Iš egzotinių šalių – pavojingi neužsakytų sėklų siuntiniai

Konsultacijos

Pastaruoju metu Europos Sąjungos, tarp jų – ir Lietuvos gyventojai iš trečiųjų šalių paštu ar kitais būdais gauna įvairių rūšių sėklų siuntinių mažose fasuotėse, kurių nėra užsakę. Valstybinė augalininkystės tarnyba (VAT) prašo gyventojų, gavusių tokius siuntinius, nedelsiant pranešti apie tai.

Sėklos dažniausiai atkeliauja iš Kinijos, Singapūro, Taivano, Vanuatu ir Malaizijos. Nėra žinomi šių sėklų siuntėjai, kokios tai sėklos bei kokiu tikslu jos siunčiamos. Fasuotėse randama ne tik skirtingų rūšių sėklų, bet ir augalų bei žemių likučių, negyvų vabzdžių lervų ir grybelinių ligų požymių.

Europos Komisija įspėja, kad tokia nežinomos kilmės ir neatitinkanti augalų sveikatingumo reikalavimų bei fitosanitariškai nepatikrinta sėkla yra tiesioginė priežastis, lemianti invazinių rūšių, naujų augalų ligų ir piktžolių išplitimą aplinkoje, todėl kelia didelį pavojų.

Lietuvos gyventojai, netikėtai gavę sėklų siuntinius, turėtų nedelsiant pranešti apie tai VAT ar jos regioniniam skyriui, o nežinomos kilmės sėklų siuntinius sunaikinti (geriausia – sudeginti), kad jos nepatektų į aplinką.

VAT informuoja, kad galutinis naudotojas iš trečiųjų šalių į Lietuvą įvežtos/atsisiųstos paštu ar per kurjerių tarnybas sėklos negali tiekti rinkai, mainytis ar perduoti tretiesiems asmenims.

Jau nuo 2019 m. gruodžio mėnesio visus augalus, taip pat ir augalų sėklas iš trečiųjų šalių yra draudžiama įvežti į Lietuvą ir Europos Sąjungą be fitosanitarinių sertifikatų. Juos išduoda oficiali šalies siuntėjos institucija, kuri atsako už augalų sveikatingumą. Norint apsidrausti ir įsitikinti, kad sėklos siunta turės reikiamus dokumentus (t. y. fitosanitarinį sertifikatą), reikėtų produkcijos pardavėjui priminti, kad siuntą turi lydėti fitosanitarinis sertifikatas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Vytauto Majoro sodyboje vyks sėklų šventė

Balandžio 3-4 dienomis tautodailininko Vytauto Majoro sodyboje, Klaipėdos rajono Jurgių kaime, bus rengiama nemokama Gyvų sėklų šventė. „Visus geros valios ...
2021-03-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This