„Salamander“ pastatas: nebe baltas ir be automobilių aikštelės

Miestas, Svarbu

Buvusio „Salamader“ pastato Klaipėdos senamiestyje imitacinio atstatymo projekto autoriams bei būsimo viešbučio užsakovams teko pakoreguoti savo planus. Dabar jau numatoma, kad pastatas nebebus visiškai baltas. Dar vienas pokytis – sklype nebeliko nė vienos automobilių stovėjimo vietos.

UAB „A405″ vizualizacija

Planuojamo viešbučio pastato, iškilsiančio Žvejų g. 2B, kur prieš karą stovėjo „Salamander“ pavadinimą gavęs pastatas, projektiniai pasiūlymai, kuriuos parengė UAB „A405“ (projekto vadovas Gintaras Čičiurka) visuomenei buvo pristatyti dar praėjusių metų liepą. Tačiau iki šiol pastato statybų techninis projektas neparengtas, statybas leidžiantis dokumentas negautas, o visuomenei pristatomi nauji projektiniai pasiūlymai. Viešas jų svarstymas įvyks spalio 1 dieną.

Esminis pokytis tas, jog nebelieka automatizuotos aštuonių vietų automobilių stovėjimo aikštelės, kuri buvo numatyta įrengti rūsyje po pastatu. „Pro automatinius vartus įvažiuoja, vairuotojas išeina ir keltuvas automatiškai suranda vietą automobilių ir jį pastato, o vėliau suspaudus kodą jį iškelia”, – tokios automatinės automobilių stovėjimo aikštelės veikimo principą prieš metus apibūdino Gintaras Čičiurka.

Dabar jau numatoma, kad sklype nebus nė vienos vietos statyti automobilius. Jų, remiantis teisės aktais, reikėtų įrengti keturias. Tačiau šiemet balandį buvo pasirašyta dvišalė sutartis tarp Klaipėdos savivaldybės ir viešbučio pastato statytojos UAB „V.Paulius &Associates“ dėl kompensavimo už penkias neįrengtas privalomas automobilių stovėjimo vietas.

„Rūsio ir požeminės automatinės automobilių stovėjimo aikštelės atsisakėme dėl labai sudėtingų sąlygų. Dėl grunto nebuvo problemų, nes užsakovas buvo pasiryžęs investuoti. Tačiau tokiai požeminei automobilių stovėjimo aikštelei yra ypač dideli priešgaisrinės saugos reikalavimai. Tiesą sakant, jų neįmanoma įgyvendinti, todėl požeminės aikštelės ir teko atsisakyti. Sklype ant žemės nelabai yra vietos, kur įrengti automobilių stovėjimo vietas, todėl ir pasirinktas toks būdas kad statytojas pinigais kompensuos miestui už neįrengtas vietas. Miestas dėl tokio sprendimo tik laimi, senamiestyje bus nepadaugės transporto. Čia jau verslo rizika dėl tokio sprendimo“, – kalbėjo G. Čičiurka.

Dar vienas numatomas pokytis yra tas, jog pastatas bus nebe visiškai baltos, o smėlio spalvos.

„Ir Klaipėdos regioninė architektų taryba, kuriai pristatėme projektą, ir vyriausiasis miesto architektas pageidavo, jog pastatas nebūtų baltas, o būtų nudažytas kokia nors lengva spalva. Todėl ir yra toks naujas sprendimas. Istorinėse nuotraukose neįmanoma įžiūrėti, ar yra pastato spalva, galbūt pritrūko lėšų jį nudažyti, tai istorija nutyli. Todėl buvome pasirinkę baltą spalvą, bet ji esą senamiesčiui per drąsi, todėl nudažysime lengva smėlio spalva“, – teigė G. Čičiurka.

Jis vylėsi, jog šiemet pavyks pabaigti naujo pastato techninį projektą ir gauti statybos leidimą.

„Turim vilties, kad tai pavyks“, – optimizmo neprarado pašnekovas.

UAB „A405″ vizualizacija

INFORMACIJA

Susipažinti su projektiniais pasiūlymais galima iki spalio 1 d. Bijūnų g. 8, Klaipėdoje, darbo dienomis 9-17 val.; tel. (846)380998 , 868784612 arba internetinėje svetainėje www.klaipeda.lt

Pasiūlymus galima teikti iki spalio 1 d. raštu adresu UAB „A 405″, Bijūnų g. 8, 91204 Klaipėda; el. p. gintaras@a405.lt, arba tiesiogiai viešo susirinkimo metu

Viešas susirinkimas vyks spalio 1 d., 17 val. nuotoliniu būdu.

Gyvo vaizdo transliacijos nuoroda: https://www.facebook.com/BAU.Solutions/

ISTORIJA

Sklype Žvejų g. 2B XVI-XVII a. buvo įrengtos pirmosios miesto svarstyklės. Vėliau čia stovėjęs statinys perstatytas bei tapo gyvenamosios paskirties. XX a. pradžioje čia savo vienintelę Lietuvoje atstovybę ir parduotuvę įkūrė Vokietijos batų siuvimo ir prekybos įmonė „Salamander“.

1944-aisiais po rusų lėktuvų bombardavimo pastatas buvo apgadintas, o galutinai nugriautas 1947-aisiais.

UAB „V. Paulius & Associates“ sklypą 99 metams aukciono būdu išnuomojo 2002 m. Bendrovė kas metus sumoka po 14 800 Eur siekiančius nuompinigius.

„V. Paulius & Associates“ 2014 m. kartu su Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacija buvo surengusi architektūrinį konkursą. Jame dalyvavo 19 projektų, iš kurių komisija išrinko tris geriausius. „A405″ architektų Gintaro Čičiurkos, Valdo Janulio ir Sauliaus Plungės projektui „Istorija+“ tada atiteko trečioji konkurso vieta.

„Salamander“ pastato vietoje projektuojamas pastatas yra imitacinio atstatymo projektas, nes buvęs pastatas nebus atkurtas, o tik dalinai atstatytas. Naujas pastatas bus statomas ant per archeologinius tyrimus atkastų buvusio pastato pamatų, bus atkuriamas buvęs tūris, tad naujasis pastatas bus trijų aukštų.

Naujajame pastate įsikurs 4+ arba 5 žvaigždučių viešbutis. Jame taip pats bus restoranas su baru bei konferencijų salė. Į restoraną bei konferencijų salę numatyti atskiri įėjimai iš Dangės krantinės.

Antrame ir trečiame aukštuose projektuojami numeriai gyventojams, pagalbinės patalpos viešbučiui aptarnauti. Kiekviename aukšte bus po septynis dviviečius numerius ir du keturviečius apartamentus. Iš viso viešbutyje suprojektuota 18 numerių, iš kurių 14 dviviečių ir 4 keturviečiai apartamentai.

Mansardiniame aukšte numatyta tik viešbučio gyventojams skirta treniruoklių salė ir SPA centras.

9 Comments

  1. feliksas

    as dar ir medzius praretinciau salimais arba apgeneciau nors

    Reply
  2. vladas

    balta spalva per drasu- durniai, jus, durniai, lyg tos geltonos spalvos neuztektu aplinkui- prasitrinkit akis ir pamatysit , kad viskas vien geltona- gal reiketu ivairumo, kam tos sudo spalvos

    Reply
  3. liuc

    atsisakoma minimalaus kiekio pagal istatyma privalu vietu
    atsisakoma pozeminio parkingo sprendimo

    ir tuo paciu teigiama kad „nepadaugės transporto” ?

    kas cia per nesamoning ekvilibristika?

    Reply
  4. G

    Nu lyg nera daugiau kur statybom uzsiimti, tokioj vietoj… Idiotizmas.

    Reply
    • klp

      senamiestyje ir aplink jį ir reikia užsiimt statybom, o ne Mazūriškėse.

  5. Spalva

    SAUNUOLIAI KVADININKAI zino kokia spalva dazyti. NAIKINKITE tas duobes griuvenas, jaunimo karta uzaugo prie senamiescio griuvenu…. IDOMU kokia spalva PASTA perdazysite KVADININKAI…… NORS ka ten dazyti pastas turi praeiti vias KVADO fazes……. LAUKIAM kol sugrius ar pargrius tik tada KVADAS nuspres kokia spalva tinka. BAIKITE politizuoti marazminti moralizuoti, kreizeti ir t.t. leiskite GYVENTI SENAMIESCIUI ir MIESTELENAM.

    Reply
    • ar rašinėjate neskaitęs ?

      „…Klaipėdos regioninė architektų taryba, kuriai pristatėme projektą, ir vyriausiasis miesto architektas pageidavo, jog pastatas nebūtų baltas…”

  6. Puošnu

    Gražu. Tik ko dar privers atsisakyti? Turi kantrūs žmonės svajonę, kurios dar nesužlugdė…

    Reply
  7. Ambicinga

    užmačia buvo tas automatizuotas parkingas ir dar 4-5 vietom ir nesprendžianti jokios parkavimo problemos ir visoje Žvejų gatvėje bardakas su juo ir praeiti nebeįmanoma – gelbėtų tik kompleksinis sprendimas tik tai jau savivaldybės rūpęstis. Bet „u bagatih svoji priučiūdy”, o ir imitacijos koncepcijai taip pat nelabai. Gaila tos drąsios baltos spalvos sprendimo atsisakant. Geras darbas ir sėkmės autoriams greičiau damušti tą Leidimą ir pastatyti.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Ar miesto centrui gresia atgimimas?

Klaipėdos miesto istoriniame centre artėja permainų laikas. Prie Biržos tilto kylantis pastatas primins prieškaryje stovėjusį svarstyklių tarnybos ir „Salamander“ kompanijos ...
2023-08-01
Skaityti daugiau

Verslas

Klaipėdos „Akropolyje“ - 10 naujų ar atsinaujinusių parduotuvių

Klaipėdos „Akropolyje“ duris atvėrė naujos koncepcijos sporto ir laisvalaikio prekių parduotuvė „Sports Direct“. Lankytojų prekybos centre taip pat laukia dar ...
2023-07-15
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Svarbu, Švietimas

Naujoji mokykla gali tapti ir verslo įkaite

Ketvirtadienį Senvagės gatvėje statomoje mokykloje apsilankęs Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus neslėpė, kad ima pyktis matant nemažai jam sunkiai suvokiamų ir ...
2023-05-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This