Didžiausias naujų mokslo metų iššūkis – saugi aplinka ugdymo įstaigose

Švietimas

Artėjanti rugsėjo 1-oji didžiausia atsakomybe prislėgs mokyklų vadovų pečius: jiems teks pasirūpinti, kad ugdymo procesas, siekiant išvengti COVID – 19 grėsmės, būtų saugus ir mokiniams, ir pedagogams, skelbiama išplatintame Klaipėdos savivaldybės pranešime spaudai.

Jame informuojama, jog tradicinis rugsėjo 1 – osios renginys Lietuvininkų aikštėje, jei tik leis oras, vyks ir šiemet, tačiau bus ribojamas dalyvių skaičius: iš kiekvienos mokyklos jame galės dalyvauti iki 25 mokinių ir 2 lydintys mokytojai. Taip pat siekiama iki pusvalandžio sutrumpinti renginio, kuriame koncertuos jaunimo mėgstamas atlikėjas Vidas Bareikis, bus galima nedėvėti tik klasėse, kitose mokyklų patalpose jos bus privalomos trukmę. Visiems bus privalomos kaukės, o organizatoriai renginio vietoje turės užtikrinti visus saugumo reikalavimus, siekiant apsisaugoti nuo viruso plitimo.

Kaukių bus galima nedėvėti tik klasėse, kitose mokyklų patalpose jos bus privalomos. Martyno Vainoriaus nuotr.

Kadangi ekstremali situacija dėl koronaviruso infekcijos grėsmės nėra atšaukta, mokyklos turi teisę vykdyti mišrų mokymo procesą, t.y. taikyti ir nuotolinio mokymo galimybes. Klaipėdos mero Vytauto Grubliausko nuomone, geriausiai, kaip organizuoti mokymo procesą, atskirti mokinių srautus, efektyviai išnaudojant turimą infrastruktūrą, žino mokyklų vadovai, todėl būtent mokyklos turi nuspręsti, kaip organizuoti saugų mokymo procesą.

Švietimo skyrius dės pastangas užtikrinti, kad nuotolinis mokymas vyktų tik tada, kai tikrai nebus kitų galimybių kaip saugiai organizuoti ugdymo procesą.

Sveikatos apsaugos ministerija dar ketina patikslinti, kaip ir kokių saugumo reikalavimų turėtų laikytis mokyklos. Klausimus, kaip, pavyzdžiui, užtikrinti saugumo reikalavimus sporto salėse, valgyklose, sanitariniuose mazguose ar kitose bendrose mokyklų patalpose, kelia visų Lietuvos mokyklų bendruomenės. Tačiau Klaipėdos miesto meras ragina, kad kiekviena uostamiesčio bendrojo ugdymo įstaiga nedelsdama pati pasiruoštų „planą B“ – veiksmų ir priemonių planą, ką darytų, jei paaiškėtų, kad kuris nors bendruomenės narys užsikrėtė grėsmingu virusu.

„Kiekvienos įstaigos vadovas turi būti užtikrintas, kad bet kokiam scenarijui yra pasiruošta ir reikalingų priemonių užtenka“, – sakė V. Grubliauskas.

Naujais mokslo metais mokyklose ir mokiniams, ir mokytojams bus privaloma dėvėti apsaugines kaukes. Jų bus galima nedėvėti tik klasėse, kitose mokyklų patalpose jos bus privalomos. Apsauginėmis kaukėmis mokiniams turės pasirūpinti jų tėvai. Apsaugos priemonėmis mokytojams, dezinfekciniu skysčiu, valymo priemonėmis turės apsirūpinti mokymo įstaigos. Pradžiai „startinį paketą“ – apsauginės kaukes, skydus – ketina parūpinti savivaldybė.

Sveikatos apsaugos ministerija pratęsė mokinių, kurie mokslus tęs toje pačioje ugdymo ar mokymo įstaigoje ir kurių sveikata nuo paskutinio patikrinimo nepasikeitė, sveikatos pažymėjimų galiojimo laiką – jie galios iki metų galo. Kitais atvejais mokinių sveikatą tėvai turi patikrinti iki mokslo metų pradžios.

Taip pat žinotina, kad ugdymo įstaigos negali reikalauti iš tėvų atnešti pažymą, kad vaikas sirgo. Kitaip tariant, jeigu vaikas susirgo, kreiptis į medikus dėl pažymos, kuri patvirtintų, kad vaikas įstaigos nelankė dėl ligos,  nereikia. Nors nauja tvarka galioja beveik metus, šeimos gydytojai vis dar sulaukia tokių prašymų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Šalyje - jau dešimt savivaldybių su nuliniais COVID-19 rodikliais

Trečiadienį Lietuvoje patvirtinti 27 nauji COVID-19 atvejai – šeši žmones užsikrėtė antrą, skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje vienas žmogus susirgo ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos mero dviveidystė - kaip ant delno*

Arvydas Vaitkus lyg gaidys ant skiedryno pučiasi, kad neatiduos ministerijai Vaikų ligoninės, nors atidavė dešimt kartų didesnį ir vertingesnį turtą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Tarp nulinius COVID-19 rodiklius turinčiųjų - ir Klaipėdos rajonas su Neringa

Valstybės duomenų agentūros duomenimis, antradienį Lietuvoje patvirtintas 31 naujas koronavirusinės infekcijos atvejis, iš kurių po tris žmones užsikrėtė antrą ir ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This