Daugiau studijuos ir aukštosiose, ir profesinėse mokyklose

Švietimas

Per pagrindinį bendrojo priėmimo etapą prašymus studijuoti Lietuvos aukštosiose mokyklose pateikė 29,4 tūkst. stojančiųjų. Tai beveik 10 proc. daugiau nei 2019 m., kai jų buvo 26,8 tūkst. Stojančiųjų į aukštąsias mokyklas skaičius šiemet didžiausias per pastaruosius ketverius metus nuo 2016 m.

Daugiau kaip 13,6 tūkst. stojančiųjų tenkina valstybės finansuojamoms vietoms nustatytus reikalavimus. Tai 1,8 tūkst. arba 15 proc. daugiau, negu praėjusiais metais buvo priimta per visus priėmimo etapus – 2019 m. studijų sutartis dėl valstybės finansuojamų vietų sudarė 11,8 tūkst. asmenų.

Preliminariai numatoma, kad šiame etape studijų sutartis su universitetais dėl valstybės finansuojamų vietų bus pasiūlyta pasirašyti 9,2 tūkst. stojančiųjų, tai 2 tūkst. arba beveik 30 proc. daugiau nei 2019 m. Kolegijose tendencijos išlieka panašios, kaip praėjusiais metais – šiemet, kaip ir pernai, pagrindiniame bendrojo priėmimo etape valstybės finansuojamas studijų vietas kolegijose gaus apie 4,5 tūkst. stojančiųjų.

„Galima konstatuoti, kad priėmimui į aukštąsias mokyklas nesukliudė nei pandemija, nei matematikos egzamino rezultatai. Itin svarbu, kad ir universitetams vieningai nusprendus laikytis vienodos kokybės kartelės ne tik stojantiesiems į valstybės finansuojamas, bet ir į mokamas studijų vietas, studentų skaičiai nemažėja“, – Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pranešime cituojamas ministras Algirdas Monkevičius.

Šiemet fiksuojamas rekordinis pedagoginių studijų populiarumas – palyginti su pernai jis išaugo dvigubai. Pirmąkart per kelerius metus, kai jas pasirinkusiųjų skaičiai kasmet mažėjo, šiemet norą tapti būsimaisiais pedagogais išreiškė net 2,2 tūkst. stojančiųjų, iš jų 1,3 tūkst. – pirmuoju pageidavimu. Šiemet pedagoginėms bakalauro studijoms numatomos skirti 585 valstybės finansuojamos studijų vietos. Palyginimui – pernai į pedagogines bakalauro studijas iš viso įstojo 429 asmenys.

Galutiniai bendrojo priėmimo pagrindinio etapo rezultatai paaiškės iki šeštadienio vidurdienio, kai stojantiesiems bus išsiųsti kvietimai studijuoti. Studijų sutartys su pakviestaisiais aukštosiose mokyklose bus pasirašomos rugpjūčio 24–26 d. Papildomas priėmimas į likusias laisvas studijų vietas vyks rugpjūčio 28–31 d.

Profesinėse – 19 tūkst. stojančiųjų

Šiemet pasirinkusiems profesinio mokymo įstaigas kvietimai pasirašyti sutartis jau yra išsiųsti, sutarčių pasirašymas vyksta iki rugpjūčio 21 d.

Šių metų pagrindinio priėmimo vasaros etape mokytis profesinio mokymo įstaigose pakviesti beveik 19 tūkst. stojančiųjų, tai taip pat beveik 30 proc. daugiau nei pernai, kai jų buvo 14,7 tūkst. Ypač – daugiau nei 40 proc. – augo stojančiųjų, kurie siekia įgyti profesinį išsilavinimą jau turėdami vidurinį išsilavinimą, skaičius: 2020 m. jų yra 13,3 tūkst, 2019 m. buvo 9,3 tūkst.

Daugiausiai stojančiųjų dėmesio susilaukė inžinerija ir inžinerinės profesijos – į jas pakviesta daugiau nei 4 tūkst. Paslaugų asmenims sritį renkasi 3,7 tūkst. stojančiųjų, sveikatos priežiūrą – per 2 tūkst. stojančiųjų.

Šiemet pradėjus įgyvendinti naują iniciatyvą – geidžiamos profesijos žinių suteikti dar bendrojo ugdymo mokyklos suole – sutartis su profesinio mokymo įstaigomis pasirašyti pakviesti 385 būsimi I–IV gimnazijos klasių ir 9–12 bendrojo ugdymo mokyklų klasių mokiniai. Jie mokysis pagal atskirus profesinio mokymo modulius.

Nuo šių metų rugsėjo 1 d. modulių pasiūla dar labiau prasiplės – juos rinktis bus kviečiami ir jau įgijusieji vidurinį išsilavinimą suaugusieji.

Vasaros priėmimo į profesinio mokymo įstaigas papildomas etapas vyks rugpjūčio 22–26 d. Į profesinio mokymo įstaigas likus laisvų vietų taip pat bus galima stoti rudeninio priėmimo metu – nuo rugsėjo 1 iki gruodžio 20 d.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Skyrė stipendijas LAJM studentams

Lietuvos laivybos kompanija UAB ,,Baltnautic Shipping Ltd“ skyrė skatinamąsias stipendijas trims Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos studentams. Stipendijas Kiril Bachlin, Nikita ...
2024-02-20
Skaityti daugiau

Švietimas

630-čiai KVK studentų įteikti diplomai

Klaipėdos valstybinės kolegijos (KVK) šių metų metų absolventams Žvejų rūmuose surengtos iškilmingos ceremonijos metu įteikti diplomai. Aukštąjį išsilavinimą įgijusius studentus ...
2023-06-30
Skaityti daugiau

Švietimas

Palinkėjimas Klaipėdos universiteto absolventams – sukurti 559 sėkmės istorijas

Klaipėdos universiteto (KU) diplomų įteikimo šventėje išlydėta jau 32-oji absolventų laida: studijų baigimo diplomai įteikti 559 bakalauro, magistro, profesinių ar ...
2023-06-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This