Žada siautulingą premjerą, nors finansiniai nuostoliai – dideli

Kultūra, Svarbu

Nors per karantiną ir dėl šiuo metu šalyje tebesitęsiančios ekstremalios situacijos Klaipėdos muzikinis teatras patyrė didelių finansinių nuostolių, kūrybinių apsukų jis mažinti nežada: žiūrovams pristato jau antrą premjerą šiais metais – Žako Ofenbacho (Jacques Offenbach) operetę „Orfėjas pragare”.

Spaudos konferencijoje dalyvavę jos statytojai ir teatro direktorė žiūrovams žadėjo įspūdingą, siautulingą reginį. Palmiros Mart nuotr.

Antradienį šiai progai surengtoje spaudos konferencijoje dalyvavę jos statytojai ir teatro vadovė Laima Vilimienė žadėjo įspūdingą, siautulingą reginį, kuriame šiuolaikinė Euridikė negali pakęsti Orfėjo nuolatinio džyrinimo smuiku, nemėgsta buities darbų ir, pasak teatro vyriausiojo dirigento Tomo Ambrozaičio, „ji net Žvejų rūmų scenoj neranda kampo, kur galėtų nuo jo pasislėpti, kad jis nelakstytų paskui ją su smuiku”.

L. Vilimienės teigimu, operetė „Orfėjas pragare” nėra dažnai statoma pasaulio teatruose, tačiau vienas jos numeris operetę išgarsino visiems laikams – tai žymusis kankanas.

„Turime tam tikrą hitą, kuris yra visiems labai gerai žinomas”, – sakė teatro direktorė, pridūrusi, jog sudėtinga operetės muzika reikalauja didelio sutelktumo, todėl ją statyti esą nėra paprasta.

Bet, jos teigimu, „mes esame tas teatras, kuris narsiai priima iššūkius ir mes šį iššūkį priėmėm”.

Operetės režisierė Rūta Bunikytė prisipažino mėgstanti veiksmą, o žanras jai esąs nesvarbus.

„Iš tiesų man be proto patinka medžiagos, kurios yra labai veiksminės ir visiškai nesvarbu, ar tai yra miuziklas, ar dramos spektaklis (…) Jeigu mes turime idėją, įvykių ir veiksmo, tai ta medžiaga man yra labai priimtina”, – sakė ji.

Kartu ji stebėjosi, kodėl ši operetė retai statoma, nes esą ji turi viską, ko reikia geram reginiui.

„Operetėje bus daug veiksmo, ji bus labai graži, labai linksma, labai ironiška, stipriai ironiška”, – intrigavo pastatymo režisierė.

Bet, jos teigimu, nors Euridikė bus pristatoma kaip išpaikinta šiuolaikinė moteris, scenoje džinsų žiūrovai nematys.

„Vizualiai operetė liks arti pasakos, pasakiško vaizdo, kuriame dievus nuleisime ant žemės”, – sakė ji.

Spektaklio repeticija. Kristijono Lučinsko nuotr.

Pasak R. Bunikytės, operetės veikėjuose bus galima atpažinti ir politikus, ir kaimynus, ir galbūt net save pačius.

Pastatymo choreografė Inga Briazkalovaitė džiaugėsi gavusi galimybę dirbti su režisiere, „kuri žino, ko nori”. Ji dėkojo teatro choristams, kurie irgi turės galimybę nemažai pajudėti, baleto šokėjams bei visam teatro kolektyvui už puikų darbą.

„Atviros Klaipėdos” žurnalistės paklausta, kokie yra finansiniai teatro nuostoliai dėl karantino ir ekstremalios situacijos, A. Vilimienė pripažino, jog nuostoliai yra dideli, bet teigė nenorinti apie tai kalbėti.

„Ką reiškia finansiniai nuostoliai? Tai reiškia perkelti spektakliai, nutrauktos sutartys, kontraktai (…) Mes gyvenam sudėtingiau nei bet kuri kita kultūros institucija Lietuvoje, nes esam teatras be teatro”, – sakė ji, pridūrusi, jog su žiūrovų pagalba tikisi „tą laivą subalansuoti”.

Tiesa, nors karantinas naujojo teatro pastato statybos darbų nesustabdė, teatro vadovė įkurtuvių anksčiau 2023-ųjų metų prisipažino nelaukianti.

Komiška operetė „Orfėjas pragare” į premjerinius spektaklius žiūrovus Žvejų rūmuose pakvies rugsėjo 18, 19 d. bei spalio 9 d. 19 val. Ji skirta Klaipėdos muzikinio teatro 200-osioms metinėms.

INFORMACIJA

Operetėje vaidmenis kuria: Euridikė – Rita Petrauskaitė, Beata Ignatavičiūtė ir Ilona Pliavgo, Orfėjus – Rapolas Baranauskas ir Kęstutis Nevulis, Aristėjus – Tadas Jakas ir Deivydas Norvilas, Publikos nuomonė – Aurelija Dovydaitienė ir Dalia Kužmarskytė, Jupiteris – Mindaugas Rojus, Venera – Vitalija Trinkė, Diana – Oksana Auškalnytė, Minerva – Dina Mataitienė, Amūras – Rosana Štemanetian ir Rasa Ulteravičiūtė, Stiksas – Šarūnas Juškevičius ir Virginijus Pupšys, Junona – Reda Jucevičienė, Merkurijus – Gytis Šimelionis ir Arūnas Ramelis.

Scenografė ir kostiumų dalininkė – Renata Valčik, šviesų dalininkas – Eugenijus Sabaliauskas.   

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Kultūra

Muzikinis teatras pagerbė geriausius savo kūrėjus

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras jau šeštą kartą Teatro dienos proga įteikė apdovanojimus „Pagauk bangą“, skirtus ambicingiausius kūrybinius iššūkius praėjusiais metais ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Miestas

„Šokio pavasaryje“ skleidėsi per 300 talentų

Klaipėda tradiciškai pasveikino kovą sukviesdama jaunuosius baleto ir šiuolaikinio šokio atstovus iš visos Lietuvos į konkursą „Šokio pavasaris“. Šokių mokyklos ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

Kultūra

Pučiamųjų instrumentų grupė dovanos „Vėjo serenadas“

Kovo 17-ąją, 15 val., LMTA Klaipėdos fakulteto koncertų salėje rengiamas pažintinis koncertas „Vėjo serenados“, kurį publikai skiria Klaipėdos valstybinio muzikinio ...
2024-03-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This