Išskirtinė operacija Klaipėdos regione: sulaikė 10 įtariamųjų, rado tūkstančius eurų, išaiškino 60 nukentėjusiųjų

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Klaipėdos pareigūnai sudavė smūgį tarptautinei gaujai, kuri Lietuvoje verbavo žmones ir juos vežė į užsienį gatvėse platinti narkotikų. Nelegaliai uždirbtus pinigus gaujos lyderiai legalizavo Lietuvoje – prisipirko nekilnojamojo turto ir įmonių.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato (KAVPK) Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos (KPONTV) ir Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus pareigūnai, glaudžiai bendradarbiaudami su Airijos ir Jungtinės Karalystės (Šiaurės Airijos) pareigūnais, koordinuojant Eurojustui ir Europolui, talkinant Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinei „Aras“, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos, Klaipėdos, Kauno, Šiaulių, Panevėžio ir Alytaus apskričių VPK pareigūnams, trečiadienį, rugpjūčio 26 d., atliko didelio masto sulaikymų ir kratų operaciją Lietuvoje, Airijoje ir Jungtinėje Karalystėje (Šiaurės Airijoje).

Vienu metu visose trijose valstybėse pareigūnai iš viso sulaikė 18 įtariamųjų, iš jų – 10 Lietuvoje. Pareigūnai atliko kratas 65 vietose, kurių metu aptikta daugiau nei 136 000 eurų grynais pinigais, 12 400 Jungtinės Karalystės svarų, taip pat apribotos nuosavybės teisės įtariamųjų turtui – žemės sklypams, butams, automobiliams, kurių rinkos vertė gali siekti apie 700 000 eurų.

„Vakar (trečiadienį – V. S.) įvykdyta plataus masto tarptautinė operacija – sulaikymai ir kratos. Ikiteisminis tyrimas vyko kelerius metus. Nusikalstamame susivienijame veikė iki 20 asmenų, kurių pagrindinė veikla buvo asmenų verbavimas ir gabenimas į užsienį vykdyti nusikalstamas veiklas. Taip išnaudojami buvo Lietuvos piliečiai, kurie buvo verčiami gatvėse platinti heroiną. Iš to buvo uždirbamos ženklios pinigų sumos, o nusikalstamu būdu įgytas turtas buvo gabenamas į Lietuvą ir čia legalizuojamas“, – tyrimo esmę trumpai nupasakojo Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Ruslanas Ušinskas.

Išsiaiškinta, kad šią tarptautinę gaują subūrė, jos organizatoriumi, lyderiu ir įkvėpėju buvo 37 metų anksčiau Lietuvoje neteistas Klaipėdos regiono gyventojas, kuris trečiadienį taip pat buvo sulaikytas. Veiklos pradžioje jis daugiau laiko praleisdavo užsienyje, o vėliau būdavo Lietuvoje, iš kur koordinuodavo gaują, duodavo nurodymus, o savo šalyje legalizuodavo nelegaliai uždirbtus pinigus.

„Visi įtariamieji buvo pasiskirstę vaidmenimis – nuo asmenų verbuotojų iki pinigų surinkėjų. Veiklos principas pakankamai aiškūs. Lietuvoje buvo ieškomi socialiai pažeidžiami žmonės, jiems buvo žadamas geras darbas užsienyje, o Airijoje ir Šiaurės Airijoje jie jau buvo verčiami vykdyti nusikalstamas veikas, kai kuriais atvejais prieš juos buvo smurtaujama. Nukentėjusių, kurie buvo išvežti į užsienį platinti narkotikų, yra ne mažiau nei 60, bent tiek mums dabar yra žinoma. Jie yra iš visos Lietuvos“, – kalbėjo R. Ušinskas.

Beje, ir tarp įtariamųjų, ir tarp nukentėjusių yra ir moterų.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Alfonsas Motuzas tvirtino, jog trečiadienį sulaikyta gauja kol kas yra didžiausia Klaipėdos regione.

„Pirmoji informacija mus pasiekė prieš 5 metus, kad galimai mūsų gyventojai užsienyje vykdo nelegalią prekybą narkotikais, o uždirbtus pinigus legalizuoja Lietuvoje, čia įsigydami nekilnojamojo turto, sklypų, įmonių. Susisiekėme su Airija ir paprašėme tam tikros veiklos analizės.Įtarimai pasitvirtino, todėl buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, intensyviai bendradarbiavome su užsienio partneriais, todėl buvo konkrečiau detalizuota visa struktūra ir nusikalstamos veiklos būdai“, – teigė A. Motuzas.

Skelbiama, jog tokio masto tarptautinė operacija, koordinuota Eurojusto ir Europolo, yra sėkmingo ilgalaikio bendradarbiavimo tarp trijų šalių rezultatas.

2018 m., Klaipėdos apskr. VPK KPONTV inicijavus šį ikiteisminį tyrimą, buvo sudaryta jungtinė tyrimo grupė, kurią koordinavo ir finansavimą skyrė Eurojustas.

Glaudų Lietuvos atstovų bendradarbiavimą su Airijos ir Jungtinės Karalystės (Šiaurės Airijos) pareigūnais užtikrino šeši koordinaciniai susitikimai Eurojuste, Hagoje.

Pasak A. Motuzo „tokio masto tarptautinės operacijos liudija apie mūsų pareigūnų profesionalumą ir gebėjimą nuosekliai ir ilgai dirbant išaiškinti net itin gerai konspiruotas įtariamųjų galimai vykdytas nusikalstamas veikas. Tačiau tyrėjai įtaria, jog nukentėjusiųjų skaičius gali būti gerokai didesnis, tad prašome visus, galimai tapusius šio nusikalstamo susivienijimo organizuotos prekybos žmonėmis aukomis, nedelsiant kreiptis į Klaipėdos apskrities policiją (8 700) 60904 arba (8 700) 60887“.

Kai ikiteisminis tyrimas bus baigtas, bylą nagrinėti turėtų vienas iš Lietuvos teismų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Nuteista Šventosios atrakcionuose tautiečius išnaudojusi čekų šeima

Ketvirtadienį Klaipėdos apygardos teismas priėmė apkaltinamąjį nuosprendį, kuriuo Čekijos piliečių šeima nuteista dėl prekybos žmonėmis. Teismo sprendimu, 46 m. vyrui, ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Klaipėdos kriminalistai sulaikė asmenis, turėjusius didelį kiekį narkotikų

Klaipėdos pareigūnai su įkalčiais sulaikė asmenis, įtariamus disponavus dideliu narkotinių medžiagų kiekiu. Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas pernai gruodį, kuomet Klaipėdoje, ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Progimnazijoje rasta narkotikų

Policija pranešė, kad antradienį, apie 12.30 val., Klaipėdos „Gabijos“ progimnazijoje rastas polietileninis maišelis su baltos spalvos biriais milteliais. Įtariama, kad ...
2024-03-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This