Klaipėdoje – pirmasis pasaulyje tarpmiestinis elektrinis autobusas

Transportas

Klaipėdos autobusų parkui (KAP) suteikta galimybė išbandyti pirmąjį pasaulyje tarpmiestinio tipo elektrinį autobusą. Kinijoje pagamintas „Yutong Ice12“ didžiausiai Vakarų Lietuvos keleivinio transporto bendrovei suteiktas 2 savaitėms.

Išoriškai jis toks pat, kaip ir įprastu kuru varomas autobusas. Skirtumas jaučiamas tik važiuojant – nesigirdi dirbančio variklio garso, mažesnė vibracija.

„Realiomis darbo sąlygomis išbandyti tolimojo susisiekimo elektra varomą autobusą bendrovės specialistams bus vertinga ir įdomi patirtis. Analizuoti naujoves – taip pat mūsų darbo dalis. Nes transporte kas atrodo labai tolima, staiga tampa realybe. Kai prieš keletą metų pradėjome planuoti, jog Klaipėdoje keleivius vešime elektrobusais, daug kas šią idėją vertino skeptiškai. Praėjo vos treji metai, ir elektriniai autobusai jau dirba mūsų gatvėse. Nežinia, ar taip neatsitiks ir su tarpmiestinio tipo autobusais“, – pranešime žiniasklaidai pažymi UAB „Klaipėdos autobusų parkas“ generalinis direktorius Vaidas Ramanauskas.

„Yutong Ice12“ yra 45 vietos keleiviams, salone įrengtos jau įprastos tolimojo susisiekimo autobusuose saugumo ir komforto priemonės, o vairuotojo darbo vieta aprūpinta moderniausiomis valdymo sistemomis. Gamintojai teigia, jog autobusas gali važiuoti 100 km per valandą greičiu ir be pakrovimo įveikti 350 km.

„Šiuo autobusu vešime keleivius į Tauragę ir Naująją Akmenę. Tai yra toks atstumas, kurį pirmyn ir atgal pagal technines charakteristikas jis gali įveikti be papildomo įkrovimo. Būtent įkrovimo stotelė riboja maršrutų parinkimą. Kol kas ji įrengta tik mūsų parko teritorijoje“, – pasakojo KAP Eksploatacijos departamento direktorius Imantas Paliakas.

Kinijos koncernas „Yutong“ laikomas didžiausiu pasaulyje autobusų gamintoju. Iš maždaug 450 per dieną šio koncerno pagaminamų autobusų didesnę dalį – apie 280 – sudaro elektra varomos keleivinio transporto priemonės.

Kadangi Europoje nuolat griežtinami oro taršos mažinimo reikalavimai, „Yutong“ suteikia senojo žemyno vežėjams galimybę susipažinti su naujausia ekologiška technika. Kai kurie Vakarų Europos didmiesčiai jau dabar į miesto centrą nebeleidžia įvažiuoti taršiam iškastiniu kuru varomam transportui, kitur ribojimai numatyti nuo 2025 arba 2030 metų.

Kaip jau skelbėme, „Yutong“ išbandymui į KAP šią vasarą atgabeno Europos rinkai skirtą savo modelį U12. Apie išbandymo rezultatus kol kas KAP nepraneša.

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Dėl senosios Klaipėdos pirties likimo - idėjų lietus

„Tai reikia ją padaryti visiškai nemokama”, – trečiadienį Klaipėdos miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto posėdžio metu pasiūlė konservatorius Aidas ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Dancer“ šokis baigiasi?

Nuo 2015-ųjų elektrobusų rinką vis bandančiai užkariauti Klaipėdoje įsikūrusiai bendrovei „Vėjo projektai“ iškilo bankroto grėsmė – Klaipėdos apygardos teismas sulaukė ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Į teismą keliauja finansinių nusikaltimų byla, kurioje - žinomų klaipėdiečių vardai

Europos prokuratūra kartu su Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) baigė ikiteisminį tyrimą dėl bandymo apgaule įgyti 200 tūkst. eurų Europos Sąjungos ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This