Uostamiesčio ligoninėms jau trūksta ir apsaugos priemonių, ir reagentų

Svarbu, Sveikata

Nors kasdien pranešama apie dešimtis naujų šalyje užsikrėtimo koronavirusine infekcija atvejų, antradienį vykusiame visuomenei aktualiame Klaipėdos mero ir visų uostamiesčio ligoninių vadovų susitikime žurnalistai pageidaujami nebuvo.

Po pasitarimo miesto meras Vytautas Grubliauskas dievagojosi, jog nieko nuo gyventojų nuslėpti nenorėta, esą tik laikytasi rekomenduojamų saugių atstumų.

Ligoninėms ėmė trūkti ir vienkartinių pirštinių, ir kitų apsaugos priemonių.

„Niekas nieko neslepia, o kaip tik girdint tam tikrus nusiskundimus, tam tikras pretenzijas, norim išsiaiškinti iš pirmų lūpų, kokia yra reali situacija”, – sakė meras.

Jo teigimu, medikai palengva grįžta prie įprastos darbo tvarkos: liepos mėnesį uostamiesčio gydymo įstaigos ligoniams suteikė paslaugų „maždaug nuo 73-74 iki 78-79 procentų”.

„Dramatiško atsilikimo nuo ministro užbrėžtos ribos iki 80 procentų kaip ir nėra, kalbant apie ambulatorines paslaugas, o kalbant apie stacionarines paslaugas, ministro užbrėžta riba yra iki 70 procentų, tai daugmaž tie skaičiai visose ligoninėse yra pasiekti”, – pasitarimo metu išgirstus duomenis pateikė meras.

Tačiau susitikime su gydymo įstaigų vadovais, pasak V. Grubliausko, paaiškėjo ir nerimą keliančių dalykų. Pirmiausia, tai apsaugos priemonių, ypač vienkartinių pirštinių, trūkumas, kurių esą rinkoje įsigyti jau darosi sunku, nes „jų poreikis yra milžiniškas”.

Taip pat pranešta, jog gydymo įstaigos jau stokoja ir kitų apsaugos priemonių, ypač chalatų, ir net reagentų. Baiminamasi, kad dėl to siekis testuoti kuo daugiau žmonių gali likti neįgyvendintas. Be to, apsaugos priemonės perkamos iš ligoninių lėšų, kurių niekas nekompensuoja, tai esanti sunki finansinė našta gydymo įstaigoms.

Ligoninių vadovai, regis, neapsiėjo ir be kritikos šeimos gydytojų atžvilgiu – esą jie ne visada tinkamai atlieka savo funkcijas, į stacionarą siųsdami ligonius be atitinkamų specialistų konsultacijų, dėl to ligoninės yra užkraunamos papildomu, joms nebūdingu darbu.

Paklaustas, kuo šioje situacijoje gali padėti savivaldybė, meras teigė, jog pirmiausia būtina išaiškinti situaciją, esą toks ir yra panašių susitikimų tikslas.

„Padėti, aišku, mes čia nelabai kuo galim ir čia nėra ko vynioti į vatą. Nebent lieka teisintis, kad ne čia reikia ieškoti atsakymų”, – teigė jis, eilinį kartą nepraleidęs progos pakritikuoti Sveikatos apsaugos ministerijos.

„Prieš rodant pirštu į savivaldybes, kad kažkas kažko nepadaro, reikėtų turbūt Vilniuje pasižiūrėti į veidrodį patiems”, – sakė meras, patikslinęs, jog nelogiška esą  yra nustatyti vienodą teikiamų paslaugų ligoniams lygį visoms be išimties ligoninėms, nepriklausomai nuo to, ar jos buvo COVID- 19 epicentre, ar ne.

Pasak mero, daugelis sveikatos apsaugos ministro reikalavimų yra įgyvendinami „tik popieriuje”, o visi gydytojai esą „vienu balsu teigia”, jog griežti reikalavimai karantino metu gydymo įstaigoms buvo nelogiški, tad viliamasi, jog tokių suvaržymų antrosios epidemijos bangos atveju nebebus.

Dėl nesuteiktų paslaugų, V. Grubliausko  duomenimis, ligoninės per mėnesį praranda vidutiniškai nuo 150 iki 200 tūkst. eurų.

„Dabar ateina [į gydymo įstaigas] tie žmonės, kurie pirmos bangos priešaušryje negavo paslaugų, o mes jau kalbame apie antrą bangą (…) Tai yra didelį rūpestį kelianti situacija, ypač matant Lietuvoje augančius infekuotųjų atvejus”, – pabrėžė meras.

Trečiadienį miesto vadovai darbo COVID-19 infekcijos apsupty problemas yra numatę aptarti susitikime su pirminių sveikatos priežiūros vadovais, o ketvirtadienį pokalbiui kviesis privačių gydymo įstaigų atstovus.

6 Comments

  1. klaipėdietė

    Trūkt už vadžių ir vėl iš pradžių ! Taigi KUL reikalai -savivaldybės galvos skausmas , kaltinti kitus taip įprasta !…..

    Reply
  2. Vitoldas

    O gal tai rašytojos ”minčių jovalas”

    Reply
  3. Se

    Taip ir nesupratau verkšlenančio mero minčių jovalo : ar susirinko paplepėti ir pasibedavoti, ar konkrečiai spręsti problemas ?

    Reply
  4. Tomas

    Kaip visada, bardakas, turint tokį merą nieko nuostabaus.

    Reply
  5. Vėl dudorius politikuoja

    Mūsų Lukašenka/Grubliauskas vėl ieško intrigų už savo sienų, vienas karo, ir kitas iesko kaip toliau dėl savo neįgalumo rasti ką apkaltint iš išorės. SAM neduoda, Veryga neduoda. Žinai dūdoriau – uchadi rsi nevykėlis politikierius.

    Reply
  6. Gerhard

    panasu, kad anskciau nesinaudojo apsaugos priemonemis ir pirstinemis, nors ir tada reikejo, nes taip buvo taupoma ir ligonines sutaupydavo nemazai lesu. Todel sistema taip greitai ir susirgo, nes galvojo nugales COVID-19 plykomis rankomis.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Klaipėdoje toliau prastėja savaitiniai COVID-19 rodikliai

Pirmadienį šalyje buvo patvirtinta 13 naujų COVID-19 atvejų (du žmonės užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje po keturių ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Koronavirusas

COVID-19 situacija Klaipėdoje atitinka Lietuvos vidurkį

Lietuvoje ketvirtadienį buvo patvirtinti aštuoni nauji koronavirusinės infekcijos atvejai – visi susirgę žmonės užsikrėtė pirmą kartą. Klaipėdoje naujų susirgimų nefiksuota. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This