Studijas Klaipėdoje renkasi vis daugiau jaunuolių

Švietimas

Prasidėjus naujiems mokslo metams, aukštosios mokyklos pasitinka netradicinį ugdymo laikotarpį ir pripažįsta, kad pasiruošimas jam pareikalavo planų persvarstymo, greitos reakcijos ir kūrybingo požiūrio. Nelikus tradicinių studijų mugių, vizitų į mokyklas, atvirų durų dienų, aukštojo mokslo institucijoms teko pasitelkti fantaziją, kaip sudominti būsimus studentus.  Netipiška situacija tapo naujomis galimybėmis ir šiais metais dar daugiau studentų pasirinko gyvenimą ir studijas prie jūros.

Populiarėja inžinerijos studijų kryptis

Pranešime žiniasklaidai skelbiama, kad šiemet šalia kasmet dominuojančių socialinių mokslų studijų pastebimas inžinerijos ir informacinių technologijų studijų krypčių populiarumo augimas. Štai Klaipėdos valstybinė kolegija, kuri šiais metais pirmakursių studentų sulaukė daugiausiai visame mieste – net 1000, skelbia, jog statybos inžineriją bei automobilių transporto inžineriją renkamasi ne ką rečiau nei slaugą, kineziterapiją ar ugdymo mokslus.

„Inžinerinė pramonė sparčiai auga, kompetentingų specialistų deficitas didėja. Todėl džiugu, kad pavyko sudominti inžinerijos ir technologijų studijų krypčių grupės studijų programomis. Turėsime galimybę užauginti regionui taip trūkstamos srities profesionalų. Be to, didžiuojamės, kad į Klaipėdą pritraukėme per 1000 jaunų žmonių“, – Klaipėdos valstybinės kolegijos pirmakursiais džiaugėsi direktoriaus pavaduotojas strateginei plėtrai dr. doc. Remigijus Kinderis.

Apie didėjantį susidomėjimą informatikos studijomis kalba ir Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos atstovai. Šiais metais čia startavo unikali IT srities programa – Laivybos ir logistikos informacijos sistemos.

„Tai vienintelė tarpkryptinė informatikos mokslų studijų programa Lietuvoje, kuri realizuoja taikomąjį informatikos studijų pobūdį modeliuojant laivybos ir logistikos procesus. Šiemet surinkome pirmakursių grupę, kurie spręs skaitmeninės globalios tiekimo grandinės problemas programuodami viena populiariausių programavimo kalbų Python, modeliuos matematinius sprendinius bei testuos gautus rezultatus išskirtiniuose realius laivybos ir logistikos procesus imituojančiuose navigacijos, laivo mašinų skyriaus, jūrų uosto krovos procesų treniruokliuose, taikant geografines informacines, logistikos procesų bei kitas sistemas“, – apie programos išskirtinumus pasakoja studijų programos sumanytoja ir kūrėja Elena Valionienė.

Išskirtinės programos, kurias Lietuvoje gali pasiūlyti tik Klaipėda, traukia vis daugiau studentų. Tuo tarpu aukštosiose mokyklose įrengtos technologinės laboratorijos, simuliaciniai kambariai vilioja studentus rinktis specializuotas studijas artimiausias realiai darbo praktikai.

Stipendijos – papildoma paskata

Prie didėjančio susidomėjimo inžinerinėmis ir informacinių technologijų (IT) studijomis prisideda ir valstybės bei Klaipėdos miesto savivaldybės skiriamos tikslinės stipendijos.

Šiais metais Ekonomikos ir inovacijų ministerija į valstybės finansuojamą vietą įstojusiems studentams, kurie pasirinko informatikos ar inžinerijos krypčių studijas Klaipėdoje, skiria papildomą 200 eurų stipendiją visus metus visą bakalauro studijų laikotarpį.

Rinktis studijas prie jūros taip pat skatina ir Klaipėdos miesto savivaldybė, įsteigusi 40 stipendijų pirmakursiams, pasirinkusiems informatikos, inžinerijos ir technologijų pakraipos studijas Klaipėdos aukštosiose mokyklose. Sėkmingai uostamiestyje įstoję pirmakursiai iki rugsėjo 26 dienos vis dar gali teikti paraiškas šiai stipendijai gauti (stipendija skiriama 10 mėnesių po 100 eurų).

Specialiosios stipendijos – itin patrauklus pasiūlymas studentams, kurie atvyksta gyventi į Klaipėdą iš kitų miestų. Pavyzdžiui, Klaipėdos universitete informatikos ar inžinerijos specialybes pasirinkę studentai gali teikti paraiškas į abi stipendijas ir gauti net 300 eurų.

Klaipėdos universiteto studijų prorektorė dr. Sonata Mačiulskytė taip pat džiaugiasi nuolat tobulinamomis studijų programomis bei išaugusiu valstybės finansuojamų vietų skaičiumi universitete – šiais metais jų bemaž 70 proc. daugiau.

„Klaipėdos universiteto informatikos ir informatikos inžinerijos studijų programoms suteiktas prestižinis kokybės ženklo apdovanojimas „Investors‘ Spotlight“. Universiteto paruošti specialistai yra itin paklausūs darbo rinkoje, todėl didžioji dalis studentų sėkmingai pradeda darbinę karjerą dar studijų metu. Daugiau nei 90 proc. baigusiųjų KU informatikos ir informatikos inžinerijos programas įsidarbina pagal specialybę. Absolventai gali dirbti įvairiose inovatyvius gaminius kuriančiose informacinių technologijų kompanijose bei IT skyriuose, tapti informacinių technologijų projektų vadovais, ekspertais, konsultantais ar mokslininkais tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Dalis absolventų sėkmingai įkuria savo IT įmones“, – sako dr. S. Mačiulskytė.

Renkasi studijas prie jūros

Paklausus pirmakursių, kokios priežastys lėmė renkantis studijų kryptį, galima išgirsti itin paprastą norą gyventi prie jūros.

„Nusprendžiau pasirinkti studijas būtent Klaipėdoje. Šis miestas ir jo lokacija šalia Baltijos jūros mane visada neapsakomai traukė. Be to, norėjosi atsiriboti nuo Vilniaus ir Kauno šurmulio, susikurti savo svajonę, o ne rinktis tai, ką renkasi visi. Norėjau studijuoti žurnalistiką. Kadangi šią studijų programą siūlė tik Vilnius ir Klaipėda – pasirinkimas tapo aiškus”, – apie savo apsisprendimą studijuoti uostamiestyje pasakoja Vestina Petkevičiūtė, Klaipėdos universiteto žurnalistikos pirmo kurso studentė.

Panašią tendenciją pastebi ir Vilniaus dailės akademijos Klaipėdos fakulteto dekanas Alvydas Klimas: „Jau antrus metus iš eilės stebime tendenciją, kai stojantieji į Vilniaus dailės akademiją renkasi būtent Klaipėdos fakultetą. Studijuoti į Klaipėdą jaunimas atvažiuoja iš įvairių Lietuvos miestų, tarp jų ir Vilniaus, o šiais metais sulaukėme studentų ir iš kitų šalių, pavyzdžiui Ukrainos. Negana to pirmakursiai pasižymi ne tik didele motyvacija, bet ir itin aukštais stojamųjų balais.”

Tuo tarpu LCC tarptautinis universitetas, kasmet pritraukiantis studentų iš 50 pasaulio valstybių, tokiu jaunuolių pasirinkimu nebesistebi. Beveik kiekvienas Klaipėdoje pagyvenęs studentas mini miesto privalumus: jūra, gamta, lėtesnis miesto ritmas ir atstumai, kuriuos galima įveikti pėsčiomis.

„Paskaičiau vienos nuomonės formuotojos įrašą apie Klaipėdą ir susidomėjau. O tada sužinojau apie LCC tarptautinį universitetą ir dėl sprendimo atvykti čia studijuoti niekada nesigailėjau. Čia susipažinau su daugybe žmonių iš viso pasaulio, o tai yra labai vertinga patirtis – pridėtinė vertė prie aukštos kokybės studijų ir diplomo. Mažesnis miestas visai nereiškia, kad čia bus nuobodu, tačiau kad bus patogu – tai tikrai. Klaipėdoje gerai išvystytas miesto transportas, visai šalia gamta – jūra, miškai ir parkai. Vienintelis dalykas, prie kurio reikėjo priprasti – tai kiek mažiau prognozuojami ir permainingi orai“, – dalinasi paskutiniame kurse psichologiją LCC tarptautiniame universitete studijuojanti Eliana Vanifatova iš Vilniaus.

Auganti IT talentų karta atveria naujas galimybes verslui

Augančiais pirmakursių skaičiais Klaipėdoje džiaugiasi ir verslas. Vis didėjantis IT specialistų poreikis diktuoja savas tendencijas.

„Peržvelgus darbo skelbimus Klaipėdoje galima rasti ne vieną dešimtį skelbimų programuotojams, inžinieriams, aukštos kvalifikacijos specialistams. Kai kurios įmonės, tokios kaip Whatagraph ar Exadel sako talentų ieškantys nuolatos. Įmonių vadovai atvirauja, kad gerą specialistą surasti vis dar nėra lengva. Todėl atsiradus aukštos kvalifikacijos profesionalui, įmonės taiko praktiką – pirmiau pasamdyti ir tik tada sukurti konkrečią darbo vietą. Verslas lygiai taip pat kaip ir aukštosios mokyklos seka įstojusiųjų skaičius bei džiaugiasi kai Klaipėdą renkasi vis daugiau pirmakursių – juk tai reiškia, kad netolimoje ateityje šie žmonės bus vieni geidžiamiausių specialistų rinkoje“, – sako „Klaipėda ID“ švietimo projektų vadovė Alina Šoparė.

Klaipėdos miesto savivaldybė, verslas bei jį vienijančios asociacijos, taip pat visų pakopų formalaus ir neformalaus švietimo įstaigos nuosekliai įgyvendina „Klaipėda 2030“ strategiją ir užtikrintais žingsniais siekia, kad Klaipėda taptu prioritetiniu pasirinkimu vis didesniam skaičiui jaunų talentingų žmonių.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sportas

Saldus revanšas: į finalą po derbio žengė LCC

Baltijos krepšinio lygos („Biosil-WBBL“) pusfinalyje penktadienio vakarą LCC tarptautinis universitetas palaužė Klaipėdos „Neptūną-Amberton“ 62:52 (9:13, 18:14, 17:18, 18:7) ir žengė ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Medžių kirtimas: sprendžia vykdomoji institucija - meras

Želdynų komisijos išvada nėra galutinis žodis, nes vykdančioji institucija gali priimti kitokį sprendimą – tai yra reglamentuota įstatymu. O Vietos ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Politikai pritarė „kosminės kainos“ socialinio būsto statybai

„Net šiurpuliukai per kūną nuėjo: ar tai tiesa, kad skaičiuojamoji vienos kv. metro kaina – virš 4 tūkstančių eurų?”- taip ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This