Dėl vietos „Sūduviui“ – galutinis sprendimas

Miestas, Svarbu

Savo tarnybą Karinių jūrų pajėgose baigęs laivas „Sūduvis“ bus prišvartuotas dešinėje Dangės krantinėje prie Pilies tilto. Tačiau edukacijai toliau tarnausiantis laivas naujoje savo vietoje atsiras tik maždaug po metų.

Apsipręsta, jog laivas „Sūduvis” stovės Dangės upėje prie Pilies tilto.

Klaipėdos mero potvarkiu sudaryta speciali darbo grupė, kurios pagrindinis tikslas buvo išrinkti vietą nurašytam kariniam laivui „Sūduvis“, ketvirtadienį priėmė galutinį sprendimą.

„Visi sutarėme ir nusprendėme, kad laivui geriausia vieta yra Dangės krantinėje prie Pilies tilto, priešais Karlskronos aikštę. Šiaip vietai pritarė ir jūrininkai, ir paveldosaugininkai“, – po ketvirtadienį vykusio darbo grupės posėdžio teigė jos pirmininkas, Klaipėdos mero pavaduotojas Arūnas Barbšys.

„Atvira Klaipėda“ rašė, jog nurašytą laivą iš Karinių jūrų pajėgų perima Lietuvos jūrų muziejus. „Sūduvį“ norima paversti muziejumi, kuriame vyktų ir edukaciniai užsiėmimai. Lietuvos jūrų muziejus pageidavo, jog karinis laivas būtų visam laikui prišvartuotas prie „Meridiano“. Tačiau tokiai vietai nepritarė nei Klaipėdos savivaldybė, nes esą krantinė nepritaikyta tokiam laivui, nei paveldosaugininkai.

Tuomet Klaipėdos savivaldybėje gimė sprendimas, jog „Sūduvį“ geriausia prišvartuoti prie „Memelio miesto“ krantinės. Tačiau ir Lietuvos jūrų muziejaus atstovai, ir jūrininkai išaiškino, kad laivui šioje vietoje bus nesaugu stovėti dėl traukūno, į jį bus sudėtinga patekti ir lankytojams.

Todėl mero potvarkiu ir buvo sudaryta išplėstinė darbo grupė, kurioje svarstytos kelios alternatyvos, kur galėtų stovėti „Sūduvis“, ir apsispręsta, jog geriausia vieta yra Dangės upėje prie Pilies tilto.

„Tolimesnius veiksmus Lietuvos jūrų muziejus turi derinti su Klaipėdos savivaldybės administracija. Jau dabar aišku, kad šioje krantinė reikės įrengti naujus knechtus, nes esantieji laivo neišlaikys. Be to, krantinę reikės pritaikyti ir lankytojų srautams. Suprantama, jog reikės laivo pastatymo šioje vietoje techninio projekto. Todėl Lietuvos muziejus su Klaipėdos savivaldybės administracija turi susitarti dėl projektavimo sąlygų išėmimo, dėl techninio projekto rengimo. Gali būti, jog krantinė panaudos sutartimi bus perduota Lietuvos jūrų muziejui ir tada jis galės atlikti visas procedūras. Perdavimui reikia miesto tarybos sprendimo“, – aiškino A. Barbšys.

Jis įvertino, kiek gali užtrukti projektavimas ir krantinės pritaikymas, todėl teigė, kad reikės maždaug metų, kad „Sūduvis“ galėtų būti prišvartuotas jam skirtoje vietoje.

Lietuvos jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė „Atvirai Klaipėdai“ neseniai tvirtino, jog muziejus yra pasirengęs finansuoti techninio projekto parengimą, kitus būtinus darbus, svarbiausia, jog būtų galutinis rašytinis sprendimas dėl laivui paskirtos vietos.

INFORMACIJA

Karinių jūrų pajėgų priešmininių laivų divizionas buvo įkurtas 1999 m. gegužę. Birželį iš Vokietijos buvo gautas pirmasis „Lindau“ klasės priešmininis laivas, pavadintas vardu „Sūduvis“ (M52).

Šios klasės laivų paskirtis – minų paieška, identifikavimas ir sunaikinimas. Naudodami prie laivo korpuso pritvirtintą povandeninį sonarą šio tipo kariniai laivai jūros dugne aptinka įtartinus objektus, povandeniniais robotais identifikuoja minas, jas apžiūri ir prireikus susprogdina specialiu minų sunaikinimo užtaisu. Siekiant išvengti minų su magnetiniais sensoriais aktyvavimo, „Lindau“ klasės laivai pastatyti iš braziliško ąžuolo medienos, o visi laivo įrengimai pagaminti iš nemagnetinio metalo. Laivo gale įtaisytas tralas, kuriuo galima traluoti inkarines minas.

Laivas „Sūduvis” (M52) buvo pastatytas 1958 m. Vokietijos kariniam laivynui. 1978-1979 m. laivas buvo modernizuotas iš minų traluotojo į minų paieškos laivą. Laivo „Sūduvis” (M52) krikštatėviais tapo Vilkaviškio rajono atstovai.

Laivo „Sūduvis“ ilgis siekia 47,1 m, plotis – 8,3 m, grimzlė – 3,7 m, vandentalpa – 395 t, maksimalus greitis – 16 mazgų.

29 Comments

  1. RINKIMAI 2020

    1. Laivas SŪDUVIS stovės prie Pilies tilto, Dangės kairėje krantinėj, REGATOS vietoj.

    2. Laivas „SŪDUVIS” bus „UŽKONSERVUOTAS”, o ne „NURAŠYTAS”.

    Tiems, kas skaito komentarus tinklaraštyje ir jau žino kur Smiltynėje stovi „NURAŠYTAS” laivas „KOLYMA”, rekomenduojame nuvykti dar į Klaipėdos geležinkelio stotį ir apžiūrėti „UŽKONSERVUOTĄ” juodą garvežį… …

    Reply
  2. Anonimas

    Nuskandinti jūroj, bus po vandenis muziejus

    Reply
  3. Antanas

    Kodėl puolant tą bokštą? Valdovų rūmų paviršiuje nepamenu nė akmens ,o atstatė ,tai kodėl Klaipėdos pilies nereikia .Ar norime ir toliau likti kaimų , kažkam pavydas ima.

    Reply
  4. Sigitas

    Na matomai tokiam debilizmo ir sveikam protui nesuvokiama sprendimą galejo teikti tik šitoji, Klaipėdos miesto gyventojų (kai kurių) išrinktųjų, toji valdžia . Kas svarbiausia ir taip Klaipėdos miesto senamiestis pavirto į durnų-bukų projektų poligonu, tai dabar sukurta utopinė komisija ir toliau senaliesčio aplinką. Kitaip kaip sveiko proto neadekvatumo performansų nepavadinsi.

    Reply
  5. Se

    Kažkokia su meru priešakyje homo sovieticus chebrytė (kitaip nepavadinsi) nusprendžia neatsiklausiusi ir nepaisydama miestiečių nuomonės.

    Reply
  6. Hekla

    Bambukai, ką jus suprantate, papuoš laivas miestą, o čia atsiranda pritinguoliu, kurie tik verkti moka. Džiaugiasi dauguma, kad kažkas vyksta, turėsime istorinį laivą. Na, o jei nepatinka kažkam, manau visada galite neiti ir nežiūrėti kas per laivas yra.

    Reply
    • Valerija

      Tai kad miesto gyventojams kris į akis tas bjaurus senas laivas ir taip iš Lietuvos šaiposi kad perka visą seną šlamštą iš kitų šalių, tai dabar miesto meras nori tai įrodyti , pasatydamas miesto centre!!!!!

    • Valerija

      Tai kad miesto gyventojams kris į akis tas bjaurus senas laivas ir taip iš Lietuvos šaiposi kad perka visą seną šlamštą iš kitų šalių, tai dabar miesto meras nori tai įrodyti , pasatydamas miesto centre!!!!!

    • Klp

      Ir kas gi šaipos iš tos Lietuvos? Ar tie besišaipantys nebus tavo numyletiniai iš rytų, kurie vos tik Lietuvai pajudinus pirštą apsivemia?

  7. Bože bože

    Uždėsime Barbšio plakatą ant Suduvio borto. Tragedija…. rimtai, betrūksta tik tanko….

    Reply
    • klp

      Tai kam mes tą pilį bandom atstatinėti juk tai irgi karinis objektas.

    • to klp

      Gerai pagalvojus, neišlikusios pilies atstatymas neturi jokios vertės. Jei pilies griuvėsių būtų išlikę bent 40% nuo pradinio vaizdo, tai kažką dar galima atkurti. Yra likę keli bastionai, tai juos ir sutvarkė, pritaikė rekreacijai. Bet pilies bokšto atstatymas, evangelikų bažnyčios atstatymas yra toks didelis didelis savęs apgaudinėjimas. Tarsi manipuliacija iš serijos „lygiai toks pat tik visiškai kitoks”. O kas liečia Sūduvio, visai nesvarbu, kad jis karinis laivas, nes jis toks pat kūrinys kaip tarkim ekskavatorius, ne gražus, nei istorinis, nei reikšmingas. Tiesiog didelis sendaiktis. Ir juo reikia atsikratyti kaip seno atitarnavusio automobilio. Tvarkingi žmonės senus daiktus meta lauk, atiduoda į atliekų sąvartynus.

    • Klp

      Tai kaip suprantu reik versti ta pilies pylimą i pileis uostelį ir viskas, juk nieko ten nebuvo like ir autentikos nebus. Beje sena technika yra saugoma ir vertinama, kaip to laikmečio paminklai. Tie patys antikvariantiniai automobiliai parduodami už nemažas sumas. Šiaip ką manai apie sukamą tiltelį? Ten juk toks laužas, kad net rankom sukt jį reikia 😉

  8. omg

    wtf, supjaustyti ir i metalo lauza, arba dar geriau, kokiai treciojo pasaulio saliai padovanoti.

    Reply
  9. Lietuvis

    Kiek daug komentuojančio tarybinio – bolševikinio sorogato….. O aš sakau VALIO. Šaunu, kad dar vienas laivas papuoš miestą. Ačiū tiems, kas priėmė tokį puikų sprendimą. Bus Lietuviškas laisvas – su lietuviška veliava. ???

    Reply
    • Nuomonė

      Tarybinis surogatas esate pats ir tie kas nori šį pluduriojantį laužą įsprausti į miesto teritoriją. Būtent todėl, kad senus tankus, patrankas, karo lėktuvus ir visokias auroras statyti ant pjedestalo mėgo sovietiniai klapčiukai tokie kaip muziejininkė Olga. Visų antra, laivas vokiškas. Visų trečia jis neturi jokios estetinės vertės nes daiktas tiesiog negražus, neturi istorinės vertės nes nedalyvavo jokiame jūrų mūšyje ir nenuskandino jokio Lietuvos priešo laivo. Kitaip sakant Sūduvis nėra legenda. Jis tiesiog atlieka kaip senas vokiškas Golfas.

    • O dangau

      Klausykite, Lietuvi, ar ne Barpšys esi ?

    • klp

      Yra toks dalykas kaip technikos paminklas. Juk nekiekviena diena gali patekt į laivą juolabiau į karinį. Smiltynei jo vieta nelabai tinka, per daug sunkiai pasiekiamas. Beje, o kokia istorinę reikšmę turi Meridianas?

    • to klp

      Tada senas maršrutinis Ikarusas irgi technikos paminklas, tiek žmonių pervežė, o kiek „zuikių” jame pagavo, būtų įdomu pažiūrėt į vandalų išpaišytus užrašus ant sėdynių atlošų… bet nereikia jo laikyti centrinėje gatvėje vidury miesto. Eini į muziejų ir žiūri. Kad ir kiekvieną dieną. O Meridianas simbolizuoja Suomijos žmonių atkaklumą prieš sovietų agresiją Žiemos karo metu. Be to jis turi ir praktinę paskirtį – jo burės gaudo iš KLASCO atskrendančias geležies rūdos dulkes ir taip valo orą!

    • Klp

      Senas garvežys tau netrukdo traukinių stotyje? O bal trukdo jog Vilnius specialiai pasiliko seną sovietinį troleibusą pramoginiams reisams ir dažnai jų išvysi Vilniaus gatvėse. Senų automobilių parodos gatvėse nemaišo? Ir kokį atkaklumą tas Meridianas simbolizuoja, kai sovietai privertė suomius pastatyti jį, kaip „kompensaciją”. Idomu kiek ten tos burės to oro išvalo. Mažiau važinėk su savo automobilių didesnis efektas oro kokybei bus.

    • Lietuviui

      Tai kad jau tikrai papuoš…. Bože, bože su tokiu grožio supratimu.

  10. klaipėdietis

    Greičiau ta tarybinė karta pasikeistų, nes jie kaip užaugo sovietmetyje, taip ir masto iki šiol…

    Reply
  11. klaipėdietis

    Dar tanką iš Salantų parsivežkite ir pastatykite ant Pilies tilto. Ir dar ant tų daugiabučių uždėkite užrašą „Tarybinė Klaipėda”. Apgailėtinas sprendimas… Tam laivui tik į savartyną!

    Reply
    • Se

      Ir patranką atstatykite, kur dabar Mažvydo paminklas

  12. Ne

    Nesąmonių muziejus, Orvydų sodybos filialas, dar tanką iš ten atitempkit, bus komplektas !

    Reply
  13. šiukšlyno turtas

    Idiotai iš sąvartyno valdo miestą. Mano kaimynė irgi iš konteinerių išmestų daiktų parsitempia. Edukacija…

    Reply
  14. Gaila

    Gaila, kad Barpšį su Sūduviu pasirinko, galėjo ir kitaip pabalsuoti…
    Valstiečiai viską sugadino…

    Reply
  15. Anonimas

    Klaipeda – savartynas, papuos miestą

    Reply
  16. Nuomonė

    Viena vieta Sūduviui – savartynas

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Mieste, mariose ir jūroje vyks „Audros smūgis 2024“

Balandžio 22 d. – gegužės 10 d. Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos vykdys didžiausias 2024 metais organizuojamas pratybas „Audros smūgis ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Kultūra

Jūrų muziejus pradeda naują sezoną

Nuo šio trečiadienio – balandžio 17 dienos – Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgalį, o nuo ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Miestas

Atidarys parodą, skirtą narytės NATO 20-mečiui

Balandžio 5-ąją, penktadienį, 16 val., šalia laivo-muziejaus M52 ,,Sūduvis“ Lietuvos jūrų muziejus atidarys lauko parodą ,,NATO jūroje saugo“, skirtą Lietuvos ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This