Partijų rinkimų sąrašuose – klaipėdiečių įvairovė

Svarbu, Temos

Vis labiau artėjant Seimo rinkimams, „Atvira Klaipėda“ siūlo savo skaitytojams susipažinti ne tik su vienmandačių Klaipėdos apygardų kandidatais, bet ir su klaipėdiečiais, esančiais partijų sąrašuose daugiamandatėje apygardoje.

Jau gana greitai bus aišku, kurie klaipėdiečiai, sulaukę daugiausia rinkėjų balsų, dirbs Seime artimiausius ketverius metus. Martyno Vainorius nuotr.

Klaipėdiečiai – ne tarp lyderių

Išanalizavome visų 17 Seimo rinkimuose dalyvaujančių partijų sąrašus ir juose ieškojome klaipėdiečių. Dažnu atveju kandidatų nuolatinė gyvenamoji vieta nebėra viešai skelbiama, todėl klaipėdiečiais mes įvardijome kandidatus, kurių viešai paskelbti duomenys leidžia juo susieti su Klaipėda: gimimo vieta, darbovietė ir pan.

Galima konstatuoti, jog klaipėdiečiai savo partijų sąrašuose tikrai neužima svarios pozicijos – nė viename sąraše neradome 10 ir daugiau uostamiesčio atstovų.

Daugiausia klaipėdiečių savo sąraše turi Lietuvos socialdemokratų darbo partija – 9. Tarp šių kandidatų yra ne tik keturi vienmandatininkai – Seimo narė Irena Šiaulienė (Baltijos apygarda), advokatas Rimvydas Kairys (Danės apygarda), mokytoja Neringa Alekandrovienė (Pajūrio apygarda) bei Nacionalinės mokėjimo agentūros vyr. specialistas Juozas Girčys (Marių apygarda), bet ir dar penki uostamiesčio atstovai. Tai buvęs Klaipėdos miesto tarybos narys, veterinarijos gydytojas, 70-metis Valerijonas Bernotas, 65 metų advokatas Vaclovas Janušauskas, 61 metų Klaipėdos paslaugų ir verslo mokyklos bendrabučio vyresnioji auklėtoja Marija Stankienė, 66 metų Respublikinės Klaipėdos ligoninės vyresnio slaugytoja Irena Gailiutė ir 55 metų privačios bendrovės direktorius Rolandas Uznys.

Aštuonis klaipėdiečius savo sąraše daugiamandatėje apygardoje įrašė ir Darbo partija. Vienmandatėse apygardose laimę bandys 33 metų krepšininkas Simas Galdikas (Baltijos apygarda), jo bendraamžis, nerūdijančio plieno gamybos vadovu privačioje kompanijoje dirbantis Tomas Burkauskas (Marių apygarda), 34 metų bendrovės Apskaitos departamentas direktorius Giedrius Bindza (Danės apygarda), 62 metų suvirintojas, laivų inžinierius-mechanikas, tačiau šiuo metu bedarbis Aleksandr Voronov (Pajūrio apygarda). O daugiamandatės apygardos sąraše yra klaipėdiečiams gerai pažįstamas buvęs Klaipėdos savivaldybės administracijos Miesto ūkio departamento direktorius, 65 metų Liudvikas Dūda. Čia taip pat yra 45 metų bendrovės direktorius Elijus Vainauskas, individualios įmonės savininkė, 65 metų Birutė Boreikina, Klaipėdos centrinio stadiono direktorius, 64 metų Romualdas Pargaliauskas.

Septynis klaipėdiečius kandidatus į Seimą turi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, po šešis – Centro partija-tautininkai, Liberalų sąjūdis, Lietuvos socialdemokratų partija.

Beje, klaipėdiečiai labai aukštų vietų sąrašuose neužima.

Visą sąrašą į rinkimus veda Naglis Puteikis, kuris yra Cento partijos-tautininkų sąrašo lyderis. Nors šis Seimo narys didžiąją savo laiko dalį praleidžia Vilniuje, mes jį vis dar įvardijame klaipėdiečiu. Be to, jis taip pat kandidatuoja ir Danės vienmandatėje apygardoje.

Klaipėdiečiu įvardijame ir uostamiestyje šiuo metu gyvenantį Arvydą Juozaitį, kuris yra Kartų solidarumo sąjungos-Santalkos Lietuvai sąrašo lyderis.

Tarp sąrašo lyderių yra ir klaipėdietė Seimo narė Irina Rozova. Ji ne tik kandidatuoja Marių vienmandatėje apygardoje, bet ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos sąraše įrašyta antruoju numeriu.

Vyriausiam kandidatui – 77-eri

Daugumos klaipėdiečių kandidatų į Seimą amžius svyruoja tarp 40 ir 60 metų, bet yra ir vyresnių, ir jaunesnių. „Atvira Klaipėda“ išskyrė vyriausius ir jauniausius kandidatus.

Vyriausias tarp klaipėdiečių kandidatų yra 91-uoju numeriu Centro partijos-tautininkų sąraše įrašytas Stasys Naujokaitis. Jis – pensininkas, kuriam yra 77 metai. S. Naujokaitis anketoje nurodė, kad yra dirbęs Valstybinės darbo inspekcijos inspektoriumi bei Statybos ministerijoje darbų saugos specialistu Klaipėdos teritorinėje zonoje.

Garbaus amžiaus yra ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas į Seimą Arūnas Andziulis, kuris rinkimų sąraše yra 132. Šiuo metu 74 metų vyras yra ir Klaipėdos miesto tarybos narys.

Į 70-mečių ir vyresnių gretas patenka ir Lietuvos socialdemokratų partijos kandidatas Valerijonas Bernotas, kuriam yra 70 metų. Buvęs Klaipėdos miesto tarybos narys ir europarlamentaro Rolando Pakso padėjėjas savo partijos rinkimų sąraše yra 100-asis.

Į vyriausiųjų penketuką patenka ir Seimo narys Dainius Kepenis, kandidatuojantis Pajūrio apygardoje. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatui yra 68 metai.

Į Seimą bando patekti ir trys 66 metų klaipėdiečiai. Jėgas išbandys dabartinis Seimo narys Algimantas Kirkutis, šįkart pasirinkęs Krikščionių sąjungą, socialdarbietė Irena Gailiutė bei Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos kandidatas Aleksandr Michailov, kuris yra dirbęs Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoju.

Jauniausiais kandidatais išsiskiria Laisvės partijos sąrašas, kuriame yra ir jauniausi kandidatai tarp visų klaipėdiečių. Sistemų administratorius Nerijus Vitkauskas (12 sąraše) ir Klaipėdos savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorė Aistei Valadkienė (48 sąraše) yra 27 metų amžiaus.

Tarp jauniausių kandidatų yra ir Lietuvos socialdemokratų partijos atstovas Rimantas Seniūnas (96 sąraše). 28 metų klaipėdietis nurodė esą chemijos inžinierius. Tik metais vyresnis yra kitas šios partijos kandidatas kineziterapeutas Laurynas Gečius (138 sąraše).

Turtingiausia – iš Krikščionių sąjungos

Tarp turtingiausių uostamiesčio kandidatų lyderiauja 48-uoju numeriu Krikščionių sąjungos sąraše įrašyta Olia Stulgaitienė. Savo anketoje ji nurodo, kad yra dviejų bendrovių direktorė. Jos privalomo registruoti turto vertė siekia 372 tūkst. eurų, moteris taip pat turi ir 13 tūkst. eurų piniginių lėšų.

Antrąją vietą turtingiausių klaipėdiečių kandidatų sąraše užima Seimo narė Irena Šiaulienė, kuri kandidatuoja ir Baltijos vienmandatėje apygardoje, o Lietuvos socialdemokratų darbo partijos sąraše yra šešta. Parlamentarė nurodė, jog privalomo registruoti turto turi už 223 tūkst. eurų, o piniginių lėšų – 123 tūkst. eurų.

Trečias simboliniame turtingiausių kandidatų penketuke yra 98 numeriu Lietuvos socialdemokratų partijos sąraše įrašytas Mindaugas Bičkus. Jis turi apie 268 tūkst. eurų vertės privalomo registruoti turto, vertybinių popierių, meno kūrinių ar juvelyrinių dirbinių už 2000 eurų ir apie 72 tūkst. eurų santaupų.

Tarp turtingiausių kandidatų Klaipėdoje yra ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovas Arvydas Pocius. 31-uoju numeriu sąraše įrašytas ir Danės vienmandatėje apygardoje kandidatuojantis buvęs Lietuvos kariuomenės vadas nurodė, kad privalomo registruoti turto turi už beveik 301 tūkst. eurų, turi 2000 eurų vertės vertybinių popierių, meno kūrinių ir juvelyrinių dirbinių bei 28,5 tūkst. eurų piniginių lėšų.

Turtingiausių klaipėdiečių kandidatų penketuką pabaigia Liberalų sąjūdžio atstovas, Seimo narys Eugenijus Gentvilas, kuris partijos sąraše yra šeštas. Politikas nurodė, kad jo privalomo registruoti turto vertė siekia 291 tūkst. eurų. Jis turi ir 18 tūkst. eurų piniginių lėšų.

Teistas du kartus

Pati neturtingiausia tarp visų klaipėdiečių kandidatų yra „Laisvės ir teisingumo“ partijos atstovė Sandra Sirutienė. Marių vienmandatėje apygardoje į Seimą bandanti patekti mokytoja ir Klaipėdos nevyriausybinių organizacijų tarybos pirmininkė visose turto deklaracijos eilutėse įrašė nulius.

Vos 20 eurų turtą nurodė turintis Lietuvos žaliųjų partijos kandidatas Arvydas Ektis, kuris yra kelių daugiabučių namų savininkų bendrijų pirmininkas ir greitosios medicinos pagalbos vairuotojas. 100 eurų vertės turtą teužgyveno Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos kandidatas Jurgis Utovka, kuris dirba ūkio darbuotoju Klaipėdos lopšelyje-darželyje „Dobiliukas“.

Šiais metais į Seimą iš viso kandidatuoja 73 klaipėdiečiai, iš kurių tik 20 yra moterys.

Įdomi detalė ta, jog tarp visų klaipėdiečių kandidatų tik vienas yra teistas. Tai – Darbo partijos atstovas Simas Galdikas. Savo anketoje jis nurodė, kad jam teismo nuosprendį teko išgirsti du kartus – 2008 ir 2010 metais. Pirmą kartą jis buvo pripažintas kaltu dėl sunkaus sveiktos sutrikdymo, antrą – dėl viešosios tvarkos pažeidimo ir turto sugadinimo ar sunaikinimo.

Rinkimai į Seimą vyks spalio 11 dieną, o išankstinis balsavimas prasidės jau spalio 5 dieną.

Į Seimą kandidatuojantys klaipėdiečiai

Sąrašo Nr. 1 – „Drąsos kelias“ politinė partija

21-as sąraše Edvardas Šalkauskas

Sąrašo Nr. 2 – Partija „Laisvė ir teisingumas“

22-a sąraše Nijolė Požarskienė

23-čia sąraše Lina Šukytė-Korsakė

31-a sąraše Sandra Sirutienė

96-as sąraše Svajūnas Škimelis

Sąrašo Nr. 3 – Laisvės partija

6-as sąraše Mindaugas Tarnauskas

12-as sąraše Nerijus Vitkauskas

17-a sąraše Birutė Andruškaitė

48-a sąraše Aistė Valadkienė

72-as sąraše Vaidas Šukys

Sąrašo Nr. 4 – Lietuvos liaudies partija

Klaipėdiečių sąraše nėra

Sąrašo Nr. 5 – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai

7-a sąraše Agnė Bilotaitė

31-as sąraše Arvydas Pocius

59-as sąraše Kęstutis Navickas

82-as sąraše Arūnas Barbšys

85-as sąraše Audrius Petrošius

Sąrašo Nr. 6 – Centro partija–tautininkai

1-as sąraše Naglis Puteikis

7-a sąraše Nina Puteikienė

29-as sąraše Vytauta Dudra

35-as sąraše Audrius Stankus

68-a sąraše Aušra Kaulienė

91-as sąraše Stasys Naujokaitis

Sąrašo Nr. 7 – Nacionalinis susivienijimas

Klaipėdiečių sąraše nėra

Sąrašo Nr. 8 – Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga

2-a sąraše Irina Rozova

10-as sąraše Michail Andrijanov

16-as sąraše Aleksandr Michailov

20-as sąraše Jurgis Utovka

24-a sąraše Tamara Šuklina

Sąrašo Nr 9 – Lietuvos socialdemokratų darbo partija

6-a sąraše Irena Šiaulienė

52-as sąraše Rimvydas Kairys

57-a sąraše Neringa Aleksandrovienė

59-as sąraše Juozas Girčys

100-asis sąraše Valerijonas Bernotas

106-as sąraše Vaclovas Janušauskas

127-a sąraše Marija Stankienė

128-a sąraše Irena Gailiutė

131-as sąraše Rolandas Uznys

Sąrašo Nr. 10 – Kartų solidarumo sąjunga- Santalka Lietuvai

1-as sąraše Arvydas Juozaitis

15-as sąraše Rolandas Jančiauskas

21-a sąraše Daiva Sirtautienė

Sąrašo Nr. 11 – Partija „Lietuva – visų“

15-as sąraše Mindaugas Žilys

30-a sąraše Monika Zikytė

37-as sąraše Vytautas Viluckis

Sąrašo Nr. 12 – Lietuvos Respubliko Liberalų sąjūdis

6-as sąraše Eugenijus Gentvilas

8-as sąraše Simonas Gentvilas

19-as sąraše Gintaras Vaičekauskas

42-as sąraše Edmundas Kvederis

51-as sąraše Saulius Budinas

93-ias sąraše Saulius Liekis

Sąrašo Nr. 13 – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga

32-as sąraše Dainius Kepenis

46-a sąraše Ligita Girskienė

72-as sąraše Antanas Kontautas

77-as sąraše Mindaugas Bastakis

80-as sąraše Kontantinas Lotiuk

105-a sąraše Dalia Martišauskienė

132-as sąraše Arūnas Andziulis

Sąrašo Nr. 14 – Lietuvos žaliųjų partija

17-as sąraše Arvydas Ektis

22-as sąraše Žydrūnas Banevičius

30-a sąraše Liudvika Kuzminčiūtė

103-ias sąraše Artūras Jokubauskas

122-a sąraše Andželija Zykaitė

Sąrašo Nr. 15 – Krikščionių sąjunga

15-as sąraše Algimantas Kirkutis

23-ias sąraše Evaldas Jurkevičius

48-a sąraše Olia Stulgaitienė

56-as sąraše Vacys Vaivada

Sąrašo Nr. 16 – Darbo partija

21-as sąraše Simas Galdikas

44-as sąraše Tomas Burkauskas

60-as sąraše Giedrius Bindza

67-as sąraše Aleksandr Voronov

92-as sąraše Liudvikas Dūda

94-as sąraše Elijus Vainauskas

101-a sąraše Birutė Boreikina

135-as sąraše Romualdas Pargaliauskas

Sąrašo Nr. 17 – Lietuvos socialdemokratų partija

35-as sąraše Romaldas Sakalauskas

96-as sąraše Rimantas Seniūnas

97-as sąraše Mindaugas Prialgauskas

98-as sąraše Mindaugas Bičkus

113-as sąraše Kęstutis Mickevičius

138-as sąraše Laurynas Gečius

14 Comments

  1. o kokiu pagrindu

    o kokiu pagrindu Klaipėdoje kandidatuojantis Nerijus Vitkauskas laikomas klaipėdiečiu???? Straipsnio autorei juk nesunku buvo faktus patikrinti – gimęs Vilniuje, gimnaziją baigęs irgi ne Klaipėdoje… lenda negražios mintys kad sąmoningai skaitytojai gal klaidinami

    Reply
  2. Antanas

    Rinkimai-reikalas rimtas, nereikėtų jų menkinti. Ką išsirinksite, taip ir gyvensite. Danės apygardoje yra puikus kandidatas-tai Romaldas Sakalauskas. Jis darbais įrodė savo sugebėjimus, jam vadovaujant Klaipėdos respublikinė (Raudonojo kryžiaus) ligoninė iš laužo tapo europinio lygio ligonine visomis prasmėmis, sukviesti iš visos Lietuvos puikūs gydytojai, puiki įranga. Lygiai taip pat sutvarkyti visi šiai ligoninei priklausantys padaliniai. Tvarka kaip bažnyčioje. Tik tokie žmonės, kaip Romaldas Sakalauskas , būdami Seime ,gali mus išvaduoti iš chaoso sveikatos apsaugoje. Rinkitės žmones pagal darbus, o ne pagal gerklingumą.

    Reply
    • klaipėdietė,rinkėja

      Kažkodėl gerb.R.Sakalauskas kuklinasi ir į pašto dėžutes savo lankstinukų nemėto . Danės apygardos rinkėjai ne visi ir žino ,kad jis kandidatuoja . Žmogaus darbai akivaizdžiai matosi (žinoma, ir kolektyvas ne paskutinėje vietoje ). Gerb.R.Sakalauskas gėdos klaipėdiečiams bepadarytų ,jei būtų išrinktas į LR Seimą .

    • Gelmina

      Tada jam nėra reikalo sėdėti seime,ten vis vien didelio proto ir sugebėjimų ne reikia,kaip susitarė valdininkai,taip dauguma ir balsuoja. Tegul geriau dirbą naudingą darbą ir toliau.

  3. Neviltis

    Nieko nesakančios pavardės. Niekuo nepasižymėję žmogeliai. Jei kurios ir girdėtos pavardės, tai tik iš negatyvios pusės (Rozova, Šiaulienė…). Siaubingas nuosmūkis. Intelektualų, iškilių asmenybių – nė vienos. Kaip baisu, kad Klaipėda taip nusigyveno.

    Reply
  4. Bėglė

    Klaipėdietė Bilotaite, bet vienmandatėje kandidatuoja Grigiškėse ?

    Reply
  5. Agnieška

    tragedija,seni bemoksliai ir bedarbiai,į balsavimus nematau reikalo eiti

    Reply
    • galima nepritarti

      bet nesąmones rašinėti nevertėtų

  6. algirdas grublys

    Sąraše Nr. 2 pamiršote Nijolę Požarskienę ?

    Reply
    • akadministratorius

      Ačiū, praslydo pro akis, nes anketoje nieko apie Klaipėdą, bet kad ji klaipėdietė tikrai nekyla abejonių. Papildėme.

    • Nuomonė

      Manau, kad visi turi iš ko pasirinkti, Irena Šiaulienė, dirbdama ilgą laiką Seime, neįsipainiojo į jokias aferas, periodiškai susitinka su rinkėjais, padeda žmonėms spręsti įvairias svarbias problemas. Baltijos apygardoje tikrai verta balsuoti už Ireną Šiaulienę, už sąžiningą ilgametę politikę.

  7. klaipedietė

    Baisu, Nėra ką rinkti.

    Reply
  8. 16

    Šiaip tai Darbo partijos Nr. yra 16 !

    Reply
    • akadministratorius

      Ačiū, kad pastebėjot klaidą ir pranešėt. Pataisėme.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika

Naujajame Rinkimų kodekse - ribojimas merų kadencijoms ir kitos naujovės

Rugsėjo 1 d. įsigalioja Lietuvos Respublikos rinkimų kodekso patvirtinimo, įsigaliojimo ir įgyvendinimo konstitucinis įstatymas. Rinkimų kodeksas keičia iki šios dienos ...
2022-09-01
Skaityti daugiau

Nuomonės

Rinkimų įstatymai neturi tapti žaisliukais partijų rankose

Prieš porą mėnesių, vos pradėjus darbą naujajai Seimo daugumai, iš jos atstovų Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovų ...
2021-04-22
Skaityti daugiau

Nuomonės

Apie kokius politinius reiškinius signalizuoja Seimo rinkimai?

Jau beveik žinome, kas valdys šalį artimiausiais metais. Kita vertus, Seimo rinkimų rezultatai leidžia įžvelgti ir ne visada pastebimų, bet ...
2020-11-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This