Seimo rinkimai: Klaipėdos vienmandatėse apygardose – net 46 kandidatai (papildyta komentaru)

Politika, Svarbu

Klaipėdos vienmandatėse apygardose į Seimą bandys patekti beveik pusšimtis kandidatų – gerokai daugiau nei prieš ketverius metus. Parlamentaro kėdės siekia ir dabartiniai Seimo nariai, ir Klaipėdos miesto tarybos nariai, ir direktoriai, ir mokytojai, ir bedarbiai.

Seimo rinkimai vyks spalio 11 dieną.

Vyriausioji rinkimų komisija penktadienį paskelbė visus kandidatus į Seimą tiek daugiamandatėje, tiek vienmandatėse apygardose, todėl tapo žinoma, jog keturiose Klaipėdos vienmandatėse apygardose po mėnesio vyksiančiuose rinkimuose varžysis 46 kandidatai. Prieš ketverius metus į Seimą tokiu būdu siekė patekti 41 kandidatas.

Didžiausias „konkursas“ užimti vieną Seimo nario vietą bus Marių vienmandatėje apygardoje – joje užregistruota net 13 kandidatų. Šioje apygardoje Seimo nario mandato siekia savo profesijos nenurodęs Žydrūnas Banevičus (Lietuvos žaliųjų partija, LŽP), inžinierius Tomas Burkauskas (Darbo partija, DP), Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos katedros vedėjas Vytautas Dubra (Centro partija – tautininkai, CT), Nacionalinės mokėjimo agentūros vyriausiasis specialistas Juozas Girčys (Lietuvos socialdemokratų darbo partija, LSDP), Klaipėdos miesto tarybos narė Ligita Girskienė (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, LVŽS), parlamentaras Algimantas Kirkutis (Krikščionių sąjunga, KS), Klaipėdos miesto tarybos narys Edmundas Kvederis ( Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis, LRLS), savo darbinęs veiklos neįvardijęs Kęstutis Mickevičius (Lietuvos socialdemokratų partija, LSP), buvęs aplinkos ministras Kęstutis Navickas (Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai, TSLKD), parlamentarė Irina Rozova (Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga, LLRA-KŠS), mokytoja Sandra Sirutienė (Partija „Laisvė ir teisingumas“, LT), verslininkas Vaidas Šukys (Laisvės partija, LP), įmonės direktorius Mindaugas Žilys (Partija LIETUVA – VISŲ , LV).

Pajūrio apygardoje užregistruota 11 kandidatų į Seimą. Šioje apygardoje savo jėgas išbandys mokytoja Neringa Aleksandrovienė (LSDP), įmonės direktorė Birutė Andruškaitė (LP), Klaipėdos mero pavaduotojas Arūnas Barbšys (TSLKD), greitosios medicinos pagalbos vairuotojas Arvydas Ektis (LŽP), parlamentaras Simonas Gentvilas (LRLS), parlamentaras Dainius Kepenis (LVŽS), pagalbinis medicinos darbuotojas Audrius Stankus (CT), direktorė Olia Stulgaitienė (KS), mokytoja Tamara Šuklina (LLRA-KŠS), smulkusis verslininkas Vaidas Venckus (LSP), laikinai nedirbantis Alekandr Voronov (DP).

Mažiausias pasirinkimas rinkėjams tarp visų Klaipėdos vienmandačių apygardų bus Danės apygardoje, nes čia susirungs 10 kandidatų. Į Seimą patekti sieks direktorius Giedrius Bindza (DP), Klaipėdos miesto tarybos narys Saulius Budinas (LRLS), advokatas Rimvydas Kairys (LSDP), jaunesnysis mokslo darbuotojas Antanas Kontautas (LVŽS), asociacijos „Klaipėdos žalieji“ ir Dangės bendruomenės asociacijos vadovė Liudvika Kuzminčiūtė (LŽP), pensininkas Aleksandr Michailov (LLRA-KŠS), buvęs Lietuvos kariuomenės vadas Arvydas Pocius (TSLKD), parlamentaras Naglis Puteikis (CT), laikinai nedirbantis buvęs Respublikinės Klaipėdos ligoninės vyriausiasis gydytojas Romaldas Sakalauskas (LSP), kanapių įteisinimo aktyvistu, protesto organizatoriumi save įvardijęs Nerijus Vitkauskas (LP).

Baltijos vienmandatėje apygardoje ietis surems 12 kandidatų, tarp kurių, kaip ir kitose apygardose, dominuoja vyrai. Rinkėjų simpatijų lauks buvęs žurnalistas, fotografas Michail Andrijanov (LLRA-KŠS), informacijos apie save nepateikusi Jolanda Bagdonienė (LŽP), tolimojo plaukiojimo kapitonas Mindaugas Bastakis (LVŽS), krepšininkas, „Neptūno“ žaidėjas Simas Galdikas (DP), buvęs parlamanetaras, dabar ūkvedžiu dirbatis Evaldas Jurkevičius (KS), Klaipėdos miesto tarybos narys Audrius Petrošius, TSLKD), įmonės vadovas Mindaugas Prialgauskas (LSP), Klaipėdos miesto tarybos narė Nina Puteikienė (CT), parlamentarė Irena Šiaulienė (LSDP), Klaipėdos universiteto lektorė Lina Šukytė-Korsakė (LT), bendrovės direktorius Mindaugas Tarnauskas (LP), parlamentaras Gintaras Vaičekauskas (LRLS).

Vyriausioji rinkimų komisija pranešė, jog dalyvauti spalio 11 d. vyksiančiuose Seimo rinkimuose užregistruoti 1755 kandidatai. Palyginti su 2016 m., šiemet į Seimą kandidatuoja beveik trimis su puse šimto (339) daugiau asmenų. Prieš ketverius metus VRK buvo registravusi 1416 kandidatų.

Anot VRK, statistinio kandidato į Seimo narius portretas – išsilavinęs ir pasiturintis penkiasdešimtmetis, vardu Vytautas, kurio turtas, vertybiniai popieriai ir piniginės lėšos siekia beveik 147 tūkst. eurų.

Kaip ir ankstesniuose Seimo rinkimuose, taip ir šiemet, dauguma kandidatų yra vyrai – jie sudaro 66,7 proc. kandidatų. Moterų rinkimuose dalyvauja kiek daugiau nei trečdalis – 33,3 procento.

Teikdami pareiškinius dokumentus VRK, kandidatai privalėjo nurodyti savo teistumą. Tokį faktą nuslėpę asmenys buvo pašalinti iš kandidatų sąrašų. Beveik 98 procentai kandidatuojančių į Seimą asmenų nurodė niekada nebuvę teisti. 2 procentai kandidatų savo teistumą deklaravo ir yra registruoti kandidatais į Seimo narius.

Rugsėjo 14 – spalio 9 dienomis vienmandatininkai bus kviečiami dalyvauti gyvuose debatuose – susitikimuose su rinkėjais. Kur ir kada jie vyks Klaipėdoje, skaitykite čia.

KOMENTARAS

Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili, politologė, Klaipėdos universiteto Viešojo administravimo ir politikos mokslų katedros lektorė

Kandidatų Klaipėdos vienmandatėse apygardose turime tikrai daug, tad natūralu, jog rinkėjų balsai išsibarstys, o tai reiškia, jog veikiausiai visose keturiose apygardose tikrai bus ir antras turas. Manau, kad visose keturiose apygardose, nors kandidatų yra nemažai, favoritai yra pakankamai aiškūs. Marių apygardoje lyderiais įvardinčiau Ligitą Girskienę, Edmundą Kvederį ir Kęstutį Navicką. Beje, keista tai, jog Marių apygardoje rinkėjai yra pasyviausi visoje Klaipėdoje, o kandidatų yra daugiausia. Baltijos apygardoje vieno labai ryškaus kandidato nėra. Prognozuočiau, jog kone vienodus šansus patekti į antrą turą turi Audrius Petrošius, Nina Puteikienė, Gintaras Vaičekauskas, siurprizą tikrai gali pateikti Simas Galdikas, nes mūsų tauta myli krepšininkus. Manau, jog balsų šioje apygardoje tikrai surinks ir Irena Šiaulienė, o juoduoju arkliuku įvardyčiau Mindaugą Bastakį, nes jis kapitonas, tad gali patraukti jūrinio sektoriaus žmonių balsus rinkimuose. Aiškiausia situacija yra Pajūrio apygardoje. Manau, kad realiausius šansus patekti į antrą turą turi Arūnas Barbšys ir Simonas Gentvilas. Danės apygardoje lyderių trejetukui priskirčiau Arvydą Pocių, Saulių Budiną, Naglį Puteikį. Manau, jog nemažai balsų surinks Romaldas Sakalauskas. Ir ne todėl, kad jis yra Lietuvos socialdemokratų partijos kandidatas, o todėl, kad ilgai vadovo Respublikine tapusiai Raudonojo Kryžiaus ligoninei. Kalbant apie daugiamandatę apygardą, pasitikiu apklausų duomenimis, kurie rodo, jog rinkimus laimės konservatoriai ir valstiečiai žalieji. Tačiau šiose apklausose gautinį tašką dar gana anksti dėti, nes dar labai daug žmonių yra neapsisprendusių, už ką balsuoti. Kai iki rinkimų liks dvi savaitės, tada apklausos duomenys bus dar tikslesni. Kol kas juk tik prasidėjo partijų ir kandidatų debatai, o jie tikrai turi įtakos tiems žmonėms, kurie dar neapsiprendę už ką balsuoti. Galima sakyti, jog dabar kai kurie žmonės tik sužino, kad vys rinkimai, todėl reikia laiko, kol jie apsispręs už ką balsuoti.

7 Comments

  1. Izabelė

    iš išvardintų nė vieno nežinau,kuris būtų nusipelnęs Klaipėdai ar Lietuvai,jie kandidatuoja,kad pagerinti sau gyvenimą,todėl už ką balsuoti nežinau,nemėgstu visokių sportininkų krepšininkų,kurie lenda į politiką,iš jų jokios seime naudos,nes jie moka tik žaisti,tą ir turi daryti,o seime turi būti turintys išsilavinimą ir sugebantys kurti įstatymus

    Reply
  2. Stanislava

    Kur ir kada bus galima gauti isigyti knyguciu – brosiuru kur surasytos visos pavardes visu rinkeju Klaipedoje

    Reply
  3. Antanas

    Labai norėčiau sužinoti, o ką gero padarė Lietuvos žmonių labui Pocius, Budinas ir Puteikis?

    Reply
  4. Antanas

    Klaipėda turi šansą turėti” savo” sveikatos ministrą, kitaip tariant -Klaipėdos Danės rinkiminės apygardos rinkėjai lems ar gydytojas -legenda Romaldas Sakalauskas taps Seimo nariu ar netgi Sveikatos apsaugos ministru. Nusibodo dėdų paistalai, žada, bet nieko nedaro. Sakalauskas šneka ne žodžiais, bet darbais, Lietuvos sveikatos apsaugos sistemai reikia tokio darbininko. Dabartinė sveikatos apsaugos politika ir praktika netenkina žmonių lūkesčių: negalime patekti pas gydytojus, jei patenkame, tai gydytojai priversti mus „šerti” kažkokiais tai generikais, praktiškai gydytojams atimta teisė skirti ligoniui reikiamus vaistus, o tik tuos, kuriuos leidžia valdžia. Klaipėdos Respublikinė ligoninė ir jos filialai , vadovaujant R. Sakalauskui, tapo sveikatos rūmais, sveikatos bažnyčiomis, kuriose dirba puikūs specialistai. Sveikata-neįkainojamas turtas, rinkime į Seimą žmogų, kuris įrodė, kad Jam žmonių sveikata rūpi ir jis gali mumis pasirūpinti. Danės rinkiminės apygardos rinkėjai gali padėti visai Lietuvai ir sau balsuodami už gydytoją Romaldą Sakalauską.

    Reply
    • Klaipėdietis

      pfff…. Balsuodami už Saulių Budiną, Klaipėda turės savo Premjerą!

  5. manau

    Tauta myli krepšinį, bet labiau myli laiminčius. Kas tas dalyvaujantis krepšininkas su dviem teistumais? Manytina labiau išgarsėjo ir žinomas teismuose negu aikštėje. Fainas bičas, bet nereikia lysti ten kur reikia mąstyti. O kiek pagalbinių med darbuotojų, greituškės vairuotojų. Demokratija, kaip ir tarybiniais laikais, kai buvo sakoma, kad valstybę gali valdyti ir virėjas. Turim tokį pvz. kai miesto koncervams diriguoja virėjas. Tarybiniai šūkiai į gyvenimą kapitalizmo laikais. Paradoksas.

    Reply
  6. Oho

    Pasidarė smalsu kas tie teistieji, kadangi kandidatų 46, o neteistų 98% tai taip išeina, kad tik vienas teistas. Pasirausus pasirodo, kad tai mūsų krepšininkas ir dar teistas du kartus, o ir BK straipsniai tokie ne iš lengvųjų:

    187 straipsnis. Turto sunaikinimas ar sugadinimas
    284 straipsnis. Viešosios tvarkos pažeidimas.
    135 straipsnis. Sunkus sveikatos sutrikdymas.

    https://www.vrk.lt/2020-sei/kandidatai?srcUrl=/rinkimai/1104/rnk1424/kandidatai/lrsKandidatasAnketa_rkndId-2419123.html

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika

Rinkimuose į Europos Parlamentą - 15 kandidatų sąrašų

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), savaitgalį užbaigusi rinkimuose į Europos Parlamentą kandidatuojančių partijų surinktų rinkėjų parašų patikrinimą, priėmė sprendimą registruoti kandidatų ...
2024-05-07
Skaityti daugiau

Politika

Panaikino Remigijaus Žemaitaičio mandatą

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) gegužės 2 d. priėmė sprendimą panaikinti į Klaipėdos merus kandidatavusio Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio mandatą. Apsisprendimą ...
2024-05-02
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Pradeda veikti informacijos apie rinkimus numeris

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) informuoja, kad trečiadienį pradeda veikti trumpasis numeris 1855, kuriuo rinkėjams bus teikiama informacija apie rinkimus. Juo ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This