Smiltynėje skambėjo priesaika, pagerbti nusipelniusieji jūrai

Fotoreportažai, Svarbu, Uostas ir jūra

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Šeštadienio popietę Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos visų antro kurso studijų programų studentai prie Albatroso paminklo Smiltynėje iškilmingai prisiekė jūrai. Tradiciškai kartu čia buvo įteikti ir „Albatroso” apdovanojimai bei jūrų veteranų ženklai, pagerbti negrįžusieji iš jūros.

Įprastai pavasarį vykdavusios ceremonijos metu prisiekdavo pirmakursiai, bet ir ši graži tradicija šiemet buvo atidėta dėl koronaviruso pandemijos.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Apdovanojimas kaip įpareigojimas

Klaipėdos miesto jūrinės kultūros apdovanojimas „Albatrosas“ šįkart buvo įteiktas vienai asmenybei ir dviem organizacijoms.

Tokiu pagarbos ženklu po mirties buvo pagerbtas Lietuvos jūrų muziejaus istorikas Romualdas Adomavičius. Jis apdovanotas už reikšmingų leidinių, stiprinančių Lietuvos, kaip jūrinės valstybės įvaizdį parengimą – išleistas knygas „Prie Lietuvos laivyno ištakų: žmonės ir laivai’ bei „Prezidentas Smetona“. Apie Lietuvos karo laivą ir jo įgulą”.

Apdovanojimą atsiėmęs istoriko sūnus, esantis tos pačios profesijos atstovu, Romualdas Adomavičius sakė, jog ir jis pats, ir tėtis yra labai laimingi, kad jūrinė bendruomenė įvertino jų darbus.

„Galbūt kai kuriems atrodo, kad tai yra kažkokia asmeninė aistra, darbas, potraukis, bet iš tikrųjų, esu įsitikinęs, mes tą darbą dirbame su tikėjimu ir įsitikinimu, kad jis duoda didelę naudą. Jūra, jos pažinimas didelę naudą duoda pirmiausia žmogui, bendruomenei, kurie yra šalia jūros, ir visai valstybei”, – sakė R. Adomavičius, išreiškęs viltį, kad jūrinėje srityje daromi darbai įkvėps jaunus žmones pažinti, mylėti bei gerbti jūrą, suprasti, kad ji duoda daug naudos.

Antrasis „Albatrosas” nutūpė į VšĮ „Klaipėdos šventės” vadovo Romando Žiubrio rankas – ši įstaiga apdovanota už pernai vykusį dešimtąjį Laivų paradą, išskirtinę jo dvasią, jūrinių tradicijų puoselėjimą.

„Šitas apdovanojimas skiriamas ne vienai įstaigai. Kai prieš vienuolika metų sugalvojome organizuoti šitą renginį buvome trys žmonės, kurių galvoje gimę ši idėja. Šiandien čia yra ir Jolanta, ir Dalia (Jolanta Girdvainė ir Dalia Grikšaitė – M. V.). Smagu, kad kai ta idėja pasidalinome su jūrine bendruomene, ji patikėjo šia idėja. Kad skeptikų abejonės, ar Klaipėdoje yra laivų, ar ta bendruomenė gali susiburti, ar toks renginys Klaipėdai reikalingas, nepasitvirtino. Ir jau šiandien nepaisant visų iššūkių vienuoliktasis laivų paradas, atrodo, įvyks”, – sakė R. Žiubrys, dėkojęs nuo pat pirmų dienų kartu buvusiam Lietuvos jūrų muziejui, Karinėms jūrų pajėgoms, Uosto direkcijai, miesto savivaldybei, mažųjų laivų asociacijai ir visiems laivelių savininkams.

Trečias apdovanojimas buvo skirtas pernai įkurtai Klaipėdos jūrų kadetų mokyklai – už jos veiklą formuojant vaikų ir jaunimo jūrinį mentalitetą, ugdant patriotiškus, Lietuvos jūrinės valstybės piliečius.

Šios įstaigos direktorė Gražina Skunčikienė, mokyklos bendruomenės vardu dėkodama už apdovanojimą, teigė, jog kelią į jį tiesė žmonės, daugelį metų dirbę, kad idėja turėti tokią mokyklą Klaipėdoje pagaliau tapo tikrove.

„Šitą apdovanojimą mokykla priima kaip pripažinimą, kad teisingai žengėme pirmuosius žingsnius. Ir, žinoma, kaip paskatinimą, padrąsinimą įgyvendinti savo idėjas, kurių, patikėkite, mes turime labai daug. Tai ir įpareigojimas jūrinės tėvynės labui”, – sakė direktorė.

Septyni nauji veteranai

Lietuvos jūrininkų sąjungos pirmininkas Petras Bekėža prie Albatroso paminklo įteikė padėkos ženklus jūrų veteranams. Toks įvertinimas skiriamas jūrininkams, turintiems ne mažesnį kaip 20 metų bendrą stažą ir plaukiojusiems atitinkamą laiką laivuose.

Šiemet tokiais ženklais pasipuošė šeši jūrininkai: motoristas Gediminas Petras Zubernius (laivuose jau išdirbęs 42 metus, o bendras stažas – 47 metai); Anatolij Fiodorov jūreivis, atitinkamai turintis 31 ir 43 metų stažą; bocmanas Aleksej Sadovnikov (45 metai plaukiojimo ir bendro stažo); mechanikai Vladas Vilimas (33 metai plaukiojimo ir tiek pat bendro stažo), Vladimir Beglik (47 metų stažas) ir Vytautas Urbonas (50 metų stažas bei motoristas Arūnas Malauskauskas.

Devintą kartą prie Albatroso

Pasibaigus apdovanojimams Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos studentai priesaikos žodžius prie Albatroso tarė jau devintą kartą – iš viso ši tradicija gyvuoja jau penkiolika metų.

„Aš, jaunas atgimusios Lietuvos sūnus ir dukra, pažadu būti tau ištikimas. Tave mylėdamas aš žinau, kad viską įveiksiu. Tavo vandeniu suvilgęs kaktą, aš praregiu jos skaidrią ateitį. Matau, kaip mano vaikų vaikai tavo bangas laivais aria, o tu iš savo gelmių aukoji jiems neįkainojamus turtus. Aš, antro kurso studentas, iškilmingai prisiekiu būti ištikimas Lietuvos kaip jūrinės valstybės idėjai, gerbti Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos vėliavą ir jūrinę uniformą, tikslingai panaudoti man suteikta žinias, sąžiningai vykdyti man patikėtas pareigas ir užduotis, būti doras ir garbingas jūrininkas ar jūrinio verslo atstovas, šiandien prisiekiu tau, jūra. Tepadeda man dievas”, – skambėjo antrakursių priesaikos žodžiai.

Studentus pasveikinęs mokyklos vadovas Vaclav Stankevič linkėjo jiems sąžiningai tarnauti jūrai, tėvynei ir šeimoms.

Martyno Vainoriaus nuotr.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”156857,156858,156859,156860,156861,156862,156852,156863,156864,156865,156866,156867,156868,156869,156870,156871,156872,156873,156874,156875,156876,156877,156878,156879,156880,156881,156882,156883,156884,156885,156886,156887,156888,156889,156891,156854,156855,156856″ img_size=”gallery”][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Atidarys parodą, skirtą narytės NATO 20-mečiui

Balandžio 5-ąją, penktadienį, 16 val., šalia laivo-muziejaus M52 ,,Sūduvis“ Lietuvos jūrų muziejus atidarys lauko parodą ,,NATO jūroje saugo“, skirtą Lietuvos ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Smiltynėje iškilęs radaro bokštas - saugesnei laivybai

Iš Klaipėdos besikeliant Naujosios Smiltynės perkėlos keltais akis užkliūva už Smiltynės pusėje atsiradusio neįprasto statinio. Šiomis dienomis čia iškilo radiolokacinės ...
2024-03-08
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Uostas ir jūra

„Memelio mieste“ - medinio burinio laivyno angaras

Klaipėdoje duris atveria unikali, nors ir laikina, edukacinė erdvė – Lietuvos medinio burinio laivyno angaras. Ji veiks „Memelio miesto“ dalyje, ...
2024-03-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This