Prie šv. Jono bažnyčios – naujas viešbutis

Miestas, Svarbu

Klaipėdos senamiestyje atstatomos šv. Jono bažnyčios kaimynystėje iškils ir viešbutis. Šiuo metu Tomo g. 26 ir 28 esančiuose sklypuose, kuriuose planuojama viešbučio statyba, atliekami archeologiniai tyrimai ir jau atrasta dalis buvusios Senamiesčio berniukų mokyklos pamatų.

Archeologiniai tyrimai sklypuose, kuriuose iškils naujas viešbutis, jau artėja pabaigos link. Martyno Vainoriaus nuotr.

Viešbutį statyti ketina bendrovė „BCO“. Viešbučio projektiniai pasiūlymai, kuriuos parengė UAB „Andrijausko architektų biuras“, visuomenei buvo pristatyti prieš metus.

Planų pastatyti viešbutį tikrai neatsisakome, tik tokie reikalavimai, kad pirmiausia reikia atlikti archeologinius tyrimus, jie šiuo metu sklypuose ir vyksta. Šiuo metu archeologiniai tyrimai jau atlikti 2/3 sklypų ploto, liko vienas trečdalis. Kaip ir tikėtasi, buvo rasti vadinamosios berniukų mokyklos pamatai. Tačiau mūsų sklypuose yra ne visi pamatai, didžioji dalis jų yra po gatve ir po pylimu. Toliau bus atliekami tų pamatų architektūriniai tyrimai, po kurių bus aišku, ar pamatus reikia išsaugoti, ar juos galima išardyti. Mano, ne specialisto akimis žiūrint, pamatus būtų galima išardyti, nes nerasto jokio grindinio, rūsio, tiesiog yra akmenys ir plytos“, – „Atvirai Klaipėdai“ teigė bendrovės „BCO“ vadovas Rolandas Jonuška.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Jis teigė, jog archeologiniai tyrimai turėtų būti baigti iki spalio, jei leis orai, o tada prasidės architektūriniai tyrimai.

„Tikimės, kad kitą pavasarį jau galėsime startuoti su statybomis. Jei viskas bus gerai, per Kalėdas viešbutis jau turėtų veikti. Esame miesto patriotai ir labai norime sutvarkyti tą vietą“, – teigė R. Jonuška.

Paklaustas, ar viešbučiui netrukdys greta atstatoma šv. Jono bažnyčia, pašnekovas patikino, jog naujas traukos objektas viešbučio veiklai tik suteiks privalumų.

Architektas Edmundas Andrijauskas prieš metus vykusiame viešbučio projektinių sprendinių viešame svarstyme teigė, jog viešbutis neturėtų išsiskirti iš bendro vaizdo, kadangi šalia turėtų iškilti šv. Jono bažnyčia, kuri turėtų gauti visą dėmesį. Viešbutis planuojamas tinkuotas, o stogas bus šlaitinis, raudonų čerpių.

Projektuotojų vizualizacija

Viešbučių paskirties pastate, mansardiniuose aukštuose numatoma 20 apartamentų (numerių) ir 4 administracinės paskirties patalpos, kurios yra planuojamos toliau nuo Tomo gatvės. Vieni apartamentai bus pritaikyti žmonėms su negalia.

Šiam pastatui pagal normatyvus reikėtų 16 automobilių stovėjimo vietų, tačiau pagal miesto tarybos patvirtintą tvarką pritaikius šiai miesto daliai leistiną 0,5 koeficientą, bereikia 8 vietų. Penkias iš jų numatoma įrengti sklype, tris – už sklypo ribų, pasirašius su Klaipėdos savivaldybe infrastruktūros sutartį.

ISTORIJA

XVIII a. pirmoje pusėje Tomo g. 26 ir 28 sklypų vietoje stovėjęs pastatas buvo pritaikytas vokiečių liuteronų parapijinei mokyklai. Iš jos vėliau išaugo didžioji miesto arba lotyniškoji mokykla. Jai 1781 m. pastatytas naujas pastatas. Didžiojo 1854 m. gaisro metu mokykla sudegė, bet buvo atstatyta, prijungiant greta esančius sklypelius.

1912 m. mokykla, jau vadinama Senamiesčio berniukų vidurine mokykla, buvo išplėsta, pridedant papildomai šešias klases, auditoriją, klases fizikos, piešimo ir rankų darbų užsiėmimams. Tuo metu mokyklos teritorija apėmė beveik visą kvartalą tarp Tomo, Pylimo, Didžiojo ir Mažojo vandens gatvių.

Po 1913 m. atlikto pastato išplėtimo triaukštė dalis, buvusi arčiausiai pylimo, buvo pastatyta, panaikinus senąjį skersgatvį. Be šio triaukščio priestato mokyklai buvo pastatyti priestatai ir į kvartalėlio gilumą. Tokia mokykla išliko iki 1945 m.

Per 1945 m. bombardavimus pastatas, kaip ir greta buvusi šv. Jono bažnyčia, buvo sugriauti.

5 Comments

  1. Dm

    Architektura to pastato tai nekazka nei balkonu kur noretusi pasedeti ir pasigrozeti senamiesciu, nei kazkokio stiliaus aplamai pirmas aukstas tragedija toks jausmas ispjove sienas ir istate plastikinius didelius langus ir atidarys IKI ar mini maxima.O jei bus butai o ne viesbutis net nenustebciau ….

    Reply
  2. Edmundas

    šiaip civilizuotame mieste senamiestis nedarkomas sovietines epochos griuvimo architektūriniais šedevrais. Kultūros paveldas galėtų tokio statinio senamiesčio šerdyje ir neleisti statyti. Straipsnyje klaidinama, jog senamiesčio berniukų mokykla stovėjo kažkur po pylimu, gatvėje. Ne jinai stovėjo ten, kur suprojektuotos šis šedevras. Straipsnio autoriai galėjo bent pasistengti įdėti senosios mokyklos nuotrauką, tai buvo visuomeninis pastatas. Projektuotojams ranka nekilo atkūrti senuosius fasadus….

    Reply
  3. Eimantas

    O buvo galimybė atkurti stovėjusį pastatą…

    Reply
  4. Valius

    Kodėl reikia projektuoti tokius neišvaizdžius statinius istorinėje aplinkoje? Negi taip sunku labiau priderinti prie aplinkos?
    O mokykla po jokiu pylimu nestovėjo. Mokyklą nuo pylimo šiaip jau atskyrė Pylimo gatvė

    Reply
  5. Klp

    Naujos statybos gerai, bet skaitant straipsnį vis kyla mintis jog ten bus visai ne viešbutis, o paprasčiausias daugiabutis?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

ESO biuras Klaipėdoje įsikurs Liepų parke

Tarptautinė nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovė „Newsec“ praneša apie sėkmingai užbaigtus AB „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) biurų atnaujinimo sandorius Klaipėdoje ir ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Atvėrė kelią atkurti senamiesčio gatvės atkarpą

Nors Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo komitetas buvo nepritaręs mero siūlymui perimti savivaldybės nuosavybėn iš privačių asmenų ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Poternoje kuriama nauja kultūrinė erdvė: pristatys šv. Jono bažnyčią

Įsibėgėjus pavasariui, planuojama, Muziejų naktį duris atvers Klaipėdos universiteto (KU) mokslininkės, archeologės dr. Raimondos Nabažaitės iniciatyva kuriama nauja kultūrinė erdvė, ...
2024-02-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This