VMI: kada kaimo turizmo veiklai vieno verslo liudijimo nepakanka?

Verslas

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (AVMI) gyventojams, kurie teikia kaimo turizmo ir greta papildomas paslaugas, primena, kad kai kuriais atvejais vien apgyvendinimo paslaugų verslo liudijimo nepakanka.

Jei papildomos paslaugos sudaro didžiąją kaimo turizmo paslaugos kainos dalį, šios paslaugos turi būti teikiamos įsigijus atitinkamų veiklų verslo liudijimus arba įregistravus individualią veiklą (IDV) pagal pažymą. Vizituodami kaimo turizmo sodybas VMI specialistai stebi atvejų, kai vykdoma veikla registruojama netinkamai, nustatoma ir kitų teisės normų pažeidimų.

VMI specialistai vizituoja kaimo sodybas, taip pat vertina mokesčių administratoriui gyventojų teikiamus duomenis, o nustatę neatitikimų apie tai informuoja paslaugos teikėjus, paragina tikslinti duomenis ir ištaisyti neatitikimus. Asociatyvi Palmiros Mart nuotr.

„Kaimo turizmo sodybose, kur įprastai teikiamos apgyvendinimo paslaugos, neretai siūlomos ir papildomos paslaugos, pvz., pobūvių organizavimo, pirčių, valčių nuomos, jodinėjimo, edukacinės ir kitos veiklos. Turint platesnę paslaugų pasiūlą pravartu registruoti IDV pagal pažymą ir įtraukti visas numatomas veiklas. Kitu atveju, kai kaimo turizmo paslauga teikiama su verslo liudijimu, papildomų paslaugų paketo vertė negali viršyti apgyvendinimo paslaugos vertės, o kaina už jas turi būti įskaičiuota į apgyvendinimo kainą“, – pranešime spaudai atkreipia dėmesį Klaipėdos AVMI viršininkas Audrius Morkūnas.

Savarankiška veikla, apimanti kaimo turizmo paslaugas, gali būti vykdoma įsigijus Apgyvendinimo paslaugų (kaimo turizmo) arba Apgyvendinimo paslaugų (nakvynės ir pusryčių) verslo liudijimus, taip pat įregistravus IDV pagal pažymą.

Primenama, kad su verslo liudijimu apgyvendinimo paslaugas teikiant įmonėms per metus bendrai gauta didesnė nei 4,5 tūkst. eurų pajamų suma yra apmokestinama kaip iš IDV pagal pažymą gautos pajamos.

Su apgyvendinimo paslaugų verslo liudijimu negali būti teikiamos maitinimo paslaugos pobūviams. Tam galima įsigyti atitinkamą verslo liudijimą arba įregistruoti IDV pagal pažymą. Maitinimo, muzikanto ir pan. paslaugos turi būti teikiamos tiesiogiai tų paslaugų gavėjams. Jei papildoma paslauga kaimo turizmo sodyboje siūloma joje neapgyvendintiems svečiams, reikalingas būtent tų paslaugų verslo liudijimas arba IDV pagal pažymą, nes apgyvendinimo paslaugų verslo liudijimas tam netinka.

Kaimo turizmo paslaugų veiklai šiemet mokesčių administratorius skiria padidintą dėmesį – siekdami įsitikinti, ar paslaugos teikėjai vykdo registruotą veiklą, kaip laikosi kitų teisės aktų reikalavimų, VMI specialistai vizituoja kaimo sodybas, taip pat vertina mokesčių administratoriui gyventojų teikiamus duomenis, o nustatę neatitikimų apie tai informuoja paslaugos teikėjus, paragina tikslinti duomenis ir ištaisyti neatitikimus.

„Patikrinimų metu buvo nustatyta įvairių pažeidimų: atvejų, kai buvo nuslėpta dalis pajamų (pvz., avansai, likę mokėjimai); svečių maitinimo, patalpų valymo, kitas paslaugas teikė neįdarbinti ar IDV neįregistravę „pagalbininkai“; pagrindinės pajamos buvo gautos iš kitų veiklų, nors registruotos veiklos pobūdis – apgyvendinimo paslaugos. Aptikta ir sodybų, kuriose paslauga buvo teikiama neįregistravus veiklos“, – vardijo A. Morkūnas.

Jis pabrėžė, kad VMI pirmiausia siekia bendradarbiauti su verslininkais ir tikisi pastangų taisantis ir savo ruožtu yra pasirengusi teikti pagalbą, konsultuoti mokesčių, veikos registravimo, kitais susijusiais klausimais.

VMI primena, kad visą aktualią informaciją mokesčių klausimais, taip pat ir IDV registravimo klausimais, mokesčių mokėtojai gali sužinoti paskambinę telefonu 1882 ar apsilankę VMI interneto svetainėje www.vmi.lt. Apie pastebėtus galimus mokestinius pažeidimus informaciją galima perduoti VMI pasitikėjimo linija 1882, užpildžius anketą VMI interneto svetainėje www.vmi.lt/cms/stop-seseliui.

 

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Dėl prekybos gėlėmis kovo 8-osios proga

Klaipėdos savivaldybė informuoja, jog prašymai su visais privalomais dokumentais leidimams prekiauti gėlėmis kovo 8-osios dienos proga tam skirtose Klaipėdos miesto ...
2024-01-17
Skaityti daugiau

Konsultacijos

VMI: įsibėgėja verslo liudijimų išdavimas 2024 metams

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad atvėrus galimybę įsigyti verslo liudijimus 2024 m., per pirmąją savaitę tuo pasirūpino ...
2023-12-20
Skaityti daugiau

Verslas

VMI: jau galima įsigyti verslo liudijimus 2024 metams

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad nuo pirmadienio gyventojai jau gali įsigyti verslo liudijimus 2024 metams. Norintys tęsti veiklą kitais ...
2023-12-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This