Realybė Klaipėdoje: pagalbos į namus laukimo eilėje trukmė – 11 tūkst. dienų

Miestas, Svarbu

Klaipėdoje vis ilgėja eilės žmonių, laukiančių pagalbos į namus paslaugos. Eilės tokios ilgos, kad laukti reikia net 11 tūkst. dienų. Situacija bent šiek tiek pagerės, nes nuo spalio 1-osios tokią paslaugą teiks daugiau darbuotojų, tačiau ir jie eilių nepanaikins.

Daugelis senjorų skundžiasi sveikata, todėl nemažai jų reikia ir pagalbos namuose. Martyno Vainoriaus nuotr,

Pagalbos į namus paslaugos situacija antradienį buvo analizuota Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto posėdyje. Tokią paslaugą uostamiestyje teikia dvi Klaipėdos savivaldybės biudžetinės įstaigos – Klaipėdos socialinės paramos centras bei Neįgaliųjų centras „Klaipėdos lakštutė“. Paslaugos taip pat buvo ir yra perkamos rinkoje. Iki šiol Klaipėdos savivaldybės skelbtus konkursus laimėdavo „Ori senatvė“, tačiau su šią įstaiga sutartis pasibaigė rugsėjo 18 dieną, o nuo šios savaitės paslaugas pradėjo teikti konkursą laimėjusi kita viešoji įstaiga „Nacionalinis integracijos institutas“.

Klaipėdos socialinės paslaugos centras komitetui pateikė duomenis, jog rugsėjo 9-osios duomenis pagalbos į namus Klaipėdoje laukė 119 asmenų, o pernai tokiu metu eilėje buvo 100 žmonių, užpernai – 49 klaipėdiečiai.

Taip pat paskaičiuota, jog užpernai eilėje gauti šią paslaugą reikėjo vidutiniškai laukti 5691 dieną, pernai – 12675 dienas, o šiemet – 11046 dienas.

Beje, šiemet per 8 mėnesius Klaipėdoje mirė net 16 žmonių, kurie taip ir nesulaukė, kada jiems bus pradėta teikti pagalba į namus. Pernai tokių nelaimėlių buvo 11, užpernai – 5.

Klaipėdos socialinės paramos centras paskaičiavo, jog tam, kad išnyktų asmenų, laukiančių pagalbos į namus eilės, reikėtų 24 naujų darbuotojų.

„Socialinės paramos centrui šiemet jau buvo suteikti 7 papildomi etatai, o „Klaipėdos lakštutei“ – 2. Nuo spalio 1-osios centrui duodami dar šeši nauji etatai, dokumentai jau sutvarkyti“, – vardijo Klaipėdos savivaldybės Socialinių paslaugų poskyrio vedėja Sonata Jakienė.

Ji informavo, jog naujieji šios paslaugos teikėjai – „Nacionalinis integracijos centras“ įsipareigojo suteikti daugiau nei 227 tūkst. valandų pagalbos į namus paslaugų. Anksčiau buvo perkama 156 tūkst. valandų. „Tad anksčiau paslaugų gavėjų buvo apie 180 per mėnesį, o dabar turėtų būti 200, o gal ir šiek tiek daugiau“, – teigė S. Jakienė.

Tačiau ji pabrėžė, kad net ir tokios priemonės kol kas nepanaikins paslaugos į namus laukiančių asmenų eilių, todėl kitais metais planuojamas dar vienas paslaugos pirkimas. Jo metu tikimasi nupirkti paslaugą, kad pagalba į namus būtų teikia 130 žmonių.

„Jei visa tai bus įgyvendinta, turėtume dabartinį poreikį patenkint ir eilės išnyks. Bet jei ir toliau poreikis taip augs, tuomet ir vėl bus eilės“, – neslėpė S. Jakienė.

3 Comments

  1. Tikra tiesa Interesui

    Tikrai taip ir yra, savivaldybės išrinkta naujoji įmonė nac. integracijos institutas kuris laimėjo konkursą, neturi net darbuotojų kurie galėtų teikti tas paslaugas, nes nenori jų įdarbinti legaliai, siūlo dirbti su ind. veiklos pažyma, tad apie kokią paslaugų kokybę ,atsakomybę ir tt. galima kalbėti,….Kodėl reikėjo iš gerai dirbusios įm.”Ori senatvė” atimti šių paslaugų teikimą?? Kieno interesus gina savivaldybė?!, ….lki šiol senjorai palikti likimo valiai,be būtiniausių paslaugų! Korupcija aukščiausio lygio! Kiek brendžio dėžučių susišlavė savivaldybės klerkai ? ?? … Savivaldybės klerkam nebeliko nieko švento, nusitaikė į jautriuasią gyvenimo sritį, tad ką jau bekalbėti apie kitas jų vizijas, studijas ir ttt…..

    Reply
  2. Ne pagalba, o politikai

    Jprieš tai rašė, kad laimėjo „arinta”, o dabar jau- į darbus kimba” Nacionalinis integracijos centras”? Pavartykite portale apie šį centrą- ko tik jame nėra, kokių tik veiklų ir misijų… Ir pabėgėliai, ir seksualinės mažumos, o apie slaugą tik projektas ne lietuvių kalba” Senjoro”?

    Reply
  3. Interesai valdo

    Straipsnio autorė t gal pasidomėtų, kas iš tikrųjų po” Nacionalinio ingeracijos instituto vėliava” pradeda teikti Klaipėdpje taip reikalingas paslaugas> Kur sėdi tas legendinis”ponas Tūbelis”, naujos įstaigos vadovas- Alytuje, Tauragėje? Kaip ji vadinasi ta įstaiga? Kodėl nauja atėję mesijai net nepadirbę praktikoje , gauna didesnį valandų skaičių, bet neteikia slaigos paslaugos: pampersų ketimo, gyvenemųjų patalpų valymo slaugomam žmogui? Kodėl į namus ateis „slaugytojai” be medicininės apžiūros knygelių, nepraėję jokių apmokymų, kursų. tik su verslo liudijimu? Kiek pajamų mokesčio jie sumokės Klaipėdai, valstybei? Gal ta Liepų11 valdininkė Sonata pati prisiims atsakomybę už senolių sveikatą prie pandemijos situacijos, sąžiningą priežiūrą, asmeninio turto saugumą, Nelinkiu sulaukti hospiso užkrato situacijos, bet ji tikrai bus, patikėkit…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Pagalba į namus gali padėti žmogui iš naujo atsistoti ant kojų

Biudžetinė įstaiga Klaipėdos miesto Socialinės paramos centras pagalbą į namus organizuoja ir teikia daugiau nei du dešimtmečius. Per šį laikotarpį ...
2023-12-27
Skaityti daugiau

Miestas

Socialinės paramos centras perka apleistų butų tvarkymo paslaugą

Klaipėdos socialinės paramos centras įpareigotas kuo skubiau organizuoti šiukšlėmis užverstų būstų sutvarkymo paslaugos pirkimą, skelbia uostamiesčio savivaldybė. Anot jos, viešųjų ...
2023-05-23
Skaityti daugiau

Mums rašo

Apie užterštų būstų valymo ypatumus Klaipėdos miestužyje

Klaipėdos socialinės paramos centro (KSPC) nuostatuose nėra numatyta funkcijos atlikti užterštų būstų valymus. Generalinių būstų valymo paslaugos nėra socialinių paslaugų ...
2023-04-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This