Jau šį šeštadieį Klaipėdoje – unikalus koncertas po vandeniu

Kultūra

Rugsėjo 12–19 d. Klaipėdoje vyks XIV Tarptautinis menų festivalis „Plartforma“, įvairiose miesto vietose pristatysiantis muzikos, šiuolaikinio šokio, dokumentinio ar lėlių teatrų programą.

Aquasonic. Foto: Charlotta de Miranda

Festivalį Klaipėdos Švyturio arenoje rugsėjo 12 d. atidarys pasaulinio pripažinimo sulaukęs muzikinis projektas po vandeniu „AquaSonic“. Tai – net 10 metų vienos garsiausių Danijos trupių „Between music“ kurtas projektas, apdovanotas ne vienu prestižiniu prizu ir įvertintas pasaulinės žiniasklaidos grandų.

Penki atlikėjai it fantastiniame filme panyra į vandens sklidinus stiklo akvariumus ir beveik valandą dainuoja bei groja specialiai sukurtais instrumentais. Šiuose tamsoje žėrinčiuose vandens kambariuose jie kuria melodingas, kiek mistiškas ar net paslaptingas, lyg iš anapus atsklindančias kompozicijas, laužydami žmogaus ribų stereotipus, – skelbiama pranešime žiniasklaidai.

Projektas „AquaSonic“– tai daugelio metų tyrimų kulminacija, testuojant muzikinio pasirodymo po vandeniu galimybes. Siekdami sukurti visiškai naujus, povandeninius instrumentus, „Between music“ menininkai (kompozitorė ir atlikėja Laila Skovmand, prodiuseris ir atlikėjas Robert Karlsson bei komanda) atliko daugybę eksperimentų, bendradarbiaudami su giliavandeniais narais, muzikos instrumentų gamintojais ir mokslininkais. Taip gimė povandeniniai vargonai ar hidraulofonas, kristalofonas, rotakorda, mušamieji instrumentai, smuikas. Komanda taip pat ištobulino savitą vokalinio dainavimo techniką.

Kanados mokslininko Ryan Janzen sukonstruotas hidraulofonas – pirmasis muzikos instrumentas, garso išgavimui naudojantis ne orą, o vandenį. Publika taip pat išgirs išradėjo Andy Cavatorta vandeniui pritaikytą kristalofoną – besisukantį instrumentą, sudarytą iš didėjančia seka sumontuotų stiklinių indų, kurie sukuria garsą, panašų į sklindantį pirštais braukiant stiklinės pakraščiu. A. Cavatorta sukūrė ir rotakordą, kurio garsas išgaunamas rankena sukant ratą, braukiantį per stygas. Po vandeniu griežiama ir iš anglies pluošto pagamintu vandeniui atspariu smuiku, ir grojama perkusiniais instrumentais.

10 metų darbo rezultatas – visiškai neįprasta koncertinė patirtis: panirimas į magišką vaizdų ir garsų gelmę. New York Times rašė, kad „stebint pasirodymą, buvo sunku patikėti savo akimis“, o leidinio Edison (Hong Kong) apžvalgininkas „AquaSonic“ įvardijo „kaip nuostabų vaizduotės ir vaizdinių derinį, kurį galima pavadinti tik stebuklu.“

„AquaSonic“ yra Music Theatre Now nugalėtojas (išrinktas į geriausiųjų dešimtuką iš 436 projektų), o taip pat apdovaotas ADC Awards, Human Underwater Society ir Discovery channel specialiaisiais prizais už inovatyvumą ir pagarbą gamtai.

Pasaulinė „AquaSonic“ premjera įvyko 2016 m. Nyderlanduose ir nuo to laiko tai yra vienas labiausiai didžiausių šiuolaikinės muzikos ir teatro festivalių pageidaujamų projektų.

Treileris: https://www.youtube.com/watch?v=-uYdEsNao-A

Bilietais į festivalio projektus prekiauja bilietai.lt. Daugiau informacijos apie festivalį: www.plartforma.lt

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Veidai

Klaipėdos „Švyturio“ arenos komandoje – žinomas virtuvės šefas

Didžiausia uostamiesčio renginių erdvė stiprina pajėgas – nuo kovo „Švyturio“ arenai talkina garsaus šalies šefo Roko Galvono vadovaujama „Roko virtuvė“. ...
2024-03-04
Skaityti daugiau

Verslas

„Švyturio“ arenoje vyks mugė „Design for life“

Klaipėdos „Švyturio“ arenoje balandžio 6 dieną šalies dizaineriai, mados kūrėjai, juvelyrai ir grožio prekių gamintojai susiburs mados ir grožio mugėje ...
2024-02-28
Skaityti daugiau

ELTA, Fotoreportažai

Lietuvai „Eurovizijoje“ šiais metais atstovaus Silvester Belt

68-ajame „Eurovizijos“ dainų konkurse Švedijoje gegužę Lietuvai atstovaus atlikėjas Silvester Belt su daina „Luktelk“. Tai paaiškėjo šeštadienio vakarą Klaipėdoje, „Švyturio“ ...
2024-02-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This