„Apeirono“ teatro aktorė mokėsi kitokioje mokykloje, nei dirba jos herojė

Veidai

Rugsėjis. Į mokyklas vėl būriais traukia mokinukai. Kadaise rusvus sarafanus ir už galvą didesnius kaspinus plaukuose pakeitė ryškios plaukų sruogos, afrokasytės ir skirtingos, net spalvingos uniformos. Bet ar keitėsi per kelis dešimtmečius pats švietimo sistemos „stilius“?

Epizodas iš filmo.

Aktorė Kristina Švenčionytė tikina, kad mokėsi visai kitokioje mokykloje, kur netvyrojo įkalinimo įstaigą primenanti atmosfera, anaiptol – mokykloje ji sako sutikusi daug laisvų žmonių. Tačiau aktorė, atlikusi bukai sistemai tarnaujančios mokytojos Onutės vaidmenį klaipėdiečių kurtame filme „Sistema“, savo mokyklą vadina labiau išskirtine nei tradicine.

Paklausus, kokia pirma mintis atėjo į galvą perskaičius filmo „Sistema“, kuriame kalbama apie absurdišką ir sustabarėjusią, pokyčių išalkusią švietimo sistemą, scenarijų, 28  metų K. Švenčionytę labiausiai sužavėjo, kad tai yra pirmas pilno metro klaipėdietiškas filmas.

„Tai buvo jau nemenkas stimulas prisidėti prie šios partizaninės komandos. O dar jame yra atspindima ta supuvusiai komiška, iškreipta, prieš žmogų nukreipta sistema, su kuria susidūrusi neišvengiamai patiriu revoliucines ir šiek tiek anarchistines nuotaikas. Perskaičius scenarijų mano pirmoji mintis buvo: neabejotinai ir šimtu procentu – darom!“, – pasakoja Klaipėdos jaunimo teatro, „Apeirono“ teatro, OKT / Vilniaus miesto teatro aktorė. Ji pati sako mokykloje turėjusi visas galimybes naudoti savo kūrybinį potencialą, tačiau iš savo bendraamžių ne kartą yra girdėjusi apie kraupti verčiantį mokyklos skambučio garsą ar diktatorišką mokyklos vadovybę.

Filme aktorei teko bukos sistemos sraigtelio vaidmuo

 Talentinga aktorė filme „Sistema“ įkūnijo jos mokyklai nebūdingą personažą – mokytoją Onutę, kuri, pasak aktorės, yra tipiškas sausos ir bukos švietimo sistemos sraigtelis, slaptai besitikintis, kad vieną dieną pasieks kokį „dedovščininį“ vadovaujamą postą.

Kurdama šį vaidmenį aktorė sako žvelgusi per ironijos prizmę.

„Manau, tokiai sistemos onutei tikrai nelengva. Ji yra nuolatinėje vidinėje įtampoje, pakalikės vaidmenyje, pataikaujanti savo viršininkams, mokyklos pavaduotojai. O neturėti vidinės laisvės, nuolat stengtis kažkam įtikti, cenzūruoti save iš vidaus, manau, tikrai nėra lengvas darbas“, – kad ir šiandien yra tokių onučių tiek švietimo, tiek ir kitose „sistemose“, įsitikinusi K. Švenčionytė.

Ji pati iki šiol sako palaikanti šiltą ryšį su savo mokyklos direktore Jolanta Knyviene, kuri nuoširdžiai domisi aktorės veiklomis ir džiaugiasi jos pasiekimais.

Paklausta, kiek pačioje aktorėje yra Onutės personažo, K. Švenčionytė neslepia, kad jiedvi vienija pirmūniškas pareigingumas ir savidisciplina.

Onutei patartų „atsipūsti“

„Sutikusi tokią onutę tik patarčiau jai būti paprastesnei, atsipūsti, taip intensyviai negalvoti apie tai, ką pasakys aplinkiniai, išsilaisvinti iš sistemos ir savo pačios sukurtų pančių ir bent vieną dieną tiesiog pabandyti padaryti tai, kas iš tikrųjų teiktų bent kiek vidinės laisvės ir pasitenkinimo“, – kad sistema įspraudžia į vidinius rėmus, įsitikinusi aktorė.

Ji ir pati ragauja pedagogo duonos – dirba teatro mokytoja, aktorinio meistriškumo lektore Mažojoje teatro akademijoje Vilniuje.

Epizodas iš filmo.

„Tikrai susiduriu ir su pedagoginiais, vadinkime, malonumais, ir su iššūkiais. Aš dirbu su nuostabiais vaikais – kūrybingais, atsakingais, tad galbūt nejaučiu to, ką kai kurie kiti mokytojai jaučia savo mokyklose. Teoriškai žinau, kad dažnai pedagogams būna tikrai labai nelengva, stinga pagarbos iš mokinių, jų tėvų ir t.t. Tad jau vien pagarbos pajauta ir parodymas mokinio pedagogui, o pedagogo – mokiniui, manau, būtų pirmas žingsnis link kokybiškesnės švietimo sistemos“, – didžiausią paskatą švietimo sistemos lūžiui mato aktorė K. Švenčionytė.

Mokykloje grojo Kernagio, „Led Zepelin” muzika

„Mano mokykla – Vilniaus Simono Daukanto gimnazija – buvo laisva mokykla, kurioje nebuvo justi stipraus spaudimo, nebuvo vienodų uniformų, diktatoriškų pavaduotojų ar fiureriškų direktorių. Ji ir dabar tokia: vietoj paprasto, kartais siaubą varančio skambučio mano mokykloje groja grupių The Doors, Led Zeppelin, Vytauto Kernagio, kuris, beje, irgi mokėsi toje pačioje mokykloje (buvusioje 23 –ojoje) dainos“, – savo gimnaziją kaip netradicinę išskiria K. Švenčionytė.

Mokykloje ji sako sutikusi daug laisvų žmonių: mokinių ir mokytojų, su kuriais patyrė ne vieną ryškų gyvenimo epizodą.

„Galbūt labiausiai įsiminė ir iki šiol nostalgiją kelia renginių organizavimas ir vedimas savo mokykloje. Kadangi mano mokykla nebuvo to, vadinkime, „priespaudinio“ formato, nesijaučiau joje ribojama. Atvirkščiai, turėjau galimybę vystyti potencialius savo kūrybinius talentus. Na, bet pastebiu, kad tikrai ne kiekvienoje mokykloje taip būna, tad šiuo klausimu man tikrai labai pasisekė“, – juokiasi aktorė, mokykloje buvusi pirmūnė.

Filme „Sistema“ vaidinusi aktorė neabejoja, kad ši kino juost sukels prieštaringų jausmų, kadangi ne vienam, nepaisant kartų skirtumų, yra tekę susidurti su kvaila, ne žmogui, o pačiai sistemai tarnaujančia sistema, tad nemažai dalykų turėtų būti atpažįstami.

Filmas „Sistema“ pasirinktuose Lietuvos kino teatruose bus rodomas nuo rugsėjo 18 dienos.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

KKKC Parodų rūmuose atsivers „Plyšys“

Sausio 19-ąją, penktadienį, 18 val., Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmuose bus atidaroma pirmoji Kristinos Švenčionytės solo paroda „Plyšys ...
2024-01-15
Skaityti daugiau

Kultūra

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras kviečia į „Karnavaltoną“

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras (KKKC) gruodžio 29 d., ketvirtadienį, 18 val. vėl kviečia meno mėgėjus ir kūrėjus susitikti KKKC Parodų ...
2022-12-22
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra

Filmo „Sistema“ išankstinėje premjeroje – būrys žinomų veidų

Būrys žinomų žmonių ketvirtadienį Klaipėdoje skubėjo į naujo lietuviško filmo „Sistema“ išankstinę premjerą. Tarp kviestinių svečių – filme vaidinusios aktorės Eglė Jackaitė ir Regina Arbačiauskaitė, Daina ir Antanas Bosai su dukra, TV3 žinių vedėja Donata Račaitė, Violeta ir Vilius Tarasovai, choreografė ir šokėja Kristina Navickaitė-Tina, aktorė ir dainininkė Yeva Deli.
2020-09-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This