Savivaldybė neteko kantrybės dėl situacijos „Žaliakalnio” gimnazijoje (atnaujinta komentaru)

Svarbu, Švietimas

Denis Kišinevskij, Martynas Vainorius
2020-09-20

Komentarų: 8

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Andrius Dobranskis informavo, kad buvo priimtas sprendimas nutraukti sutartį su „Žaliakalnio” gimnaziją remontavusiu rangovu „Išskirtinio būsto statyba“.

Tuo metu bendrovės vadovas teigia, jog jaučiasi likęs kaltas, kad nesutiko tyčia slėpti konstrukcinių defektų.

„Rangovui jau yra išsiųsti dokumentai dėl sutarties nutraukimo. Vėliausiai tai turi įvykti iki spalio 1-osios. Sprendimas priimtas ir dėl darbų kokybės, ir dėl vėlavimo”, – teigė A. Dobranskis.

Pasak jo, savivaldybė ketina reikalauti, kad būtų atlyginta padaryta žala.

„Savivaldybės tarnautojai gimnazijoje kartu su prižiūrėtojais užfiksavo pažeidimus, įvertino situaciją, kad būtų galima suprasti, kiek darbų atlikta, kad būtų aiškios užduotys naujam rangovui. Toks įvertinimas bus atliktas nedelsiant, kad spalį būtų galima išrinkti naują rangovą”, – teigė pašnekovas.

Gimnazijos direktorius Vitalijus Jakobčiukas sveikina tokį savivaldybės sprendimą su, anot jo, nesąžiningu rangovu.

„Greičiausiai savivaldybė paves likusius darbus atlikti kuriam nors iš rangovų, kurie jau dirba kitose mokyklose”, – svarstė direktorius.

Jo vadovaujamos įstaigos renovacija turėjo būti baigti iki šių metų gruodžio. V. Jakobčiukas ne kartą kaltino rangovą šantažuojant savivaldybę ir reikalaujat papildomų darbų.

Tuo metu įmonės vadovas Mindaugas Citavičius jau anksčiau buvo sakęs, kad vykdant darbus paaiškėjo, jog jų reikia atlikti kur kas daugiau nei buvo numatyta projekte, bet savivaldybė esą taip ir nedavė aiškaus atsakymo, kaip reikia elgtis.

Su „Išskirtinio būsto statyba“ pasirašytos sutarties vertė siekė 1,13 mln. eurų.

KOMENTARAS

Mindaugas Citavičius,  bendrovės „Išskirtinio būsto statyba“ vadovas

Pradėjus darbus ir atidengęs konstrukcijas buvo pastebėti defektai ir išsikvietus ekspertą su antstolio pagalba fiksuota esamą situacija. Dar lapkričio 11 dieną savivaldybė buvo raštu informuota apie esamą situaciją ir paprašyta priimti sprendimą. Jo nėra iki šiol, nors pakartotinai buvo kreiptasi ir vasarį, ir birželį, ir liepą. Galiausiai reakcija buvo tokia, kad savivaldybė užsakė statinio dalinę ekspertizę. Statinių ekspertizės biuras savo akte aiškiai ir nedviprasmiškai patvirtino, kad projektas turi būti tikslinamas, nes tik tokiu atveju mokyklos pastatas atitiks esminius statiniams keliamus reikalavimus. „Statinys nėra avarinės būklės, tačiau siekiant užtikrinti saugų ir efektyvų statinio naudojimą, būtina pašalinti esminius pažeidimus, įvardintus šios ekspertizės VII skyriuje. Papildyti UAB „Projektų ekspertai” paprastojo remonto projektą šios ekspertizės VII skyriuje rekomenduojamais sprendiniais”, – rašoma šiame akte.  Akivaizdu, kad patikslinus projektą atsiras ir poreikis didinti sutarties kainą. 

Susidarė įspūdis, kad Savivaldybės administracija atsakymus teikia tik į jai „patogius” raštus.

Šiuo metu nėra jokių darbų atsilikimų, tačiau tvirtinama, kad mes nesivadovaujame kalendoriniu-finansiniu darbų atlikimo grafiku ir dėl to sutartis bus nutraukta nuo spalio 1 dienos. Tai reiškia, kad didžiulis mokyklos pastatas, į kurį jau investuota per 630 000 eurų mokesčių mokėtojų pinigų, šildymo sezono metu bus paliktas be šildymo. 

Likome kalti, kad nesutikome tyčia slėpti konstrukcinių defektų, dėl kurių pastatas gali pereiti iš 3 į 4 avaringumo kategoriją – tai rodo ekspertizės išvados. Jis gali tapti avariniu ir kelti grėsmę mokykloje esantiems vaikams. Tikriausiai esame kalti ir dėl to, kad savivaldybės atstovai nesugeba nuo 2019 metų priimti sprendimų, kad būtų galima vykdyti darbus. Mes nesutikome su spaudimu atlikinėti sutartyje nenumatytus darbus savo sąskaita.

Beje, dar rugsėjo 14 d. raštu informavome, kad situacijai nesikeičiant atsisakysime sutarties nuo spalio 31 dienos. Matyt, suvokdami, kad tokiu atveju atrodytų nelabai gražiai, savivaldybės atstovai po poros dienų atsiuntė raštą, kad jie patys inicijuoja sutarties nutraukimą. 

Galiausiai, esant nesutarimams sutarties taip paprastai nenutrauksi – tam reikalingas teismo sprendimas…

P. S. Sekmadienį M. Citavičius raštu kreipėsi į Klaipėdos merą ir miesto Tarybos narius. Savo laiške jis atkreipia dėmesį, kad darbai esą lėtėjo ne tik dėl negaunamų atsakymų, bet ir dėl to, kad nebebuvo leista dirbti savaitgaliais, dažniau aktuoti atliktus darbus, kad statybinės medžiagos į objektą būtų pristatomos greičiau.

„Gal Jums visgi pavyktų gauti nedviprasmiškus atsakymus iš Klaipėdos miesto Savivaldybės administracijos atsakingų darbuotojų kokių motyvų ar tikslų vedami jie ignoruoja „Statinių ekspertizės biuras” ekspertų pateiktas dalinės ekspertizės išvadas ir reikalauja iš Rangovo tyčia paslėpti konstrukcinius defektus Žaliakalnio gimnazijos pastate, ko pasekoje pastatas gali tapti avariniu (žr. pridedama ekspertizės išvadų santrauka), nebeteikia atsakymų į raštiškus Rangovo užklausimus, nebeprotokuoluoja gamybinių pasitarimų ir neteikia atsakymų į gamybinius klausimus (pvz. net neaišku kada bus priimtas sprendimas dėl „teraco” laiptų pakopų atnaujinimo, ko pasekoje Rangovas negali nei planuotis, nei tuo labiau atlikti darbų ir etc). Rangovui belieka apgailestauti, kad dėl Užsakovo savalaikiai ne priimamų sprendimų Žaliakalnio gimnazijos bendruomenė vis dar negali pradėti naudotis suremontuotomis patalpomis ir tikisi, kad Jūs atkreipsite dėmesį į šią situacija ir galbūt pavyks rasti išeitį, kad Žaliakalnio gimnazijos bendruomenė galėtų pradėti naudotis naujai suremontuotomis gimnazijos patalpomis kaip galima greičiau”, – rašoma kreipimesi.

8 Comments

  1. Jonas

    Mokyklos remonta vykdanti imone, tai kazkokia tais nauja kontorele su vadovu kaip is 90-uju, pasisamdziusi dali darbuotoju is Ukrainos – laimejo konkursa ir prisiklause istoriju kaip reikia tvarkyti reikalus emesi darbo. Visas procesas buvo statomas ant dvieju dalyku – iskaulinti papildomu darbu ir ispusti samata, bei kuo imanoma labiau vilkinti terminus. Pirmu atveju net buvo isgriove grindys, kur pagal projekta net neturejo lysti ir rade ten asbesto (kaip yra daugelyje analogisku patalpu) pakele skandala, ten nepaejo. Kitu atveju numuse tinka rado itrukimus gelzbetonyje, kurie naturalus dalykas ir jokio papildomo pavojaus nesukelia, tai sugalvojo kaulyti is savivaldybes tu itrukimu tvarkyma (argumentas, kad toje vietoje tik uzdazius gali atsirasti dazu vizualinis itrukimas ir jiem teks taisyti kaip ju broka perdazant, o jie su tuo nesutinka). Antra, del kiekvienos smulkmenos buvo siunciami savivaldybei uzklausimai, vos ne kokiame aukstyje rozetes kabinti ir t.t. tuom vilkinant terminus. Situo atveju puikus pavyzdys ka kartais duoda maziausios kainos konkursai. Dyletantus, manancius kad yra gudresni uz visus.

    Reply
  2. Klaipėdos giventoja

    „Žaliakalnio ” gimnazijos mokinių, tėvų ir darbuotojų bendruomenė džiaugiasi Klaipėdos miesto savivaldybės sprendimu nutraukti pasirašytą sutartį tarp uostamiesčio savivaldybės ir UAB „Išskirtinio būsto statyba“. Bjauru skaityti, jog UAB „Išskirtinio būsto statyba“ vadovas Mindaugas Citavičius pateikia melagingus faktus apie atliekamus darbus. Pasitarimo protokoluose užfiksuota, jog apskritai nebuvo sudaromi jokie darbo grafikai, o patys remonto darbai buvo vykdomi nekvalifikuotai. Tokių vadovų nereikėtų leisti ateityje vadovauti jokiems darbams. Plojame rankomis ir sakome – Ačiū tokiam savivaldybės sprendimui. Linkime, kad niekam niekada nereikėtų turėti reikalų su ponu Mindaugu Citavičiumi.

    Reply
  3. Klaipėdietis

    Ne savivaldybės vadovų kompetencija malta, o brokdariai. Tokių priduotų objektų mieste turime ne vieną. Prieš besipiktinant reikėtų galvoti, kas kaltas?

    Reply
  4. Komentaras

    Įtrūkimai save laikančiose pertvarose ar panašiose vietose, kurie susiformavę per dešimtmečius, nėra kažkuo išskirtiniai, tai seno pastato požymiai, juos reikia užtaisyti žinomu būdu, kuris nėra išskirtinis, atliekant sienų dažymo darbus.

    Reply
  5. Centro vaikis

    Ponai, nuo kada jūs naiviai tikitės, kad kuris savivaldybės valdininkas prisiimtų atsakomybę, generuodamas kokį nors sprendimą?! O va, krūvoje nubalsuoti – tai galima – grupinė atsakomybė, personaliai kaltų kaip ir nėra.

    Reply
  6. konservatoriai valdžioje

    krachas bet kam…

    Reply
    • Sise

      krachas ne bet kam, o tiems kas mala š….

  7. Tomas

    Mes irgi kantrybės netekom dėl šitos savivaldybės kompetencijų trūkumo. Kuo toliau tuo labiau klimstam ponai.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Dėl įgaliojimų merui susikirto Klaipėdos valdančiosios frakcijos

Bene pirmą kartą šios kadencijos Klaipėdos miesto tarybos valdančių frakcijų nuomonės balsuojant ženkliai išsiskyrė: dalis valdančiųjų nepalaikė mero Arvydo Vaitkaus ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos konservatorių spindesys ir skurdas*

Mūsų miestelio konservatorių spindesys, tiesą sakant, yra apgailėtinas, – sako garsus politologijos profesorius Spyglys. Nes dauguma neva opozicinės Tėvynės sąjungos ...
2024-02-23
Skaityti daugiau

Švietimas

Šešios uostamiesčio mokyklos įgyvendins Tūkstantmečio mokyklų programą

Klaipėdos miesto savivaldybė netrukus pradės įgyvendinti Tūkstantmečio mokyklų programą. Jau parengtas pažangos planas, artimiausiu metu bus pasirašoma bendradarbiavimo sutartis. Šalyje ...
2024-02-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This