Apsileidėlių sąrašas – dvigubai trumpesnis

Miestas, Svarbu

Klaipėdoje akivaizdžiai sumažėjo apleistų ar netvarkomų pastatų. Jiems skirtame sąraše liko vos trys adresai, kai anksčiau jų buvo daugiau nei dvidešimt.

Tarp apsileidėlių nebėra ir daugybę metų šiame sąraše buvusio sudegusio „Baltijos“ kino teatro – pastato Žvejų g. 3, kurį valdo bendrovė „Fisanta“. Ji gavo pastato rekonstrukciją leidžiantį dokumentą, šiuo metu jau vyksta paruošiamieji darbai pradėti statybas. Martyno Vainoriaus nuotr.

Miesto taryba kasmet tvirtina apleisto, netvarkomo ar ne pagal paskirtį naudojamo nekilnojamojo turto objektų sąrašą. Jis sudaromas ir tvirtinamas, nes šiame sąraše esantiems objektams taikomas maksimalus nekilnojamojo turto mokesčio tarifas. Jų savininkai turi mokėti ne 0,5 ar 0,8 proc, o 3 proc. tarifą.

Naują tokių apsileidėlių sąrašą Klaipėdos savivaldybės Statybos leidimų ir statinių priežiūros skyriaus vedėjas Gediminas Pocius pirmadienį pristatė Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto nariams.

G. Pociaus teigimu, šiemet šis sąrašas – kaip niekada trumpas. Jame įrašyti vos trys adresai, kuriais yra šeši pastatai.

Dabar didžiausia netvarkoma teritorija mieste yra Artojų g. 6. Čia yra keturi pastatai – buvusios stalių dirbtuvės, lentpjūvė, gamybos cechas ir šaltkalvių dirbtuvės. Visi šie pastatai priklauso bendrovei „Laiko idėjos“.

Į apsileidėlių sąrašą šiemet įtraukas ir Didžiojoje Vandens g. 28A esantis ūkinis pastatas, kuris priklauso fiziniam asmeniui, bei P. Lideikio g. 1 esantis kioskas, kuris taip pat priklauso fiziniam asmeniui.

Komiteto narė Alina Velykienė teiravosi, ar su apleistų pastatų savininkais Klaipėdos savivaldybė bendrauja, bendradarbiauja, prašo, kad tvarkytųsi.

G. Pocius aiškino, jog specialistai reguliariai tikrina visus sąraše esančius objektus, savininkams iš anksto išsiunčiami raštiški raginimai susitvarkyti ir pasiruošti patikrinimui. „Patikrinę nustatome trūkumus, duodame terminą juos pašalinti. Tik neįvykdžius šių reikalavimų traukiame į sąrašą. Ankstesniais metais būdavo gerokai daugiau tų apleistų pastatų, bet kasmet po kelis vis mažėjo, kol liko tik trys adresai“, – teigė G. Pocius.

Komiteto narė Elida Mantulova klausė, ar yra numatyti kokie planai ir grafikai, kada Artojų g. 6 esanti teritorija bus priartinta prie kultūringos teritorijos įvaizdžio. „Su šia teritorija yra sena istorija. Kažkada buvo rengtas detalusis planas tarp Mokyklos, Liepų, Danės ir Artojų gatvių. Šį planą ši įmonė sėkmingai sužlugdė. Tai, matyt, yra geriausias atsakymas į klausimą, kada teritorija bus sutvarkyta. Sunkiai įsivaizduoju, kokios ten gali būti perspektyvos, jei dėl nereikšmingų aplinkybių trukdoma teritorijų planavimo procesui“, – kalbėjo G. Pocius.

Praėjusiais metais miesto taryba buvo patvirtinusi apleisto, netvarkomo ir ne pagal paskirti naudojamo nekilnojamojo turto sąrašą, kuriame buvo šešis adresai. Trijų objektų savininkai pradėjo tvarkytis, todėl į apsileidėlių sąrašą nebepateko.

Iš jo išbrauktas Nemuno g. 47 stovėjęs gyvenamasis namas. Šis objektas iš apsileidėlių sąrašo išbrauktas, nes pastato savininkė – Klaipėdos jūrų krovinių kompanija „Bega“ statinį nugriovė, o teritoriją sutvarkė.

Apsileidėlių sąraše nebeliko ir Svajonės g. 25 adreso, kuriuo buvo du apleisti pastatai. Juos pernai lapkritį įsigijo UAB „Askoldo grupė“. Naujasis savininkas sutvarkė teritoriją, pašalino grėsmę keliančią pastatų būklę, pradėjo vykdyti statinio techninę priežiūrą, o šiuo metu rengiama projektinė dokumentacija rekonstruoti pastatus.

Tarp apsileidėlių nebėra ir daugybę metų šiame sąraše buvusio sudegusio „Baltijos“ kino teatro – pastato Žvejų g. 3, kurį valdo bendrovė „Fisanta“. Ji gavo pastato rekonstrukciją leidžiantį dokumentą, šiuo metu jau vyksta paruošiamieji darbai pradėti statybas.

5 Comments

  1. Algirdas

    O buvęs paštas…buvę anstolių rūmai Manto g….baisu žiūrėt…

    Reply
  2. Nuomonė

    Pocius užsidengė akis ir galvoja, kad jei nieko nemato, tai ir problemos išnyko. Pociau, pakelk užpakalį nuo krėslo ir pasivaikščiok po miestą! Tilžės g. malūnas, buvusi odos ligų ligoninė, Senasis turgus, pastatai Liepų g. šalia autoplovyklos ir dar daug daug kitų… Sąrašas jam sutrumpėjo mat…

    Reply
    • ezys

      O jus kada paskutini karta matet buvusi odos ligu liginines pastata? 😀 Gal vertetu ir jums po Klaipeda kada pasivaikscioti 😉 Ir siaip pries rasant, gal vertetu pasidometi kriterijais, kuriuos pastatas turi atitikti, kad atsidurtu sitame sarase.

  3. Tapati

    Kažin kas užsakė tokį straipsnį…?

    Reply
    • ezys

      gal ateiviai?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Svarbu, Verslas

Klaipėdos senamiestyje - istorinė diena

Pernai spalį dar 1995-ųjų rugsėjį sudegusį buvusio kino teatro „Baltija” pastatą įsigiję verslininkai jau ėmėsi ir realiai matomų veiksmų – ...
2024-02-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Vidmantas Dambrauskas - vox populi*

„Nu, aš einu ir per galvą gausiu su tinko gabalu – čia pavojus ar ne? Nu, ar tikrai tas pastatas, ...
2023-11-27
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Baltija” turi naujus šeimininkus: statybas žada pradėti kaip įmanoma greičiau

Dar 1995-aisiais sudegusį buvusį „Baltijos“ kino teatrą nuo 1999 m. valdžiusi ir tik popierius per tą laiką dėl rekonstrukcijos susitvarkiusi ...
2023-11-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This