Naujo sporto komplekso statybos: iš savivaldybės prašoma per daug pinigų

Miestas, Svarbu

Dar šiemet turėtų paaiškėti, kas Klaipėdoje projektuos, statys ir valdys naują sporto ir laisvalaikio kompleksą Paryžiaus Komunos gatvėje, buvusios II vandenvietės vietoje. Dėl tokios galimybės konkurse kol kas vis dar varžosi du dalyviai.

Naujo sporto ir laisvalaikio komplekso vizualizacija.

„Atvira Klaipėda“ rašė, jog Klaipėdos savivaldybė pirmą kartą savo istorijoje paskelbė konkursą išrinkti koncesininką, kuris naują objektą ne tik valdytų, bet jį ir suprojketuotų bei pastatytų.

Pirmą kartą konkursas neįvyko, nes norą jame dalyvauti buvo pareiškęs tik vienas dalyvis. Antrą kartą paskelbtame konkurse atsirado du dalyviai, su kuriais yra tęsiamos procedūros.

„Pabaigos dar tikrai nematome, gal esame viduryje, o gal jį jau peržengėme“, – apie procedūrų eigą pasakojo Klaipėdos savivaldybės Turto valdymo skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis.

Numatyta, jog konkurso laimėtojas turi suprojektuoti, pastatyti ir valdyti naują sporto ir laisvalaikio kompleksą, o Klaipėdos savivaldybė savo ruožtu įsipareigotų 23 metus iš komplekso valdytojo pirkti atitinkamą kiekį paslaugų. Preliminariai numatyta, kad savivaldybė už perkamas paslaugas kasmet galėtų sumokėti po daugiau nei 800 tūkst. eurų. Skaičiuojama, jog konkurso laimėtojas į naujo objektą turėtų investuoti apie 12 mln. eurų.

Klaipėdos savivaldybė jau atliko konkurso dalyvių kvalifikacijos vertinimą. Konstatuota, jog abu konkurso dalyviai atitinka keliamus reikalavimus, todėl jų buvo paprašyta pateikti savo preliminarius pasiūlymus.

„Jie buvo pristatyti rugpjūčio pabaigoje. Dabar turime juos galutinai įvertinti, pastabas pateikti dalyvimas. Tada jau turime pereiti į galutinių pasiūlymų teikimo stadiją, po kurios išsirinksime vieną dalyvį, o su juo jau galėsime derinti sutarties sąlygas. Tikimės, kad iki metų pabaigos jau bent sutarties projektą turėsime, o kitų metų pradžioje galėsime jį pateikti tvirtinti miesto tarybai“, – kalbėjo E. Simokaitis.

Preliminarūs pasiūlymai, anot jo, yra labai išsamūs, nes juose yra patekti ir projektiniai pasiūlymai, kaip galėtų atrodyti naujas sporto ir laisvalaikio kompleksas, be to, įvardijama, už kokią sumą savivaldybė kasmet turėtų pirkti paslaugų.

„Dar tikrai daug ką reikia išsiaiškinti – ir dėl funkcinio išdėstymo, ir kokios papildomos veiklos gali būti. Dar dėliojame galutinius aspektus – tiek architektūrinius, o ypač finansinius. Pateikti finansiniai norai yra nelabai tenkinantys savivaldybę. Žinoma, čia yra preliminarūs pasiūlymai, šitoje stadijoje nebūtina rodyti realius skaičius“, – komentavo E. Simokaitis.

Anot jo, Klaipėdos savivaldybėje dar reikia galutinio sprendimo, kokių paslaugų naujame sporto komplekse norima.

„Aišku, kad jame turi būti ledo arena, bet mums dar reikia galutinai apsispręsti, ko be ledo norime, nes tai gali turėti įtakos kainai. Tikrai dar turime, ką veikti, kad šis objektas būtų ir tinkamas, ir visiškai išnaudojamas. Savivaldybė turi savo norus, o dalyviai turi savo matymą. Jie gali numatyti įvairių veiklų, kurios komerciškai būtų patrauklios, nes tai leistų gauti daugiau pajamų o tai turės įtakos savivaldybės mokesčio sumažinimui“, – aiškino E. Simokaitis.

Jis pasidžiaugė,jog abu konkurso dalyviai yra yra rimtai nusiteikę, gerai pasiruošę, „deda daug pastangų ir darbo, kad pasisektų šitame konkurse“.

Konkurso sąlygose numatyta, jog naujajame sporto ir laisvalaikio komplekse turi būti transformuojama universali sporto erdvė, skirta krepšiniui, lauko tenisui, tinkliniui, rankiniui, salės futbolui, badmintonui, kitoms sporto šakoms, o jos plotas turi siekti ne mažiau nei 5 tūkst. kv. m. Taip pat čia turėtų būti dvi ledo ritulio aikštelės su ne mažiau kaip 650 sėdimų vietų ir dar po vieną krepšinio, lauko teniso, tinklinio, rankinio, salės futbolo aikštę bei tris tinklinio ir penkias badmintono aikšteles.

Sporto kompleksas turi būti suprojektuotas, pastatytas ir įrengtas bei pripažintas tinkamu naudotis ir įregistruotas ne ilgiau nei per 32 mėnesius nuo koncesijos sutarties įsigaliojimo dienos.

12 Comments

  1. Entuziastas

    Tokio komplekso miestui reikia kuo greiciau. O procesas vėl vilkinamas – jau daugiau negu 2 metai praėjo, o dar net konkursas neįvyko! Ledo ritulininkų kiekis sparčiai auga, o jie turi glaustis prekybos centre!
    Kaune jau gruodžio mėnesį veiks nauja 2 ledu arena, o jie visa procesa pradėjo žymiai vėliau negu Klaipėda. Akyvaizdziai matosi palyginime kaip viskas lėtai vyksta Klaipėdoje !!!

    Reply
  2. Viso

    nepriklausomybės laikotarpio didžiausia miesto problema -miesto planavimas. Kai geri vyrai prašo „Išminties” pakanka rezervuoti teritorijas uostams ir pramonei. Tuo tarpu reprezentacines viešas erdves-pagrindines miesto magistrales, sankryžas formuojame iš benzino kolonėlių ir pigių prekybcentrių dėžių užgriozdindami net ir jas utilitariais autoparkingais prieigas iki jų. Čia lipdome visuose plyšiuose visokias plovyklas, macdonaldų kioskelius ( labai PRAŠĖ! NORI!), o prestižinius MIESTO OBJEKTUS ( arena, muzikinis, sporto kompleksas, būsimasis stadionas) nugrūdami kažkur į užpečkį ( kvartalų gilumą). Tada jau ir jiems dėmesys (architektūrai ir statybos kokybei) blanksta-kad tik kaip nors „atkišti” rinkėjams duoklę. Šiek tiek suvokiančiam, akivaizdu – visiška nekompetencija ir/arba visų to meto valdančiųjų įtaka ir korupcija. Kiekvienas politinis budulis tampa ir architektu ir urbanistu tvarkančiu savo ir savo hebros užsakomuosius reikaliukus. Ką išsirenkame tokį miestą ir matome.

    Reply
    • Antanas

      Vienintelė tokio tipo arena paslėpė už surudijusio griozdo.Noreciau pažiūrėti tokiam architektui į akis .Nemoka dirbti savo miestui

  3. Gera

    iniciatyva ir labai miestui reikalingas objektas, bet. Eilinis miesto valdžios liapsusas ir toks objektas(12 mln) įkišamas kur papuola , ar tiksliau kur „atsirado vietos”. Apie tai su miestiečiais nebuvo jokios normalios diskusijos ir vėl biurokratinis ūkvedžio lygio sprendimas nors šitas paveiksliukas jau rodomas kelinti metai. Ir kvailas tas Simokaitis teigdamas, kad svarbiausia pinigai. Svarbiausia vieta ir gera įdėja, o tada pinigai ateis patys ir ne vienas ar du , o eilė stovėtų. Duotu atveju jau užprogramuojama nauja galima bėda jei projektą rengsis pats statybininkas ir tuo pačiu investitorius ir operatorius. Miestas praloš ir tai (tikslų ir aiškų norą -projektą) reikėjo pasidaryti patiems. Maža to, šalia tokio objekto turėtų būti sprendžiami ir transporto srautai, visuomeninis transportas ir jis pats savaime jau generuotų papildomas investicijas kitiems objektams rastis be jokių miesto investicijų. O ką turime dabar aplinkui? Visiška nežinia ir pramoninių ( Visokių autobazių) aplinką o toks objektas tikrai puoštų miestą ir svarbiausia skatintų , generuotų naujas investicijas šalia. Tam nebūtina visko daryti miestui už savas lėšas. Kas ir kada aplinkui tvarkysis ir ką sugalvos daryti niekas nežino. Tai ir turėtų būti griežtas susitarimas su gretimų sklypų savininkais ir bent jau detaliojo plano lygmenyje. Dabar P.Komūnos gatvė su futbolo mokykla ir stadijonu, šiuo nauju sporto kompleksu virs į rimtą sportinį kompleksą kuris be jokios abejonės generuos ir transporto ir lankytojų srautus kurie visai nespręsti ( reikalaus naujų investicijų) ir kurs naujas problemas ir gyventojų skundus. Ir visa tai jau 50ies metų aptriušusio gyvenamojo rajono centre. Nėra net doro visuomeninio transporto maršrutų, o šalia rekonstruojamos žiedinės sankryžos leidžiame statyti pigius Lidlus, kolonėles ir jų užnugaryje (kiemuose) statome prestižinius miesto objektus. Kas tai? – biurokratų ir politikų miesto lipdymas, bet ne tvari miesto urbanistika ir proveržis, o kolchoznikų brangi miesto lipdyba. Kada politikai suvoks, kad Klaipėdai reikia šiuo metu ieškomo ne vedėjos „patarėjo”, o nuolat dirbančios savo miesto planavimo grupės ir kad ji būtų nepriklausoma nuo politikų ir kadencinių direktorių gebėjimų ir užgaidų.

    Reply
    • Tomas

      Puikiai surašyta. Pagarba

  4. G

    Kaip visad, niekas apie nieką negalvoja. Kvaila idėja šioje vietoje iš vis ką nors statyti!

    Reply
  5. Pagalvokit

    Truputi be ryšio tiek sporto šakų sukoncentruoti vienoje vietoje, visas miestas turės suvažiuoti į tą siaurą P.komūnos gatvelę ?
    Atrodo kaip kokio bažnitkaimio variantas, kur gyvena keli tūkstančiai gyventojų, čia darniu judumu nekvepia…
    Taip išeina turėsime Klaipėdoje vieną centrinį miesto garažą po Atgimimo aikšte, su uždarytu eismu Manto gatveje ir
    Centrinį sporto centrą su siaura gatvele, „puikumėlis” ar ne ?

    Reply
    • ezys

      Kaip jus manote, kiek zmoniu ten sportuos vienu metu? Tikrai ne „visas miestas” atsibuskit cia ne Svyturio arena ir ne koks futbolo stationas (kuris beje Paryziaus komunos g. ir stovi) 😉 beja, privaziavimui ne tik P. Komunos g. bet ir Komunaru ir Tilzes g. Tad jus netik ziauriai pervertinote sportininku srautus (ju tiesiog nera tiek Klaipedoje), bet ir neivertinote visu privaziavimo galimybiu (net neminant vieso transporto, dviraciu, e. paspirtuku ir tiesiog koju, juk kalbat apie darnu juduma 😉 ) ir sukurete neegzistuojancia problema, kuria pasipiktinot… ir apsikvailinot.

    • ežiui

      toks objektas jau ne gyvenamo rajono lugmens, o viso Klaipėdos rajono tad srautus generuos ir su paspirtuku iš Gargždų niekas nevažiuos :), tai pirma. Antra būtina sąlyga, jei nebus renginių ir lankytojų, objektas „numirs” ir visi bankrutuos , o mes (miestas) liksime su šiukšlių krūva ir išlaidomis advokatams.

    • 2 eziui

      ar tik ezys šį kartą pats neapsikvailino, parodydamas savo „gilias” žinias apie Klaipėdos susisiekimo sistemą ir būsimus centro naudotojus („sportininkų srautus”) ?

    • klausimas straipsnio autoriui

      straipsnyje rašoma, kad konkursuoja 2 atskiri dalyviai, kurie turės tarp kitų darbų ir suprojektuoti pastatą, tačiau paveikslėlyje rodomas tik vienas pastato projekto variantas, kurį, matyt, suprojektavo tik vienas konkurso dalyvis. Kur yra kito dalyvio variantas? Gal jis, pav., būtų pigesnis?

    • SAB

      Nuotraukoje – asociacijos Hockey Lietuva siūlymas. Tai tik vizualizacija.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Politikai nenori įstaigų ir įmonių atiduoti vien mero valiai

Ne visi Klaipėdos miesto politikai yra linkę tenkinti mero pageidavimą vienasmeniškai valdyti savivaldybės biudžetines ir viešąsias įstaigas bei įmones: trečiadienį ...
2024-02-15
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Klaipėda svetinga rusiškoms organizacijoms

Trijų nevyriausybinių organizacijų patalpų panaudos sutartys su Klaipėdos miesto savivaldybe baigėsi: su Antihitlerinės koalicijos šalių Antrojo pasaulinio karo dalyvių Klaipėdos ...
2024-02-12
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Mero nepasitikėjimui subręsti reikia beveik pusmečio

Uostamiesčio merui Arvydui Vaitkui prireikė net penkių mėnesių, kad iš savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos energija“ valdybos atšauktų jo pasitikėjimo dėl ...
2024-02-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This