Naujosios mokyklos statybos: vietoj 16 mėnesių – 28

Miestas, Svarbu

Naujoji mokykla šiaurinėje miesto dalyje turėjo iškilti šių metų spalį, tačiau šiuo metu tėra atlikta vos apie 5 proc. numatytų darbų. Todėl nebėra vilties, kad moksleiviai bent jau kitais metais Rugsėjo 1-ąją švęs naujoje ugdymo įstaigoje.

Klaipėdos savivaldybė ir konkursą laimėjusi bendrovė „Versina“ rangos sutartį dėl naujosios mokyklos Žolynų kvartale statybų pasirašė pernai birželį. Sutartyje buvo numatyta, jog darbų terminas yra 16 mėnesių, o statybos kainuos 10,9 mln. eurų. Nors nuo sutarties pasirašymo praėjo jau 15 mėnesių, kol kas statybvietėje nematyti jokių naujosios mokyklos kontūrų.

Iš būsimos mokyklos sklypo vis dar išvežamas perteklinis gruntas. Viršutinė nuotraukoje – vaizdas liepos 12-ąją. Apatinėje – rugsėjo 7-ąją. Martyno Vainoriaus nuotr.

Tvirtinama, jog pagrindinė priežastis, kodėl naujosios mokyklos statybos darbai labai užsitęsė, buvo ta, jog nepavyko operatyviai iš sklypo iškelti inžinerinių tinklų. Dėl šios priežasties rangos sutartis buvo sustabdyta 8 mėnesius – nuo pernai rugsėjo 9 dienos iki šių metų gegužės 11-osios.

„Mes paskubėjome nusipirkti rangos darbus. Nubėgome į priekį, nusipirkome greičiau nei buvo iškelti tinklai. O kol jie buvo sklype, rangovas negalėjo dirbti“, – šiemet gegužės pradžioje „Atvirai Klaipėdai“ aiškino Klaipėdos savivaldybės administracijos vyriausiasis patarėjas Gintaras Dovidaitis, patikinęs, kad visi tinklai jau yra iškelti, todėl kliūčių pradėti statybas nebėra.

Kai sutartis su rangovais buvo atnaujinta, šie ėmėsi pertekinio grunto išvežimo darbų, žadėjo, kad netrukus bus klojami inžineriniai tinklai ir mokyklos pamatai. Tačiau nuo sutarties atnaujinimo praėjo jau beveik keturi mėnesiai, o gruntas iš būsimos mokyklos teritorijos dar neišvežtas.

„Šiuo metu vykdomi grunto kasimo bei išvežimo darbai. Didžioji grunto dalis jau yra išvežta. Paaiškėjus, jog kartu su konkurso dokumentais pateiktame techniniame projekte nurodytas išvežamo grunto kiekis – 8 000 kub. m skiriasi nuo faktinio grunto kiekio – 22,724,59 kub. m, o kiekių skirtumas sudaro – 14,724,59 kub. m, įvertinus šiam gruntui iškasti ir išvežti reikalingą laiką, sutarties vykdymas buvo pratęstas dviem mėnesiais“, – šių dienų situaciją statybvietėje komentavo G. Dovidaitis.

Jis teigė, jog rangovai ne tik kasa ir išveža gruntą, bet jau ėmėsi ir kitų darbų.

„Tuo pačiu metu vykdomi lauko vandentiekio tinklų įrengimo darbai, lauko buitinių nuotekų tinklų įrengimo darbai, lauko lietaus nuotekų tinklų įrengimo darbai. Taip pat vykdomi jungiamosios D1 kategorijos gatvės įrengimo darbai pagal papildomai su rangovu pasirašytą susitarimą“, – teigė vyriausiasis patarėjas.

Anot jo, šiuo metu yra atlikta apie 5 proc. rangos sutartyje numatytų darbų. Rangovas Klaipėdos savivaldybei jau išrašė savo atliktų darbų sąskaitų už maždaug 550 tūkst. eurų, iš kurių apie 400 tūkst. eurų jau yra sumokėti.

Paklaustas, kada statybvietėje galima tikėtis tradicinės ceremonijos – kapsulės su laišku ateities kartoms įkasimo, kuri žymi realią statybų pradžią, G. Dovidaitis konkrečios datos negalėjo pasakyti.

„Dėl neiškeltų inžinerinių tinklų sutarties vykdymas buvo sustabdytas daugiau kaip septynis mėnesius. Dėl išvežamo grunto kiekių skirtumo, įvertinus šiam gruntui iškasti ir išvežti reikalingą laiką, sutarties vykdymas buvo pratęstas dviem mėnesiais. Taip pat sutarties terminui įtakos turi pasirašytas papildomas susitarimas dėl jungiamosios gatvės, kuri skiria mokyklos statybai skirtus du sklypus Senvagės g. 4 ir 6, su tinklais įrengimo darbų. Įvertinus visas šias aplinkybes, mokyklos statybos darbai turi būti baigti iki kitų metų spalio mėnesio“, – naują terminą įvardijo šį projektą prižiūrintis vyriausiasis patarėjas.

Paklaustas, su kokiomis problemoms (be grunto išvežimo) dėl mokyklos statybų vis dar susiduria tiek savivaldybė, tiek rangovai, G. Dovidaitis teigė, jog pagrindinės problemos šiuo metu yra susijusios su pakoreguoto techninio projekto sprendiniais.

„Kol kas savivaldybė nėra gavusi iš projektuotojų visų pakeistų techninio projekto dalių, todėl negali jų perduoti rangovui vykdymui. Priminsiu, kad iš esmės išsiskyrus darbo projekto rengėjo (rangovo) ir techninio projekto autorių pozicijoms dėl techniniame projekte nurodytų sprendinių, savivaldybė užsakė pakartotinę atskirų techninio projekto dalių ekspertizę. Po jos pastabų buvo atlikta nemažai reikšmingų techninio projekto konstrukcijų dalies pakeitimų, todėl ekspertizė nurodė atitinkamai pakoreguoti ir kitas susijusias techninio projekto dalis. Taigi, techninį projektą rengusi įmonė pakoregavo techninio projekto vėdinimo dalį, architektūros dalį, vidaus vandentiekio ir nuotekų tinklų dalį. Taip pat koreguojama projekto elektrotechnikos dalis. Šiuo metu savivaldybės užsakymu taip pat yra atliekama pakartotinė techninio projekto gaisrinės saugos dalies ekspertizė“, – vardijo G. Dovidaitis.

6 Comments

  1. Tikrai taip

    Ir pabaigos 100 metų nematyti. Įkišo į tokią vietą, kad atrodo, miestui paskutinioji. Vaikai spės užaugti, bet gal galės atvesti savo vaikus? Kaip manai, didysis Grubliauskai?

    Reply
  2. SVARBU

    NE REZULTATAS, O PROCESAS!
    toks buvo ir tebėra viešai skelbiamas Gintaro Neniškio šūkis. Jo hebra – Gintaras Dovidaitis. Pareigos: Vyriausiasis patarėjas! Iki valdiškos kėdės užsėdimo užsiiminėjo: automobilių nuoma, autobusų, mikroautobusų nuoma. Vadovavo įmonei, kurioje dirbo 2 darbuotojai (apdraustieji). Dabar, strateguoja (mokosi) milijoninius miesto projektus ir pirmą kartą pamatė kas tas projektas. Bando suskaičiuoti ir vežioti gruntą. Kai ištratins kokią 10 kitą miesto mln. eurų suvoks, kad kažko dar nežino. Primenu, nuo pat pirmos dienos kai buvo paskelbtas konkursas projekto pirkimui savivaldybė buvo oficialiai informuota (2016-11-04), kad daro nesąmones, nes šiame sklype reikės iškelti begalę tinklų, yra kalnas ir suprojektuota įdiotiška būsima gatvė per pačią mokyklą. Jau nekalbant apie užžėlusį mišką. Budinui buvo iki lempos, bet visi žinojote jau bemaž min. 4metus! Tad nereikia dabar bačkos ritinti ant projekto rengėjų ar kažkokių paaiškėjimų apie inž. tinklus. Mažaraščių debilų mokslai miestui yra ir bus labai brangūs. Mokykla dar brangs ne kartą ir pridavimas nuolat nusikels. O tą, dabar išvežamą gruntą, bijau, bet panašu, kad reikės dalį jo parvežti. Po to dar dešimtmetį vyks brangių advokatų teismai dėl statybos broko ir tegyvuoja JAZZ iki pamėlynavimo. Nevykėlių ubagų, bet linksmas miestas.

    Reply
  3. tai juk prisipažino kaltas

    kad paskubėjo, neįvertino ir t.t., o juk, turbūt, protingų sprendimų priėmimas įeina į jo pareigas ir už tai yra mokama alga ? O gal dėl to statybos ir pabrango ? Tai kas dabar turės padengti skirtumą ? Kai kitiems, tai savivaldybė būna labai griežta ir skaičiuoja delspinigius.

    Reply
    • Anonimas

      tai kad patys savivaldybės klerkai ir šiame ir kituose projektuose prisišikę iki ausų tai kam jie tuos delspinigius skaičiuos. Sau? :). Jei tik galėtų moment Kačialiną su visu skyriumi išsiundytų ir trimituotų visuose savo nusipirktose gazetose

    • Anonimas

      maža to kad pats dun dun, bet turi ir valdo visą eilę savivaldybės namo skyrių pilnų vedėjų ir vyr. specialistų

  4. Klausimas

    Klausimas, per kiek laiko galima pastatyti Šimtmečio mokyklą ?
    Atsakymas, per šimtą metų !

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Metai prie Klaipėdos valdžios šturvalo: sėkmės ir nesėkmės

Sėkme reikėtų vadinti pastangas darbuotis atnaujinant daugiabučių namų kiemus, ugdymo įstaigas ir jų aplinką – dėmesio anksčiau tam tikrai stokota. ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Svarbu, Švietimas

„Auksinės” mokyklos pabaigtuvės - vis dar migloje

„Rugsėjo 1-ąją tai tikrai bus”, – juokiasi Klaipėdos vicemeras Algirdas Kamarauskas, paklaustas, ar neišsipildys niūrios prognozės, jog naujai statoma mokykla ...
2024-02-28
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Naujosios mokyklos statyba pabrango 46-ąjį kartą

Klaipėdos savivaldybei pasirašius 46-ąjį papildomą susitarimą su UAB „Versina”, naujosios mokyklos statyba Senvagės gatvėje pabrango 200 tūkst. eurų. O iš ...
2023-12-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This