Menininkų išmonė: atsakas koronavirusui – pasirodymas po vandeniu

Kultūra, Svarbu

Šiuolaikinio meno mėnesiu paskelbtas rugsėjis klaipėdiečiams pažers ypatingų staigmenų. Jo organizatoriai žiūrovus pakvies ir į įspūdingą muzikinį projektą po vandeniu, ir į šiuolaikinės operos premjerą, ir į animacijos ir video žaidimų festivalį.

Klaipėdiečiai turi unikalią galimybę pamatyti, kaip atlikėjai 5į minutes gyvai koncertuoja po vandeniu – būdami milžiniškuose akvariumuose. Katia Engel nuotr. (betweenmusic.dk)

„Idėja rugsėjį skelbti šiuolaikinio meno mėnesiu užgimė tuomet, kai Klaipėda buvo Lietuvos kultūros sostinė. Džiaugiamės, jog tokia tradicija tęsiama ir šiais metais, kai ypač daug neaiškumų“, – teigė festivalio „PlartFORMA“ prodiuserė Goda Giedraitytė.

Šiuolaikinio meno mėnesį skelbia ne tik šis festivalis, bet ir „Permainų muzika“, 15 metų jubiliejų švenčiantis Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras. Šiemet prie iniciatyvos prisijungė ir animacijos ir video žaidimų festivalis, kuris įprastai vykdavo balandį, tačiau dėl koronaviruso pandemijos ir karantino buvo perkeltas į rugsėjį.

Neabejotinai įspūdingiausiu viso šiuolaikinio meno mėnesiu renginiu pretenduoja tapti šeštadienį Klaipėdos arenoje vyksiantis muzikinis projektas po vandeniu „Aqua Sonic“. Šis projektas taps ir festivalio „PlartFORMA“ atidarymo renginiu.

„Švyturio“ arena nėra ta erdvė, kurioje įprastai vyksta festivalio renginiai. Tačiau šis projektas gali vykti tik ten, nes nė vienos kitos salės scenos grindys neatlaikytų penkių milžiniškų, vandens pripiltų akvariumų svorio“, – paaiškino G. Giedraitytė.

Tuose akvariumuose 55 minutes po vandeniu gyvai dainuos ir gros trupė iš Danijos „Between music“. Danų grupė dešimtmetį eksperimentavo, kol buvo sukurti tokie muzikiniai instrumentai, kurie galėtų skambėti ir po vandeniu.

„Šis projektas yra sulaukęs pasaulinio pripažinimo, tokie grandai kaip „New York Times“ šį projektą įvardija kaip stebuklą. Ir klaipėdiečiai bei miesto svečiai vieninteliai Lietuvoje galės pamatyti šį projektą ir dar pandemijos akivaizdoje. Tad kviečiame pasinerti tiesiogine prasme“, – šeštadienio vakarą į „Švyturio“ areną kvietė G. Giedraitytė.

Ji priminė, jog festivalis „PlartFORMA“ rengiamas jau 14 kartą. Ir šiemet jo programa – tarptautinė, kurioje bus aštuoni projektai iš Danijos. Vokietijos, Estijos, Lenkijos, Izraelio ir, žinoma, Lietuvos.

„Šiemet šį festivalį skelbiame, jog menas yra be kaukių, nes manome, kad menas leidžia nusiplėšti visas kaukes. Bet tuo pačiu metu užtikrinsime žiūrovams visapusišką saugumą, nes didžioji dalis dalyvių bus arba po vandeniu, arba su kaukėmis“, – pabrėžė G. Giedraitytė.

Jau 16-ą kartą naują Klaipėdos koncertų salės sezoną pradės festivalis „Permainų muzika“. Anot jo iniciatorės ir kuratorės Loretos Narvilaitės, šiemet festivalis tikrai yra permainų.

„Tai yra festivalis, kuriam niekur nereikėjo judėti iš kitokių nepatogių datų, bet paties organizavimo eigoje patyrėme permainų. Nekartosime, kas yra kaltininkas, bet reikėjo keisti ir atlikėjus, ir chorus“, – neslėpė L. Narvilaitė.

Regis, visi nesklandumai įveikti ir „Permainų muzika“ prasidės rugsėjo 17 dieną. Jo atidarymo renginys – šiuolaikinės operos „Tuščios valandos“ (kompozitorius ispanas Ricardo llorca) premjera. Šis kūrinys yra monodrama apie vienišą moterį, turinčią priklausomybę nuo interneto ir gyvenančią savo fantazijų pasaulyje.

„Opera yra pagrįsta realia istorija. Tikrai buvo tokia moteris, ispanų kalbos mokytoja, kuri gyveno kompozitoriaus kaimynystėje. Operos pastatymą inicijavo žymus lietuvių kilmės ispanų dirigentas Alexis Soriano. Jis yra atvykęs į Lietuvą, jau išbuvo saviizoliacijoje privalomą laiką ir šiomis dienomis pradėjo repetuoti su Klaipėdos kameriniu orkestru”.

Anot L. Narvilaitės, ši šiuolaikinės operos premjera ir finansiniu, ir meninių pajėgų požiūriu yra didžiausias festivalio „Permainų muzika“ projektas. Festivalis „Permainų muzika“ vyks iki spalio 7 dienos.

Rugsėjo 10 dieną prasidės šiemet į Šiuolaikinio meno mėnesio gretas įsiliejęs unikalaus formato animacijos ir videožaidimų festivalis „Blon“.

„Festivalis vyks jau šeštą kartą. Jis yra unikalaus formato festivalis, nes esame vieninteliai tolie šiaurės Baltijos šalių regione. Griauname mitą, kad animacija skirta tik vaikams“, – kalbėjo festivalio „Blon“ vadovė Laura Almantaitė. „Blon“ programoje – kontraversiški filmai, VR patirtys suaugusiems bei vaikams skirta, subtili ir estetiška Prancūzijos, Japonijos, Skandinavijos ir kitų šalių meistrų animacijos programa. Festivalio renginiai vyks „Hofe“, KKKC parodų rūmuose, Kultūros fabrike („Arlekinas“).

Visų festivalių organizatoriai pabrėžė, kad visuose renginiuose bus laikomasi saugumo reikalavimų, todėl žiūrovų patekti į renginius galės gerokai mažiau nei anksčiau. Pavyzdžiui, šiuolaikinės operos premjerą Klaipėdos koncertų salėje galės žiūrėti vos 200 žiūrovų. Tačiau organizatoriai pasidžiaugė, jog klaipėdiečiai domisi būsimais renginiais.

„Tačiau klaipėdiečiai yra ta auditorija, kuri bilietus perka paskutinę dieną. O šitoje situacijoje – ypač, nes žmonės stebi, kas vyksta. Visus norime paraginti atvykti į renginius, nes visi festivaliai atsakingai žiūri į saugumo reikalavimus. Išlaikysime reikiamus atstumus, gaminame kaukes, kad galėtume aprūpinti jas pamiršusius žiūrovus. Todėl raginame nebijoti. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovė sakė, kad turime išmokti gyventi su tuo virusu. Tad ir išmokime, o be kultūros tikrai niekur nenueisime“, – tvirtino G. Giedraitytė.

Daugiau informacijos apie Šiuolaikinio meno mėnesio renginius rasite: kkkc.lt, koncertusale.lt, blon.lt, plartforma.lt.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Kultūra, Svarbu

„Auksinių scenos kryžių" apdovanojimuose - klaipėdiečių triumfas (papildyta)

Tarptautinę teatro dieną, trečiadienio vakare, Klaipėdos dramos teatre vykusioje „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimų ceremonijoje iš 17 nominacijų net 6 „Auksiniai ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Regionas

Istorijų opera „Klaipėda" skambės Tauragėje ir Šilutėje

Vienas naujausių Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro spektaklių – mažasis spektaklis istorijų opera „Klaipėda“ išvyksta gastrolių: kovo 7 d. 18 val. ...
2024-01-26
Skaityti daugiau

Kultūra

Knygos meno festivalį vainikuos paskaita apie rašto raidą

Lapkričio 12 d., sekmadienį, Knygos meno festivalis Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro Parodų rūmuose pabaigs savo intensyvią renginių programą. Organizatoriai kviečia ...
2023-11-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This