Ar visuomeninkai politikams tapo pavojingi?

Mums rašo

Virginija Jurgilevičienė
2020-09-06

Komentarų: 5

Priklausau tam klaipėdiečių būriui, kuris stengiasi dalyvauti įvairiuose visuomeniniuose renginiuose. Kitaip sakant, bet koks renginys inicijuotas politikų, valdžios tarnautojų ar atviras teismo posėdis yra pirminis informacijos šaltinis. Kiekvienam piliečiui, kuris nori turėti savo nuomonę, o ne primestą, tokie renginiai yra aukso vertės, nes žiniasklaida yra tik antrinis žinių šaltinis.

Visuomeninkas Virginijus Partaukas pareiškė, kad eis stebėti „Atviros Klaipėdos“ redaktoriaus Martyno Vainoriaus teismo posėdžio dėl UAB „Gatvių apšvietimas“ darbuotojo tariamo sužalojimo. V. Partaukui, kaip aktyviam piliečiui, keistai atrodo savivaldybės administracijoje ir merijoje vykstantys uždari posėdžiai, kurie vadinami darbiniais pasitarimais, tokiu būdu sudarant sąlygas neskaidriems, galimai korupciniams sprendimams.

Tą ydingą praktiką su kaupu pritaikė savivaldybės įmonės. Šito slaptumo rezultatas – teisminis procesas.

Visuomenininkai įsitikinę, jog tai yra nonsensas, kurį reikia kuo skubiau išgyvendinti.

2020-08-28 ir aš atvykau į Klaipėdos apylinkės teismą.

Teismo procesas prasidėjo 9 val. ryto ir vyko ilgiau nei dvi valandas, nes mano darytose nuotraukose užfiksuotas laikas yra 11.15 val.

Teisme be visuomeninkų buvo ir „Klaipėdos” laikraščio žurnalistė, kuri aprašė keletą faktų ir paviešino juos straipsnyje.

Stebint teismo posėdį mums kilo klausimų, kodėl „Sodros” darbuotoja ir prokuratūros atstovė nepakeitė savo reikalavimų, kai apie tą pačią rentgeno nuotrauką bei nukentėjusiojo apžiūrą yra pateiktos visiškai skirtingos išvados: gydytojo, kad yra šonkaulio lūžis, krūtinės sumušimas ir t.t., teismo eksperto – nėra lūžęs šonkaulis, krūtinėje jokių sumušimų nebuvo. Per padidinamo stiklą ant liemens matėsi pakitimas – 4 pirštų žymės.

Teismo ekspertas net pasiūlė būdą ginčui išspręsti. Jis pareiškė, jog gydytojai daro klaidas, todėl yra įkurtas žalos kompensavimo fondas. Kaip supratau, reikėtų kreiptis į šį fondą, kad padengtų „Sodros” išmokėtus daugiau negu 800 eurų.

„Sodros” darbuotoja pareiškė, kad nekeis ieškinio, nes pirmoji, gydytojų išduota pažyma, nėra panaikinta. Kas turėjo teismo paprašyti anuliuoti gydytojo išduotą pažymą ir pripažinti vienintelę teisingą teismo eksperto pateiktą dokumentą? Eksperto išvados yra svaresnės ir tik jomis turėtų vadovautis prokurorė ir „Sodra”.

Po teismo posėdžio supratome, kad prokurorė ir „Sodros” atstovė vadovaujasi pirmąja pažyma, kuri yra paneigta aukštesnės kompetencijos specialisto surašytoje išvadoje. Negi dabar turės būti dar vienas teismo procesas dėl pažymos naikinimo?

Manau, kad rugsėjo 11 d. teismas dar negalėtų paskelbti galutinio sprendimo. Jis turėtų pareikalauti panaikinti gydytojų išduotą pažymą ir atlikti naują tyrimą, vadovaujantis teismo eksperto išvada, kitaip sakant, išaiškėjus naujoms aplinkybėms. Tokį pat prašymą turėtų pateikti ir „Sodra”.

Mes, visuomeninkai, stebėdami teismo posėdžius, susipažinę su pateiktais dokumentais, susidarome savo nuomonę apie teismų procesų kokybę.

O dabar trumpai dar apie nuotraukas. Teismo salėje nebuvo perspėjimo, kad prieš ir po teismo posėdžio, negalima fotografuoti teismo proceso dalyvių. Keista, tačiau Klaipėdos miesto tarybos komitetų, komisijų posėdžius visuomeninkams jau uždrausta fotografuoti. Kiek anksčiau to daryti man neleido Rimantas Taraškevičius. Dabar Etikos komisijos posėdyje pirmininkas Edmundas Kvederis neleido fotografuoti ir Raimondai Zaborei. Jis pasakė, jog tai gali daryti tik žiniasklaida, nes neaišku, kur tas nuotraukas dėsime.

Kodėl toks nepasitikėjimas visuomeninkais? Kas mūsų bijo: Seimas, Vyriausybė, ar mūsų savivaldybė? Kaip tai derinasi su viešumu, skaidrumu, tarnyste klaipėdiečiams?

Autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos pozicija

5 Comments

  1. Anonimas

    Bijo – vadinasi turi ir ko bijoti!

    Reply
  2. Faktas

    Žinoma kad bijo valdžiažmogiai visuomenininkų! Kodėl reikia visaip ignoruoti, slapstytis, vengti visuomenės atstovų jeigu nieko neteisėto nedarai, Jau ir taip savivaldybė tvarkosi kaip savo nuosavam UABE, ignoruodama visuomenės nuomonę,…. Žinoma pasitaškyti visų mūsų pinigėliais ji sugeba ir dar kaip sugeba!.. ir nė vieno nubausto! Sėkmės visuomenininkams!

    Reply
  3. deja deja

    bet bet kurie visuomenininkai anksčiau arba vėliau eina į politiką, akivaizdžiai dirba kažkokiai politinei jėgai ir tai nėra kaip nuneigti. Pamatei kokius tai protestus ir kovotojus, žiūrėk po metų jie jau kandidatai, arba stovi šalia kokio politiko.

    Reply
    • Šiaip

      tikrieji visuomenininkai o ne specialiai tam tikram partijų ar verslo tikslui įkurtos nevyriausybinės organizacijos, po kažkiektai laiko yra priverstos bendradarbiauti su ,,stipriaisiais” kitaip su savo veikla lieka kaip dykumoje – niekas jiems nepadeda, visi subtiliai tykoja įkąsti, paralyžiuoti jų veiklą ir visiškai izoliuoti. Štai kažkada pensininkai pasirašė kad balsuos už Grėbliauską ir liberoidų sąjūdį tai gavo ir patalpas ir paramas ir net pensininkų saviveikla buvo įtraukta į sąrašą kaip atskira miesto kultūros sritis:D)

  4. Prokuratūra dirba kas jiems moka

    O savivaldybė neįleido į posedi kai buvo svarstomas Neniškio parašo atšaukimas dėl Giruliu iškirtimo. Savivaldybė pažeidė mūsų teises. Bijo jie. Bijo tik tie kuri vykdo nesažininga veikla ir vagia mūsų mokesčiu mokėtoju lešas

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Pristatys knygą, atgaivinančią tarpukario Klaipėdos kasdienybę 

Trečiadienį, balandžio 17-ąją, 17 val., Klaipėdos miesto savivaldybės I. Kanto viešojoje bibliotekoje (Turgaus g. 8) klaipėdietis žurnalistas Martynas Vainorius pristatys ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Vienišo asmens išmoką gauna 230 tūkst. žmonių: ji skiriama be prašymo

„Sodra“ praneša, jog šiais metais numatyta skirti per 110 mln. eurų vienišo asmens išmokoms – jas gauna visi Lietuvoje gyvenantys ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Verslas

Klaipėdos pramoninkams vadovaus Rimantas Juška 

Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA) ketvirtadienį vykusiame visuotiniame susirinkime išsirinko savo naują vadovybę. Martyno Vainoriaus nuotr. Dvi kadencijas – ketverius metus ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This