Sudarė šių metų audrų žemėlapį: labiausiai nukentėjo Vakarų Lietuva

Orai

Ši vasara, draudikų skaičiavimais, į istoriją įeis kaip itin audringa bei pasižymėjusi stipriomis liūtimis ir kitais žalą turtui keliančias gamtos reiškiniais. Audros, škvalai ar liūtys neaplenkė visos Lietuvos, tačiau stipriausiai nukentėjo Vakarų Lietuva, – pastebėjo „Lietuvos draudimo“ ekspertai.

„Lietuvos draudimo“ duomenimis, stipriausi smūgiai šiemet teko Vakarų Lietuvai. Į labiausiai paveiktų regionų TOP5 patenka Klaipėdos, Šilutės, Kretingos rajonai bei Palangos miestas. Čia dėl audrų gyventojų būstai kentėjo beveik 6 kartus dažniau, palyginti su mažiausiomis audrų paveiktomis šalies vietovėmis.

Pranešime žiniasklaidai sakoma, kad šiltuoju metų laiku audrų ir žaibavimų bei liūčių nuostoliai išauga keletą kartų, lyginant su kitais metų laikais, o 2020-tieji tikrai įeis į istoriją kaip metai, kuriais užfiksuota itin daug stichinių nelaimių žalų. Įvertinant tai, kad apie pusė Lietuvoje esančių nuosavų namų ir du trečdaliai butų yra neapdrausti, jų savininkams žalas tenka kompensuoti iš savo santaupų.

Žalų skaičius 3 kartus didesnis

Iš viso per pirmą šių metų pusmetį didžiausia šalies draudimo bendrovė užfiksavo daugiau nei 6,3 tūkst. atvejų, kai klientams priklausantys pastatai ar namų turtas nukentėjo nuo galingo vėjo gūsių, žaibo, krušos ar liūties. Lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, audrų sukeltų žalų skaičius šiemet buvo net 3 kartus didesnis.

„Lietuvos draudimo“ Gyventojų turto draudimo vadovas Andrius Gimbickas sako, kad vien tik audros ir gamtos jėgų sukeltiems nuostoliams atlyginti „Lietuvos draudimas“ per pirmąjį metų pusmetį jau išmokėjo daugiau nei 2,6 mln. eurų. Vidutinė dėl gamtinių stichijų išmokėtų nuostolių suma vienam klientui siekia beveik 500 eurų. Didžiausias pavienis nuostolis dėl gamtos stichijų šiemet buvo įvertintas 50 tūkst. eurų – sugadinta vėjo jėgainė.

Apdorojęs tūkstančius pranešimų apie šiemet dėl stichijų patirtas žalas, „Lietuvos draudimas“ sudarė gamtinių jėgų rizikos žemėlapį. Žemėlapis atskleidžia, kur dažniausiai nuo gamtos žalų šiemet kentėjo gyventojų namai, kotedžai, sodybos ir butai, o spalvos intensyvumas parodo, kokia dalis pastatų konkrečiame regione patyrė audros žalą.

Mažiausiai nukenčia butai

„Lietuvos draudimo“ Gyventojų turto draudimo vadovas atkreipia dėmesį, kad nuo gamtos jėgų, vertinant žalą pastatams, apie 6 kartus dažniau nukenčia nuosavi namai nei butai. O kalbame apie vidaus turto žalas, nuosavi namai, palyginus su butais, nukenčia 3 kartus dažniau.

„Kalbant apie žalų pobūdį, nuo namų stiprus vėjas nuplėšia stogus ar jų dalis, aplaužo apdailos detales, apgriauna kaminus. Nuo stipraus vėjo nukenčia ir lauko statiniai – šiltnamiai, pavėsinės. Vasarą kylantys ekstremalūs gamtos reiškiniai paprastai neapsiriboja tik stipriu lietumi ar vėju. Gyventojų turtas dažnai būna paveikiamas ir krušos: ledo gabalėliai pažeidžia automobilius, stogelius, stogines ir šiltnamius. Aktyvūs žaibavimai, perkūnijos sukelia viršįtampius tiek butų, tiek namų gyventojams, dėl kurių sugadinama buities, šildymo sistemos technika ar apskritai pastato elektros instaliacija“, – pasakoja A. Gimbickas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

„Lietuvos draudimas“ dėl liūties Vakarų Lietuvoje jau rezervavo beveik 90 tūkst. eurų nuostoliams padengti

Praėjusią savaitę Vakarų Lietuvoje kiek daugiau nei per parą iškrito viso lapkričio mėnesio kritulių norma, buvo užtvindytos gatvės ir kiemai. ...
2023-11-13
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Audra žalos pridarė ne tik Vakarų regionui

„Lietuvos draudimo” ekspertai skaičiuoja, kad po savaitgalio išlikę audringi orai pirmadienį  gyventojų ir verslo įmonių turtui sukėlė dar daugiau žalos. ...
2023-08-08
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Vaikų žaidimai su akmenimis ant geležinkelio bėgių baigėsi byla

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmuose išnagrinėta civilinė byla pagal bendrovės „Lietuvos draudimas“ ieškinį dėl turtinės žalos atlyginimo. Teismas ieškinio ...
2023-03-31
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This