Vasaros apžvalga: šilčiausias buvo birželis

Orai

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba paskelbė praėjusios vasaros orų apžvalgą.

Kalendorinio vasaros sezono vidutinė oro temperatūra buvo 18 °C, t.y. ji buvo 1,2 °C aukštesnė už įprastinę daugiametę (16,8 °C) vasaros temperatūrą.

Paros aukščiausios oro temperatūros rekordas birželio 18 d. fiksuotas Klaipėdoje, kai termometro stulpelis pašoko iki 32,3 °C.  Palmiros Mart nuotr.

„Viena iš šios vasaros ypatybių ta, kad šilčiausias vasaros mėnuo buvo birželis, kurio temperatūra buvo 18,7, tai yra 3,3 °C šilčiau už standartinę klimato normą. Įprastai šilčiausias vasaros mėnuo Lietuvoje būna liepa ar rugpjūtis. Birželis šilčiausiu vasaros mėnesiu tampa antrus metus iš eilės. 2019 metų birželis buvo šilčiausias nuo 1961 m., o šių metų – antras pagal oro temperatūrą“, – teigia Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos klimatologas Donatas Valiukas.

Pasak jo, šių metų liepos mėnuo buvo šiek tiek vėsesnis (0,7 °C), o rugpjūtis 1,1 °C šiltesnis už daugiametes normas: liepos temperatūra Lietuvoje buvo 17,2°C, o rugpjūčio – 18,2 °C.

Aukščiausia šių metų vasaros oro temperatūra registruota birželio 18 d. Pakruojyje, kai oras įkaito iki 34,2 °C, žemiausia oro temperatūra registruota birželio 3 d. Skuode – 2,3 °C.

Taip pat Lietuvoje šią vasarą fiksuoti du paros aukščiausios oro temperatūros rekordai: birželio 17 d. 32,7 °C Druskininkuose ir birželio 18 d. Klaipėdoje: čia termometro stulpelis pašoko iki 32,3 °C. Atskiromis dienomis buvo viršyti ir kai kurių meteorologijos stočių paros rekordai.

Šios vasaros kritulių kiekis beveik sutapo su daugiamete norma. Per tris mėnesius vidutiniškai Lietuvoje iškrito 232 mm kritulių, o daugiametė norma Lietuvoje yra 229 mm.

Birželį kritulių kiekis buvo didesnis nei įprastai, o liepą ir rugpjūtį mažesnis. Tačiau kritulių pasiskirstymas buvo labai netolygus teritoriniu atžvilgiu: mažiausiai kritulių teko pietų, pietryčių Lietuvai, o daugiausia vakarinei šalies daliai. Didžiausias šios vasaros kritulių kiekis registruotas Kaišiadoryse, kai per 3 mėn. iškrito apie 350 mm kritulių.

Saulės spindėjimo trukmė šią vasarą buvo artima daugiametei normai.

Artimiausiomis dienomis Šiaurės Europą užvaldžiusio ciklono pietiniu pakraščiu į Lietuvą slinks drėgno oro porcijos.

Daug kur palis, vietomis galima perkūnija, rūkas. Pajūry pūs stiprokas vakarinių krypčių vėjas, dienomis sušils iki 15-16 °C.

Panašūs lietingi ir vėjuoti orai numatomi ir visą kitą savaitę. Gūsingas vėjas nuo savaitės vidurio gali pasiekti 18-20 m/s greitį. Temperatūra naktimis laikysis apie 13, dienomis –  apie 14–18 laipsnių šilumos.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Orai

Pirmoji balandžio dekada - šilčiausia per visą stebėjimų istoriją

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, balandžio pirmasis dešimtadienis buvo rekordiškai šiltas. Dekados vidutinė oro temperatūra Lietuvoje buvo 10,4 °C (teigiama 5,6° ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Orai

Užfiksuotas jau 10-tas šilumos rekordas šalyje

Nors trečiadienį Vakarų Lietuvoje pastebimai atvėso, rytinėje šalies dalyje toliau fiksuojami karščio rekordai. Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba praneša, jog, remiantis preliminariais ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Orai

Prasidėjo astronominis pavasaris

Trečiadienį, kovo 20 d., 5.06 val. (Lietuvos laiku) Šiaurės pusrutulyje baigėsi astronominė žiema ir prasidėjo astronominis pavasaris, o tuo pačiu ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This