Džiazuojantys medikai

Veidai

Jau 26-tą kartą vykstantis Klaipėdos pilies džiazo festivalis kasmet įtraukia vis daugiau muzikos mylėtojų. Nors visus juos sieja viena bendra aistra – džiazas, festivalio publika nepaprastai marga. Koncertuose galima sutikti visiškai skirtingų šios muzikos fanų – nuo žingeidžių, maištaujančių studentų iki rimtų, filosofuojančių inteligentų. Šiais metais į džiazo gerbėjų sūkurį, neabejotinai, įsilies ir daugiau medikų.

Klaipėdos medicinos centro „Northway” specialistai dalinasi mintimis, kuo panašūs džiazas ir medicina, pasakoja, kokiais instrumentais groja jie patys ir dalina praktinius patarimus muzikantams.

Gydytojas ortopedas traumatologas Markas Fiodorovas (nuotr.), dirbantis Klaipėdoje nuo 2004 metų, sako, jog po studijų net nebuvo kitos minties, kaip tik grįžti į savo gimtąjį miestą, kuriame jis dirbo ir užaugo.

„Jūra, geri žmonės, daug laisvės – pirmos ateinančios į galvą asociacijos, kai galvoju apie Klaipėdą. Šis miestas man taip pat susijęs su aktyviu laisvalaikiu. Jūrą atradau, kai grįžęs į Klaipėdą, pradėjau buriuoti“, – pasakoja specialistas.

Gydytojas Markas muzikos dažniausiai klausosi tik per radiją. O jaunystėje gydytojas sakosi buvęs metalistu, net buvo užsiauginęs ilgus plaukus.

„O dabar darbe, kaip ir džiaze, kiekvieną dieną tenka improvizuoti. Bendraudamas su pacientais, padėdamas jiems, operuodamas jaučiu didžiulį malonumą. Darbas man taip pat yra hobis, man be galo patinka tai, ką darau“, – džiaugiasi M. Fiodorovas.

„Kaip sako mano žmona, jūra ir džiazas yra kaip moteris – jų nereikia stengtis suprasti, juos tiesiog reikia mylėti. Tad šiomis dienomis tikrai rasiu laiko pasidžiaugti ne tik savo darbu, bet ir gera muzika“, – baigdamas pokalbį pažada gydytojas.

Bendrosios praktikos slaugytoja Erika Puižytė taip pat buvo išvykusi studijuoti į Vilnių, tačiau baigusi mokslus nusprendė, jog nori grįžti į Klaipėdą, nes čia – savas kraštas, savi žmonės, jūra.

Pasak jos, džiazas ir mediko darbas turi daug panašumų. Džiazas gali būti lengvas, ramiai banguojantis, o kartais jame garsiau suskamba mušamieji, ritmas tampa greitesnis, taip pat kaip ir darbe, kartais būna tiesiog ramybė ir gali ramiai plaukti pasroviui, o kartais prireikia didelių pastangų, susitelkimo.

Erika pasakoja, kad anksčiau skambino fortepijonu, vėliau norėjo išmokti groti gitara, bet labai paskaudo pirštus, tad išsigando. Dabar sakosi, kad nors imdama kraują tyrimams adatėle praduria bet kokį pirštą, gitaristus ji visada atskiria, nes jų pirštų pagalvėlės kietesnės.

Gydytoja akušerė ginekologė Rasa Dargienė (nuotr.) ir bendrosios praktikos slaugytoja Viktorija Biknerytė – ilgametės kolegės. Kartu jos dirba jau ketverius metus – tris iš jų susitikdavo operacinėje, dabar abi darbuojasi Klaipėdos „Northway“ vaisingumo centre.

„Kaip ir muzikoje ar scenoje, taip ir mūsų kasdieniniame darbe – turime viena kitą jausti ir suprasti. Žinoti, kada tiksliai įstoti, kada ką paduoti, pradėti, užbaigti, kaip apibendrinti, kokią žinią perduoti pacientui – tik tuomet galime tikėtis gero rezultato“, – dalinasi mintimis R. Dargienė.

„Muzika ir medicina turi tiesioginį ryšį. Džiazas yra improvizacija, ligos istorija – taip pat. Kiekviena jų suskamba kitaip ir pavirsta kažkokiu kūriniu“, – tęsia ji.

Pasak patyrusios specialistės, seniai pripažinta, kad grojimas lavina daugelį įgūdžiu, o grojimas pianinu ypatingai naudingas ir pirštų miklumui, kas labai praverčia operacinėje.

„Nėščiosioms taip pat rekomenduojame klausytis geros muzikos, tame tarpe ir džiazo – jis nuramina, teikia geras emocijas mamai ir tuo pačiu būsimam kūdikiui“, – mintimis apie muzikos naudą dalinasi patyrusi gydytoja.

Gydytojas otorinolaringologas Vytautas Junčys juokauja, kad nors jo specialybė ištariama bene sunkiausiai, bet pastangos tai padaryti padeda lavinti balso stygas.

„Balsas – pats sudėtingiausias muzikos instrumentas, kurį reikia lavinti, tad natūralu, jog profesionalams, kurių darbas susijęs su balso stygomis, būtina kiekvieną dieną jomis rūpintis. Dalį balso stygų sudaro raumuo, todėl jį, kaip ir kitus raumenis reikia treniruoti. Galima atsistojus prieš veidrodį dainuoti”, – pataria šmaikščiai nusiteikęs specialistas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Pusė mirčių - dėl širdies ir kraujagyslių ligų

Higienos instituto duomenimis, 2022 m. dėl kraujotakos sistemos ligų Lietuvoje mirė daugiau nei 22,5 tūkst. gyventojų − tai sudaro 53 ...
2023-09-29
Skaityti daugiau

Švietimas

„Northway“ toliau rūpinsis medikų rengimu Klaipėdos universitete

„Northway“ įmonių grupė ir toliau rems Klaipėdos universiteto (KU) ateities fondą. Šiai įmonių grupei priklausančių medicinos centrų „Northway“ generalinė direktorė ...
2023-05-10
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Svarbu, Sveikata

Pagerbti Klaipėdos metų medikai

Ketvirtadienio vakarą  Žvejų rūmuose Lietuvos medicinos darbuotojų dienos proga buvo apdovanoti Klaipėdos medikų bendruomenės nariai. Ryčio Laurinavičiaus nuotr. Iškilmingoje ceremonijoje ...
2023-04-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This