Konstatuota: viešinimo paslaugų pirkimai – su pažeidimais

Miestas, Svarbu

Kontrolės ir audito tarnyba jau ištyrė, ar skaidriai Klaipėdos savivaldybė ir jos valdomos įmonės nusiperka viešinimo paslaugas. Konstatuota, jog šioje srityje pažeidimų yra nemažai. Audito išvados toliau bus nagrinėjamos Kontrolės komitete.

Suskaičiuota, jog Klaipėdos savivaldybė ir jos valdomos įmonės per metus viešinimo paslaugos išleido daugiau nei milijoną eurų. Martyno Vainoriaus nuotr.

Būtent jo pavedimu Klaipėdos savivaldybės Kontrolės ir vidaus audito tarnyba atliko šį auditą. Jo tikslas buvo įvertinti, ar viešinimo paslaugos Klaipėdos miesto savivaldybės administracijoje ir jos valdomose įmonėse įsigytos teisėtai ir nedubliuojant darbuotojų funkcijų.

Auditoriai nustatė, jog 2018–2019 metais Klaipėdos savivaldybės administracija ir jos valdomos įmonės buvo sudariusios 108 galiojusias sutartis, susijusias su viešinimo paslaugomis. Šių sutarčių apytikslė vertė buvo – 1,3 mln. eurų. Pagrindinės įsigyjamos paslaugos buvo informacijos/reklamos spausdinimas Klaipėdos regiono dienraščiuose, viešųjų ryšių paslaugos, interneto svetainių administravimas, reklama radijo stotyse, įvairių projektų viešinimo kampanijos.

„Tiesą pasakius, šios audito išvados privertė mane atsisėsti, jos patvirtino visus mano įtarimus. Jau seniai įtariau, kad viešinimo paslaugų pirkimai savivaldybės įmonėse specialiai yra išskaidomi taip, kad taptų mažos vertės pirkimais, kuriems užtenka apklausos. Tuomet apklausiami tokie tiekėjai, kurie kartais net neturi viešųjų ryšių patirties ir tokius mažos vertės pirkimus laimi viena ir ta pati bendrovė „RSV projektai“, – aiškino Kontrolės komiteto pirmininkė Ligita Girskienė.

Audito išvadose išties konstatuojama, jog nemaža dalis sutarčių buvo sudaromos nesilaikant viešųjų pirkimų principų – tinkamai neviešinant skelbimų, dokumentų ir pan.

Išvadose taip pat konstatuojama, jog nustatyta daug atvejų, kai viešinimo paslaugų sutartis pasirašoma vienai sumai, o faktiškai sumokama suma yra gerokai didesnė – kai kurias kartais net 75 proc.

Auditoriai taip pat nustatė, jog už kai kurias paslaugas, pavyzdžiui, ekologines pamokas moksleiviams tam pačiam tiekėjui buvo sumokėta du kartus – po vieną kartą iš Klaipėdos savivaldybės biudžeto, ir antrą kartą iš Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro sąskaitos.

Nustatyta ir tai, jog perkant viešinimo paslaugas dubliuojamos darbuotojų funkcijos. Pavyzdžiui, bendrovės „Klaipėdos energija“ interneto puslapį turėtų administruoti įmonės Bendrųjų reikalų skyrius, nes tai numatyta jo nuostatuose, tačiau šiai funkcijai atlikti buvo nupirkta papildoma paslauga, už kurią bendrovei „RSV projektai“ sumokėta kiek daugiau nei 20 tūkst. eurų.

„Dabar šios audito išvados bus pristatytos Kontrolės komiteto posėdyje, kuris turėtų vykti rugsėjo 8 dieną. Pati su šia išvada kreipsiuosi į Specialiųjų tyrimų tarnybą, kad atliktų sutarčių korupcinį vertinimą. Manau, jog reikia ieškoti sprendimų, kad įmonės viešinimo paslaugų pirkimus vykdytų skaidriau ir aiškiau. Be to, norėtųsi, kad šiame pinigų skirstyme atsirastų konkurencija, dalyvautų ir daugiau žmonių, įmonių, o ne tik bendrovė „RSV projektai“, su kuria pasirašyta didžioji dalis tirtų viešinimo paslaugų sutarčių“, – dėstė L. Girskienė.

Bendrovės „RSV projektai“ direktorius Arūnas Liubinavičius tvirtino, jog dirba teisėtai ir teisingai.

„Ne paslaptis, kad mes rinkoje esame jau 17 metų ir dirbame su komunalinio sektoriaus įmonėmis. Rinka laisva – ateikite, konkuruokite. Ir dabar laimime tikrai ne visus konkursus, tačiau faktas, kad nemažai dalyvių juose yra iš Vilniaus, Kauno, tad mums paprasčiau pasiūlyti mažesnę kainą, nes sąnaudos yra mažesnės“, – aiškino A. Liubinavičius.

Jis neslėpė, jog matė audito išvadas ir jos esą dar gali būti diskusijų objektas.

„Tai yra teisininkų ginčas. Pavyzdžiui, vienos įmonės sako, kad joms neprivalomos viešųjų pirkimų procedūros, o auditorė mano, kad privalomos, todėl tai įrašyta išvadose. Kalbant apie tai, kad mums buvo sumokėta daugiau nei numatyta sutartyse, galiu pasakyti, kad jose nurodomi preliminarūs paslaugų kiekiai. Mums ką užsako, tą ir padarome. Nėra nė vieno darbo, už kurį buvo sumokėta, bet jis nebuvo padarytas“, – pabrėžė A. Liubinavičius.

Jis tvirtino, jog dar prieš metus, kai L. Girskienė dėl viešinimo paslaugų sutarčių buvo kreipusis į STT, jis ją viešai kvietė pasikalbėti ir viską išsiaiškinti.

„Ji, vietoje to, kad priimtų mano ištiestą ranką ir viską išsiaiškintų, kažkur kreipiasi, kelia skandalus. Čia matau tik politikavimą. Juk jei įdomu, galėtų imti ir paklausti, o dabar yra tik šou darymas. Be to, išvados jau buvo pateiktos birželį, kodėl ji viešina jas tik dabar? Gal dėl to, kad rinkimai į Seimą jau visai čia pat?“ – retoriškai klausė A. Liubinavičius.

11 Comments

  1. Ryšys

    Nu pagaliau tą visagalį pajudino. Nepakeičiamas reikalų derintojas. Pas vadovus pateksi tik,praėjęs Liubinavičiaus patiktą. STT turėtų įvertinti minimus sandorius.

    Reply
  2. Liuboliubas

    O kada klp buvo kitaip?

    Reply
  3. Liubinavičiogradas

    Kodėl šie pirkimukai niekur neviešinami? Kodėl smulkusis verslas negauna automatinių pranešimų, kad savivaldybei ko nors reikia? Ir tuo pačiu strateginiuose planuose visur garsiai KMSA šaukia apie žiedinės (vietos) ekonomikos skatinimą.

    Reply
  4. Ligita

    o tai ką veikia savivaldybės viešųjų ryšių skyrius su savo vyriausiais specialistais? Kam Jis, jei viskas perkama „rinkoje”? O kaip su ūkio skyriaus mažais pirkimukais „apklausos būdu”?

    Reply
  5. Simona

    O kas tikrins Audito tarnybą? Čia priėjo Kindziulis ir visada kažką suranda. Ar nekyla įtarimų, kai reikia suranda, kai nereikia, nemato. Kam tokia tarnyba reikalinga , jei neatlieka prevencinio darbo.

    Reply
    • Simona , Jūs

      nepasitikite savivaldybės Kontrolės ir vidaus audito tarnyba ? 🙂 Man keista , kad nieko nemato prie savivaldybės įmonių priskirti stebėtojai . Pvz ” Klaipėdos energijoje ” . Nemato ir visai nesijaudina švaistomais miestiečių pinigais ? Ai , ką rašyti kada matai kokios sumos svyruoja projektuose , studijose …Taip visi ” apšerniję ” , kad net nebijo jokių patikrų …..Savivaldybės buvusi darbuotoja Krace ” žemių piltymo ” į maišelius ” apklausą ” laimėjo 🙂 Dabar šis 17 m laimingas ” viešintojas ” ….O buvę Kontrolės komitetai visai nesijaudino ? Koks liūnas …

  6. politika

    ir nieko daugiau…

    Reply
    • Nesutinku

      Kiek skaičiau , pirmas domėjimasis ” viešinimu ” buvo dar tada , kada apie rinkimus niekas negalvojo . Nebuvo jokių kandidatų , jokių sąrašų .

  7. OK

    Nepergyvenkit, žmonės gerieji, viskas pagal įstatymus pasirodys buvo ir teks dar atsiprašyti…, kaip jau vieną kartą buvo…

    Reply
  8. Gabris

    Išties Liubinavičiaus firma yra praktiškai visų savivaldybės įmonių viešųjų ryšių skleidėja, kai tos įmonėse yra arba turi būti žmonės tiesiogiai už tai atsakingi. Niekam nerūpi, kaip leidžiami mokesčių mokėtojų pinigai. Per tokias viešinimo paslaugas kyla ir vandens, ir energijos ir kt. paslaugų kainos gyvnetojams.

    Reply
  9. ......

    Malonu žinoti jog pagaliau turime dirbanti Kontrolės komitetą . Pirmininkė Girskienė . Kas žino kokius miestiečių pinigus ” tikrino ” buvęs Komitetas kol pirmininkavo konservatorius Barbštys ? O kas dėl pono Liubinavičiaus , mano nuomone , beribio įžulumo , trūksta žodžių . Matai tiesia jis ranką , ateikit , ponas paaiškins ? Nieko sau . … Labai teisingai daro Kontrolės komiteto pirmininkė Girskienė :yra auditas , ten yra specialistai , jie atliko auditavimą ir pateikė išvadas ir nereikia jokių Liubinavičiaus ” rankų tiesimų ar paaiškinimų ” , galės kitur aiškintis . Kur ponas mato politikavimą ? Tarybos nario pagal pareigas atliekame darbe ? Ar suįžūlėjęs „bebaimis” , mintantis klaipėdiečių pinigėliais , išsigando audito išvadų ? Visur miestiečių pinigai ” savivaldybė ” , Kracas , energija ?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Bėgdamas nuo kontrolierių Andrius Žukas peržengė kritinę ribą*

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Andrius Žukas dreba iš baimės ir kviečiamas vengia ateiti į Kontrolės komitetą pasiaiškinti apie mobinguojamiems savivaldybės ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Sportas

Kviečia teikti paraiškas sportininko premijai gauti

Klaipėdos miesto savivaldybės administracija kviečia teikti paraiškas perspektyvaus Klaipėdos miesto sportininko premijai gauti 2024 metams. Paraiškas gali teikti teisės aktų ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Labrenciškės sklypo istorija: savivaldybei - beveik 9000 eurų sąskaita

Dabartinių Klaipėdos valdančiųjų pagimdytoje byloje, kurios epicentre buvo visuomeninės paskirties sklypas Labrenciškėje, miesto valdžiai teko nuryti karčią piliulę.  Pirmos instancijos ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This