Klaipėdos savivaldybėje – taupymo režimas: trūksta beveik 4 mln. eurų

Miestas, Svarbu

Klaipėdos miesto biudžete jau veriasi didelė skylė, nes pajamų surenkama kur kas mažiau nei planuota. Klaipėdos savivaldybėje šiuo metu ieškoma projektų ir darbų, kuriems pinigų šiemet būtų galima nebeskirti.

Į miesto biudžetą prasčiausiai sekasi surinkti gyventojų pajamų ir nekilnojamojo turto mokesčius.

Klaipėdos savivaldybės Finansų skyriaus vedėjos Kristinos Petraitienės teigimu, šiuo metu savarankiškosioms funkcijoms finansuoti surinkta 64,4 mln. eurų, kai planuota gauti 68,1 mln. eurų.

„Nuo plano atsiliekame 3,7 mln. eurų. Tai yra liepos 31-osios duomenys, tikimės, kad spalio viduryje, kai bus aiškūs duomenys už visus tris metų ketvirčius, skaičiai bus kiek geresni, bet naivu tikėtis, kad pavyks pasivyti atsilikimą nuo plano. O galbūt atotrūkis gali dar labiau padidėti“, – svarstė K. Petraitienė.

Anot jos, prasčiausiai sekasi surinkti gyventojų pajamų ir nekilnojamojo turto mokesčius.

„Nors pajamų ir nepavyksta surinkti tiek, kiek planavome, savo planų neatsisakome – pajamų ir asignavimų nemažiname. Šiuo metu visi Klaipėdos savivaldybės skyriai yra įpareigoti peržiūrėti savo projektus, darbus. Tikėtina, jog kai kur pavyks sutaupyti pinigų, nes galbūt dėl viešųjų pirkimų kai kurie projektai neprasidės, dėl pandemijos nevyko renginiai, tad ir jiems nereikėjo finansavimo. Sutaupytas lėšas nukreipsime į tas priemones, kurioms reikia pinigų, jie buvo suplanuoti, bet trūksta, nes nesurenkame pajamų“, – aiškino K.Petraitienė.

Anot jos, situacijos nereikia dramatizuoti ir todėl, jog praėjusiais metais pavyko surinkti apie 9 mln. eurų viršplaninių pajamų, didžioji dalis jų iki šiol yra nepanaudotos.

„Todėl dabar turime likutį dar nepaskirstytų apyvartinių lėšų. Tas likutis yra didesnis nei ta suma, kurios planuotomis pajamomis nepavyksta surinkti. Miesto taryba jau anksčiau yra pritarusi, jog galime imti ir trumpalaikę paskolą finansuoti savarankiškas funkcijas, bet skolintis tikrai neketiname“, – tvirtino Finansų skyriaus vedėja.

Miesto biudžetas įtemptas ir todėl, kad iš valstybės nepavyko atgauti visų planuotų išlaidų, susijusių su koronavirusu. Klaipėdos savivaldybė buvo pateikusi paraišką gauti apie 1,3 mln. eurų, o Vyriausybė tinkamomis padengti išlaidomis pripažino tik apie 630 tūkst. eurų.

„Mums negrąžins pinigų, kuriuos išleidome autobusų dezinfekcijai. Netinkamomis išlaidomis, kurios nebus kompensuotos, pripažintos ir sumos apsaugos priemonėms, kurios dar nėra panaudotos. Žinoma, tai, kad neatgausime apie 600 tūkst. eurų tikrai nepadeda, tačiau tikimės, kad rasime, kaip pinigų dar sutaupyti ir juos perskirstyti ten, kur reikia“, – patikino K. Petraitienė.

Ji pasidžiaugė tuo, jog miesto biudžeto dalis, kurioje buvo suplanuotos valstybės skirtos dotacijos, yra net didesnė nei planuota.

„Galima pasidžiaugti, jog valstybė savo įsipareigojimus vykdo, dotacijų nemažina, o kai kuriais atvejais net didina“, – pabrėžė K. Petraitienė.

Klaipėdos savivaldybė suplanavo, o miesto taryba patvirtino, jog šiemet į miesto biudžetą bus surinkta apie 223 mln. eurų, o išlaidos sieks 224,5 mln. eurų. Išlaidos viršija pajamas, nes 1,5 mln. eurų bus padengta skolintomis lėšomis.

13 Comments

  1. Stebėtoja

    Peržiūrėkite ikimokyklinių įstaigų etatus. Oi kiek jų ten nereikalingų ypač per karantiną, kai mokytojai negali vaikščioti. Sesėlių gydančių akis irgi nereikia, nes nėra tiek blogai mąstančių vaikų, kaip ankščiau. Etatai sukasi, o darbas nedirbamas.

    Reply
  2. Dudorius

    Mūsų Lukašenkai/dudoriui ir jo pakalikams pinigų netrūksta, jazz festivalis, jūros šventė visada prikimšti pinigų. Nesamoningiems projektams, tramvajaus istorija, krepšinio klubas, arena, baseinas kuris dorai net neveikia, galima vardint ir vardint. Padėkokim ir mūsų dudoriui.

    Reply
  3. Domas ir kiti

    Vien kiek didžioji strategė sutaupė, nes dėl karantino ir uždarytų sienų negalėjo mėgautis su savo padružkėmis užsienio poilsiu, tipo „projektų vykdymu”. Va čia tai geras indėlis taupant.

    Reply
  4. Man

    Irgi panašiai tiek stinga pinigėlių , ką daryt ? Jūs ten savibliadoj tikrai tokie durni ar jau naglumui ribų nebėra ?

    Reply
  5. Pasiūlymas

    Taupyti ne vaiku ir svetimo sąskaita. O uždaryti mero pinigu plovyklos kaip Rumpiškės kvaryalo medžių naikinimą ir visu plotu neteikalingo betonavimo

    Reply
  6. MArijus

    Dar 4 mln bauda gi skirta iš CPVA dėl baseino Statybininko konkurso. Tai viso bus 8 mln skylė 🙂

    Reply
  7. Savivaldybei

    Mažiau išplausit. Ar tiek pat kiek planuota?

    Reply
  8. Pinigas

    Apie kokius pinigų trūkumus kalbama, jų savivaldybėje kaip šieno, tik paskirstyti reikia protingai, metų gale vėl bus krūvos nepanaudotų lėšų…

    Reply
    • Jonas

      Pritariu 100 % ir premijų tinginiams ir besočiams , begėdžiams.

  9. Se

    Pirmieji pasiūlymai : utilizuoti laivą „Sudūvis”, miesto parkus sutvarkyti, o ne vykdyti grandiozines statybas ir masinius medžių pjovimus po 1-1,5 tūkst. € už kiekvieną, atsisakyti požeminės automobilių stovėjimo aikštelės po Atgimimo aikšte ir mažiau posėdžiauti gaišinant laiką panašiais klausimais.

    Reply
    • To Se

      Jo, Suduvis yra visu musu bedu priezastis… Del pozemines sutinku 🙂

    • ..

      Sūduvio išlaikymas kainuos ir kažkokia dalimi iš savivaldybės biudžeto

    • dar vienas

      Prie krantinės senas nurašytas laivas taip pat kainuos – todėl jo taip skuba atsikratyti kariškiai.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sportas

Kviečia teikti paraiškas sportininko premijai gauti

Klaipėdos miesto savivaldybės administracija kviečia teikti paraiškas perspektyvaus Klaipėdos miesto sportininko premijai gauti 2024 metams. Paraiškas gali teikti teisės aktų ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Mero nepasitikėjimui subręsti reikia beveik pusmečio

Uostamiesčio merui Arvydui Vaitkui prireikė net penkių mėnesių, kad iš savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos energija“ valdybos atšauktų jo pasitikėjimo dėl ...
2024-02-06
Skaityti daugiau

Kultūra

Užderėjo paraiškų kultūros projektams finansuoti

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog kultūros ir meno bendruomenės atstovai aktyviai atsiliepė į savivaldybės kvietimą teikti paraiškas dalinio finansavimo konkursui. Skelbiama, ...
2024-02-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This