„Orfėjo pragare“ premjera – jau čia pat

Kultūra

Pavasarį karantinuota Jacques‘o Offenbacho operetė „Orfėjas pragare“ veržiasi į laisvę: rugsėjo 18, 19 bei spalio 9 dienomis Žvejų rūmuose Klaipėdos muzikinis teatras pristatys šią ilgai lauktą premjerą.

Režisierė Rūta Bunikytė ir choreografė Inga Briazkalovaitė. M. Aleksos nuotr.

Meninę operetės koncepciją kuria ambicinga statytojų komanda: dirigentas Tomas Ambrozaitis, režisierė Rūta Bunikytė, dailininkė ir scenografė Renata Valčik bei choreografė Inga Briazkalovaitė.

Vaidmenis operetėje ruošia savi ir kviestiniai solistai: Euridike taps Rita Petrauskaitė, Beata Ignatavičiūtė ir Ilona Pliavgo, Orfėju – Rapolas Baranauskas ir Kęstutis Nevulis, Aristėju – Tadas Jakas ir Deivis Norvilas, Publikos nuomone – Aurelija Dovydaitienė ir Dalia Kužmarskytė, Jupiteriu – Mindaugas Rojus, Venera – Vitalija Trinkė, Diana – Oksana Auškalnytė, Minerva – Dina Mataitienė, Amūru – Rosana Štemanetian ir Rasa Ulteravičiūtė, Stiksu – Šarūnas Juškevičius ir Virginijus Pupšys, Junona – Reda Jucevičienė, Merkurijumi – Gytis Šimelionis ir Arūnas Ramelis.

Mylėti pabos net Romeo ir Džuljetai

„Orfėjas pragare“ – komiška opera, Klaipėdoje tapsianti linksma operete. Statytojai mėgsta ją politizuoti, mat senovės graikų mitu grįstame librete nesunku atrasti sąsajų su bet kurios šalies ir laikmečio aktualijomis. Būtent tam dievai nuo Olimpo kalno nusileidžia į žemę…

„Kol dievai pasidalinę valdo požemių karalystę, žemę ir dangų, vyrauja pavyzdinė tvarka. Tačiau jiems pradėjus kištis į mirtingųjų gyvenimus, viskas susimaišo: dievai išbando žemiškus, žmonės – dieviškus potyrius. Ir tvarkos nebelieka… Operetės finale regime dievus, pusdievius ir žmones, draugiškai šokančius pragaro kankaną“, – atskleidžia R. Bunikytė.

Meilė šiame pastatyme nesuteikia personažams trokštamos pilnatvės, o jie patys bando atsikratyti seniai įgrisusių amplua. Pavyzdžiui, Romeo ir Džuljetai pabosta būti amžinais įsimylėjėliais… Tad požiūris į idilišką meilę operetėje ironiškas.

Prireiks 80 kostiumų

Kad spektaklis netaptų tiesmukai moralizuojančiu, prireiks karaliaus-klouno, kuris sėdi šalia, linksmas ir gražiai apsirengęs, nuolat juokauja, bet tiesą pasako. Spektaklyje atsiras ir dar vienas daug postringaujantis personažas – Publikos nuomonė. Jos niekas nemėgsta, bet noras rėžti tiesą į akis nuo to nesumažėja.

Publiką stebins daugybė perukų, vėduoklių ir… avelėmis pasivertę baleto šokėjai. Kostiumų šiam pastatymui, pasak dailininkės R. Valčik, prireiks maždaug 80. Vyraus rafinuota klasika, paįvairinta netikėtomis detalėmis. Personažų veidus dengs kaukes imituojantis grimas, su kuriuo artistai primins nebylaus kino veikėjus. Scena virs mini salonu su kolonomis, užuolaidomis ir laiptais, simboliškai jungiančiais žemę ir dangų.

Ne tik baleto trupei, bet ir choristams bei solistams šiame pastatyme teks gerokai pajudėti.

„Sunku apibūdinti operetės choreografiją: ji neturi vienos aiškios stilistikos ir buvo sukurta vadovaujantis vidiniu pojūčiu, kuris pagrįstas praktine patirtimi, teorija ir eksperimentais. Dirbdamos kartu su režisiere R. Bunikyte, kaskart išsikeliame sau naujų iššūkių. „Orfėjo pragare“ pastatymas labai spalvingas choreografine prasme: nuo velniukų iki dievybių, nuo menueto iki kankano… Ši operetė – ironiška, netgi satyriška situacijų komedija. Daugiau detalių nesinori atskleisti, tad visiems, pasiilgusiems gaivaus humoro, siūlome ją pamatyti“, – sako choreografė I. Briazkalovaitė.

INFORMACIJA 

200 metų sukaktį  Muzikiniam teatrui Klaipėdoje šįmet minintis teatras operetę „Orfėjas pragare“ pasirinko neatsitiktinai: prancūzų kompozitorius, violončelininkas ir dirigentas J. Offenbachas (1819–1880) buvo beveik šio teatro bendraamžis, be to, gimęs tai pačiai Prūsijos valstybei, kaip ir Klaipėda, tuo metu priklausiusiame Kelno mieste. 

Offenbacho „Orfėjas pragare“ ne tik išpopuliarino kankaną. Senovės graikų mitų pagrindu sukurtame operetės „Orfėjas pragare“ librete nesunku įžvelgti sąsajų su mūsų šalies bei laikmečio aktualijomis. 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Kultūra

Gala koncertu atvėrė naująjį Klaipėdos muzikinį teatrą

Šeštadienio vakarą įspūdingu gala koncertu publikai atsivėrė naujieji Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro rūmai. Gala koncertas sujungė Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Miestas

„Šokio pavasaryje“ skleidėsi per 300 talentų

Klaipėda tradiciškai pasveikino kovą sukviesdama jaunuosius baleto ir šiuolaikinio šokio atstovus iš visos Lietuvos į konkursą „Šokio pavasaris“. Šokių mokyklos ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

Kultūra

Pučiamųjų instrumentų grupė dovanos „Vėjo serenadas“

Kovo 17-ąją, 15 val., LMTA Klaipėdos fakulteto koncertų salėje rengiamas pažintinis koncertas „Vėjo serenados“, kurį publikai skiria Klaipėdos valstybinio muzikinio ...
2024-03-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This