Klaipėdos dramos teatras naują sezoną pradeda su naujovėmis

Fotoreportažai, Kultūra, Svarbu

Penktadienio vakarą Klaipėdos dramos teatras kelioms dešimtis iš anksto užsiregistravusių žiūrovų pristatė savo 85-ąjį sezoną.

Jis buvo pasitiktas su nuotykiu, į kurį leistis kvietė aktoriaus Liudo Vyšniausko įkūnijamas konferansjė. Atėjusieji išbandė laimę mėtydami monetas, žiūrėjo būsimos premjeros „Saulės vaikai” repeticiją, klausėsi teatro aktorių suburto „Kreivos muzikos orkestro“ atliekamų dainų. Teatro bičiuliams buvo pristatyta ir pirmojo aukšto fojė transformacija į viešąją erdvę – nuo penktadienio čia pradėjo veikti kartu su Klaipėdos apskrities viešąja I. Simonaitytės biblioteka įkurta teatro skaitykla. Joje – nemaža leidinių kolekcija apie scenos menus, kurią parūpino biblioteka ir iš savo asmeninių rinkinių papildė teatro žmonės.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Užtikrinome patogų interjerą, kavos ir arbatos tiekimą, elektros įvadus ir internetą, norime, kad atėjusieji patogiai praleistų laiką“, – pasakojo kultūrinės veiklos ir žiūrovų aptarnavimo padalinio vadovė Monika Saltonė.

Nuo antradienio iki penktadienio skaitykla veiks 12–19 val., o savaitgaliais – 10–17 val.

„Skaityklos idėją kaip būdą teatrui būti atviresniam parsivežė teatro vadovas, mes tik ėmėmės jos įgyvendinimo. Tikimės, kad ši erdvė trauks ateiti, prisėsti, pasigrožėti puikiu Teatro aikštės vaizdu, paskaityti pjeses ar tekstus apie autorius, aktorius, režisierius“, – vylėsi M. Saltonė.

Iki šiol į teatrą būdavo galima pakliūti tik atėjus į jame vykstančius spektaklius ar kitus renginius.

Tarptautiškumas ir jauni režisieriai

„Pats svarbiausias dalykas mums – nesustoti kurti, – pasirinkimą pilnai tęsti spektaklių rodymą aiškina šią savaitę antrai teatro vadovo kadencijai perrinktas Tomas Juočys. – Eimuntas Nekrošius sakė, kad teatre negali nevykti kūrybinis procesas, jis turi nuolat rusenti, nes užgesusį laužą uždegti iš naujo sunkiau, negu palaikyti esančią ugnį.“

Iki Naujųjų metų teatre numatomos dvi premjeros. Žymi latvių režisierė Laura Groza debiutuos Lietuvoje pagal Maksimo Gorkio pjesę statomu spektakliu „Saulės vaikai“. O gruodį bus galima pamatyti kitos latvių teatro įžymybės – Elmaro Senkovo režisuojamą spektaklį „Varovai“.

„L. Groza yra labai įdomi, konceptuali, darbšti. Su ja jau seniai buvome aptarę, kad statys spektaklį pagal M. Gorkio pjesę, bet karantinas suvėlė planus. Įdomu, kad dabar „Saulės vaikai“ tapo dar aktualesni – visi pjesės veikėjai žino, kad ateina maras“, – sako T. Juočys.

Jei pirmoji sezono premjera pagal rusų klasiką, antroji išaugs iš modernaus kūrinio.

Pasak teatro vadovo, būsimą spektaklį režisuojantis E. Senkovas išsiskiria savo drąsa, „jis neturi baimės būti nesuprastas ar turėti savo poziciją. Spektakliu „Varovai“ jis pasirinko nagrinėti įdomią, retai paliečiamą temą apie tai, kad visuomenė ieško žmonių, kuriuos galėtų pasmerkti, nekęsti“.

T. Juočio nuomone, „Varovai“ yra svarbūs vis labiau fragmentuotame šiuolaikiniame pasaulyje, „šis spektaklis bus į mus atsuktas veidrodis – kai visi taip susiskaldę, nuo ultrakairiųjų iki ultradešiniųjų, aplink juntama tiek priešiškumo, masinė neapykanta. Jos taikinyje atsidūręs žmogus gali būti nekaltas, bet jo gyvenimą sugriauti lengva“. „Varovai“ Klaipėdoje statomi pagal Davido Farro pjesę, rašytą remiantis žymiu Thomas Vinterbergo ir Tobias Lindholmo filmu. Spektaklio dramaturgė – Rasa Bugavičiūtė-Pecė.

Rudenį laukia ir festivalio „TheATRIUM“ programa.

„Nors vasaros pradžioje „TheATRIUM“ festivalis neįvyko, jo komanda visą šį laiką intensyviai dirbo ir rudenį visiems mylintiems teatrą
žmonėms pasiūlys eilę svarbių ir įdomių įvykių“,  – žadėjo teatro vadovas.

Be svečių iš Latvijos, teatre taip pat viešės Agata Duda-Gracz – viena paslaptingiausių šiuolaikinių Lenkijos režisierių.

„Ji kurs spektaklį apie šventųjų gyvenimą – negaliu jo niekaip žanro prasme apibrėžti. Tai vienas iš šios režisierės bruožų – ji nepasiduoda įvardijimui, yra unikalus reiškinys“, – pasakojo T. Juočys.

Itin savo privatumą sauganti A. Duda-Gracz ne tik režisuoja, bet ir pati rašo tekstus savo spektakliams, kuria jiems scenografiją bei kostiumus, į kūrybinį procesą aktyviai įtraukia ir aktorius.

Anot teatro vadovo, apžvelgiant numatytus darbus, galima pastebėti didelį tarptautiškumą.

„Taip nutiko natūraliai – daug keliavome, lankėmės užsienio teatruose, žiūrėjome, kaip jie dirba. Pamatai įdomių režisierių, susižavi, pamanai, kad būtų gerai, jog jie galėtų ką nors sukurti Klaipėdoje”, – sako jis.

Kita kryptis, kuria T. Juočys džiaugiasi ir nori tęsti ateityje – erdvės suteikimas jauniems režisieriams.

„Mūsų teatre savo diplominius darbus statys du studentai iš Lietuvos muzikos ir teatro akademijos, Oskaro Koršunovo kurso, taip pat čia debiutuos režisierius Jokūbas Brazys. Jaunus režisierius atrasti galime tik taip – sudarydami galimybę jiems kurti“, – tikino vadovas.

Vėlyviausiuose sezono planuose – Pauliaus Tamolės spektaklis vaikams „Sniego karalienė“ ir darbas su vienu geidžiamiausių ir maištingiausių Europos režisierių Jan Klata iš Lenkijos.

Prisitaikant prie esamos situacijos Lietuvoje ir pasaulyje, visa teatro veikla planuojama laikantis griežtų saugumo reikalavimų, patalpos kruopščiai dezinfekuojamos, jose veikia šiuolaikinė oro apykaitos sistema.

„Siūlome savo žiūrovams jaustis ramiai ir drąsiai, pagal visas rekomendacijas kuriame saugią aplinką. Iš kitos pusės, suprantame, kad žmonės bijo planuoti, nežino, ar galės ateiti į spektaklį spalio, lapkričio mėnesį, galbūt situacija keisis. Kviečiame pirkti bilietus į spektaklius ir pažadame laisvai grąžinti už juos pinigus, jei nebus įmanoma ateiti. Esame neįprastoje situacijoje, kurią turime kartu išgyventi“, – teatro mylėtojus komfortiškai nuteikti turinčią naujovę žadėjo T. Juočys.

Teatro laida ir Vaikų teatro studija

Dar viena 85-ojo sezono naujovė – teatro laidų „Daugiau nei teatras“ ciklas. Tai – dalis pastangų atverti teatrą visuomenei.

„Dažnai mūsų žiūrovai net neįsivaizduoja, kokio dydžio mechanizmas tai yra ir kiek daug žmonių dirba prie vieno spektaklio pastatymo, – apie laidos ištakas pasakojo M. Saltonė. – Tai patyriau ir pati, kai išvažiavau į pirmas gastroles ir pamačiau, kiek pastangų dedama vien dėl apšvietimo, kiek daug darbo reikia reguliuojant įspūdingą techniką, kad būtų išgauti reikiami šviesų atspalviai, kritimas ir t. t. Norime, kad visi pamatytų ir suvoktų, kiek darbo pas mus verda ir kokie įdomūs yra teatro žmonės.“

Vasarą teatro koridoriuose pradėjo tapsėti ir vaikų žingsniai, tuomet vyko vasaros užsiėmimų savaitės, o nuo sezono pradžios startuoja Vaikų teatro studija. Ji rengiama pirmą kartą.

„Tai – puikios teatro pedagogės ir šios studijos kuratorės Kamilės Andriuškaitės idėja. Džiaugiamės šios studijos atsiradimu – tai būdas nuo mažens ugdyti meilę teatrui. Vaikai mokysis ne tik aktorystės, bet ir kūrybiškumo skatinimo, kūną išlaisvinančio judėjimo ir kvėpavimo technikų“, – vardijo M. Saltonė.

Vaikų teatro studija veiks pirmadieniais ir trečiadieniais po pietų visus mokslo metus.

Martyno Vainoriaus nuotr.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”155653,155645,155654,155655,155656,155657,155647,155646,155648,155649,155650,155651,155652″ img_size=”gallery”][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Kultūra

„Mūzos“ apdovanojimas - Eglei Barauskaitei

Šeštadienį vakare į Klaipėdos dramos teatro spektaklį „Fragmentas“ susirinkę žiūrovai tapo tradicinio „Mūzos“ apdovanojimo teikimo ceremonijos liudininkais. Jau eilę metų ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Konfliktų draskomo „Viesulo” vadovo darbą meras vertina gerai

„Kiekvienas vadovas turi dar ir savo vadovą, išskyrus aukščiausiąjį miesto vadovą, nes jam vadovo nebėra”, – taip Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Kultūra

„Mūza“ lankys ir Muzikinio teatro kūrėjus

Klaipėdoje kuriančius teatro menininkus šį šeštadienį pasieks dar vienas tradicinis apdovanojimas – „Mūzos“ nominacija. „Mūzos“ nominaciją dar 2016-aisias įsteigė Klaipėdos ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This