Baltų vienybės diena – su latvių filmu „Baltų gentys“

Kultūra

Baltų vienybės dieną, kuri minima rugsėjo 22 d., Kino klubas „8 ½ ” minės rugsėjo 16 d. su originaliu atkuriamosios dokumentikos žanro filmu „Baltų gentys. Paskutinieji  Europos pagonys“.

Filmavimo momentas

Filmą 2018 m. Latvijoje kūrė trys broliai – Raitis, Lauris ir Marcis Abele.

Filmas susideda iš istorinių rekonstrukcijų su profesionaliais aktoriais, gyvų veiksmo scenų ir kompiuterinės animacijos. Juosta žavi įspūdingais vaizdais, paslaptingais ritualais, susipynusiais su magija, ugningomis kovomis už laisvą žemę ir legendomis apipintu gyvenimo būdu ir kelia klausimą, kas buvo paskutinieji Europos pagony, kuo jie tikėjo?

Filmo istorija nukelia žiūrovus į XIII amžių. Danų pirklys-šnipas, krikščionis Larsas, patenka į baltų tautų žemes (Prūsiją, Lietuvą, Latviją), kur dalyvauja religinėse apeigose, žiauriose kautynėse, o vasaros saulėgrįžos metu tampa kuršių vergu ir netgi kovoja su kryžiuočiais.

Tai kelionė į praeitį – į nežinomas baltų genčių žemes. Dokumentinė drama paneigia baltų žmonių, kaip taikių ūkininkų, mitus ir sukelia diskusiją – kiek mažai mes žinome apie kraują, kuris teka mūsų venose. Kieno krauju paženklintas krikščionybės kelias į Baltų žemes?

Filmo pristatyme ir diskusijose dalyvaus Julius Einikis -socialinės antropologijos specialistas, Baltų mitologijos parko puoselėtojas, bei Benas Šimkus – kuršių istorijos klubo „Pilsots“ vienas iš vadovų.

Renginys vyks kitą trečiadienį, rugsėjo 16 d., 18 val., Kultūros fabriko kino salėje (Bangų 5A).

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

„Smiltelė“ turi bėdų keliantį palikimą

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai sutiko, jog yra pagrindas iš dalies tenkinti Klaipėdos Šanchajumi vadinamą teritoriją naudojančios Garažų ir ...
2024-01-10
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Atkūrė XIII amžiaus kuršių karį

Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dienos proga Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje pristatyta XIII a. kuršių kario rekonstrukcija. Atliekant rekonstrukciją didžiausias iššūkis ...
2023-07-06
Skaityti daugiau

Nuomonės

Antrasis kokečių ešelonas į merus: Ligitos Girskienės chameleonas

Dvi koketės – Audrius Petrošius ir Arvydas Vaitkus, pretendentės į Klaipėdos mero karūną, yra patenkintos tautos dėmesiu. Tačiau graudžiau rypauja ...
2022-09-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This