Įsivaizduoju, kaip traktorininkas keikiasi – kokie durniai čia taip prikūrė…

Tokioje vietoje, skvere, tarp medžių aplamai negali dirbti tokia sunkiasvorė technika 5-6 tonų svorio. Tik mažagabaritinė! Ir tai sakėm.

Jei tokio svorio technika pasivažinės prie ąžuolo pusdienį, ąžuolas nudžius, net jei jo šaknų ir visai neliesi. Patikrinta, bet aš ne želdinių specas ir yra kas viską žinojo geriau.

Archeologinių, žvalgomųjų tyrimų metu rasti puikiausiai išlikę pašto rūmų, vilos ir jos bokštelio pamatai, buvusios gatvelės grindinys (visuomenės turtas) įrenginėjant pagrindus takams jau greičiausiai sunaikinti.

O kokią techniką naudos baigus statybos darbus ir pradėjus skvero eksploataciją, takų valymui, sniegui? Į raštą su tokiu paklausimu (įtakoja takų pagrindų parinkimą) pusę metų taip ir nesugebėjo atsakyti. Tai kokie takams pagrindai bus? Kokiems svoriams?

Architektų rūmai Klaipėdos bendruomenių prašymu bandė ekspertuoti projektą, bet Savivaldybės administracija projekto taip ir nedavė. Tačiau bent iš tos informacijos, kuri buvo viešinama, Regioninė architektų taryba visuomeniniais pagrindais ekspertavo ir vienareikšmiškai rekomendavo projektą mesti į šiukšlių dėžę ir daryti iš naujo organizuojant viešą, atvirą architektūrinį konkursą. Savivaldybės administracija NET NESUREAGAVO!

Su Architektų rūmų išvada susipažinti galite čia.

Jei išties miestas nenori gėdos ant Lietuvos žemelės, tai reikėtų stabdyti statybos darbus ir tai privalėtų padaryti gamtosaugininkai, o dar geriau, kad pati savivaldybė (užsakovas), ir daryti pilną projekto nepriklausomą ekspertizę, įvertinimą ir ypač želdinių dalies, požemio tinklų, komunikacijų paviešinant visą projektinę dokumentaciją.

Už visas prastovas statybininkams, išmėtytas miesto lėšas ir delsimus eksdirektorius asmeniškai turėtų atsakyti iš savo kišenės, o po to pats lai išsireikalauja iš kitų. Turėtų, ką veikti, galėtų rūpintis „reputacija“.

Bet greičiausiai bus kaip visada, svarbiausia įsisavinti, o kad „truputėlį” nepavyko – pakentėsit klaipėdiečiai ir čia, ir Atgimimo aikštėje, ir mokykloje Kretingos gatvėje.

Autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos pozicija

26 Comments

  1. Henrikas

    Gerbiamieji,reikia melstis,kad tokių sukčių ir machinatorių kaip Budinas ir Velykienė,būtų kuo mažiau.Šitokio masto korupcija ir gudriausios schemos įsigalėjo jų valdymo laikais.Dabar matom rezultatus.Lauk tuos liberalus iš Klaipėdos.

    Reply
  2. Nezabitauskas

    Čia vienas kitas iš komentatorių, matyt, gerai pažįsta autorių, ir ne iš gerosios pusės. Aš nei jo asmens žinau, nei jo darbų įsidėmėjau, todėl galiu būti objektyvesnis. Apskritai, man regis, neprotinga yra vertinti straipsnį pagal tai, kas jį parašė, o ne kas jame parašyta. Pritariu autoriui, kad Dangės skvero projektas yra idiotiškas. Argumentacijos straipsnyje pakanka. Projektas idiotiškas nuo pat jo gimimo ir dar anksčiau, nuo tada, kai buvo sumanyta sunaikinti vertingą meno kūrinį – didįjį skvero fontaną.

    Reply
    • Jūs teisus.

      O ir kas gali gautis iš makaliūzės sukurtos sudėjus 4 skirtingus projektinius gabalus ir atidavus šią nesamonę vykdyti. Ponams mintyse su šiuo projektu viskas gerai, o kad neįmanoma įvykdyt tai turbūt rangovai kalti:D). Pažiūrėsim vėliau ką ims taršyti ir ką padarys atpirkimo ožiu

  3. As

    Pats Gailius valdišką žemę apsitvėrė, iš teismų neišeina Neringoj. Išdūrė architektus – privatizuodamas pilaitę Titnago gatvėje. Apie ką jis gali kalbėt, tuo labiau jo traukinys kaip architekto jau senai išvažiavo.

    Reply
  4. Anonimas

    Ar ne tas pats architektas suprojektavo dviračiu taką H.Manto g. ant pėsčiųjų tako, pėsčiuosius palikdamas lipti ant šviestuvų stulpu, ant medžiu?
    O dabar aiskina kad tik jis moka projektuoti.

    Reply
    • Tas pats

      Tas pats dar suprojektavo „šedevrą” N. Uosto gatvėj-Verslo centrą. Tikėkim, niekad nerealizuos. Tik nevykėlis niektauza, nekenčiantis miesto savo ne profesionalumu gali miestą bjauroti.

  5. svarbiausia Klaipėdiečiai

    išsiblaivytų nuo valstiečių, visa kita normaliai. Puteikiai tiek vedė Girskienę į politiką (kalbama, kad net finansavo) o ji va tik uodegą aukštyn ir bando su trąšų magnatais hebroje būti, uosto nebemato bėdų.

    Reply
  6. Klaipėdietis

    Gal reikėtų laukti , kad miestas nebūtų tvarkomas?

    Reply
  7. rinkimai

    tai visokie iš urvų lenda ir rėkia, būk tai kažką supranta

    Reply
  8. Tomas

    Gaila stebėti, kaip nekompetetinga miesto valžia smukdo nuostabų miestą.

    Reply
    • Tomui

      Kur Jūs matote ,,nuostabų miestą”? Apsmurgęs, apgriuvęs, dulkėse ir smarvėje paskendęs… Atmerkite akis ir pažiūrėkite , kad miestą reikia tvarkyti nuosekliai ir visą. ne vienerius metus, kol jis taps nuostabus. O dabar gėda svečiui parodyti. Apsmurgęs sovietinis uostas…

    • Kristina

      Nežinau kokius svečius kviečiatės. Mano svečiams labai patinka Klaipėda.

  9. Panda

    Kiekvienas dalbajobas gali turėti savo nuomonę… Ir klykti kokie visi blogi, o ką pats padarė?

    Reply
    • Magyla

      Meškute, ką reiškia tamstos „dalbajobas”? Jaučiu rusišką kvapą, bet rusų kabos žodyne tokio žodžio nerandu. O į tamstos klausimą, ką p. Gailius pats padarė, atsakymas yra jo tekste. Nuorodos nematėte?

    • Genialusis

      Yra dar toks rusiškas išsireiškimas – bezdarius. Irgi tinka 🙂

  10. Nesvarbu

    Taip yra, kai prie valdžios lovio prasibrauna ne inteligentiški, jautrūs žmogui ir gamtai piliečiai, o riboto intelekto mužikai. Bet ko gi kito norėt – Klaipėda- proletariato miestas.

    Reply
    • klausimas

      Prie ko čia proletariatas – gi meras menininkas, o miestą jau dešimtmečius vado pažangieji, jaunimo smarkiai palaikomi liberalai???

    • ezys

      >>>Klausimas.
      Gal prie to, kad ne meras miesta valdo? 😉 pvz. ar straipsnyje kur nors meras bent karta paminetas? 🙂

  11. Graudu ir pikta.

    Negaliu patikėti, kad visa tai vyksta mano ir daugelio žmonių mylimoje Klaipėdoje. Juk ji tiesiog niokojama.

    Reply
    • Antanas reika

      Pilnai pritariu

  12. grikių košė

    Aptikti pastatų pamatai neliesti ir negriauti, o užpilti žvyru ir palikti ateities interesams. Juokinga, kai taip teigiama, nors nežinoma, net ne klausiama, o teigiama nepasitikslinus su ten dirbančiais.

    Reply
  13. Akivaizdu

    Ko norėt, meras muzikantas… supranta tik apie džiazą ir Janušonio gelbėjimą

    Reply
    • ezys

      Kaune meras milicininkas ir ka?

  14. RomasG

    čia mano didžios meilės laiškas buvusiam direktoriui Sauliui Budinui jau panorusiam ir Seime visos Lietuvos reikalus „tvarkyti”. Gerokai sutrumpinta versija.

    Reply
    • ir ką

      geriau puteikį palaikysi, nes jis jau visus reikalus sutvarkė 🙂

  15. Jons

    Ačiū Budinui už padaryta balaganą

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Dangės skvero granitas: teismas palaikė savivaldybę

Pasirodo, kad dar 2020-ųjų pavasarį kilusios peripetijos dėl tuo metu rekonstruojamame Dangės skvere numatyto kloti granito pasiekė ir teismą. Klaipėdos savivaldybė ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

Miestas

Dingo Sąjūdžio laikus menantis simbolis

Klaipėdoje, Ąžuolyno giraitėje, pasigesta tautinio simbolio – priverpstės, lietuviškos trispalvės juosta pritvirtintos prie ąžuolo.  Apie šį įvykį pranešė „Atviros Klaipėdos” ...
2024-03-03
Skaityti daugiau

Spyglys

Vietoje nuskendusio Dangės fontano įrengs tualetą*

Klaipėdos savivaldybės pasamdyti ekspertai padarė išvadą, kad Dangės skvere nuskendusio fontano gelbėjimas yra per daug brangus mokesčių mokėtojams. Todėl valdžia ...
2023-11-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This