Šimtai gyventojų Slengiuose prašė šaligatvių ir perėjų

Fotoreportažai, Regionas, Svarbu

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Slengiuose įvykusi skaudi avarija, kai prie mokyklos buvo mirtinai partrenktas paauglys, išsirutuliojo į akciją „Netylėkime, mums svarbus mūsų ir mūsų vaikų saugumas!“, kurioje šeštadienį susirinko keli šimtai gyventojų, dauguma jų su savo vaikais. Jie reikalavo saugios kelių infrastruktūros, kad tokios nelaimės nepasikartotų, tačiau valdžios atstovai tegalėjo atsakyti, kad greitų pokyčių tikėtis neverta.

Slengių gyventojai prašė infrastruktūros, kad patys ir jų vaikai galėtų jaustis saugūs. Virginijos Spurytės nuotr.

„Reikia susiburti ir būti vieningiems, kad mus išgirstų, kad įvyktų pokyčiai. Tikimės, kad bus sudrausminti vairuotojai, kad bus įrengti tinkami šaligatviai, autobusų sustojimo vietos, kad nebereikėtų laukti ant važiuojamosios dalies. Norime saugumo“, – pabrėžė akcijoje Slengiuose dalyvavę žmonės.

Akcijos organizatorė Irma Černuševičienė aiškino, kad jau daugelį metų Slengių gyventojai įvairiomis formomis kreipėsi į atsakingas institucijas prašydami, jog gyvenvietėje būtų gerinama kelių ir kitų inžinerinių įrenginių infrastruktūra, bet iš esmės niekas iš atskaitos taško net nepajudėjo.

„Ta baisioji nelaimė, kai žuvo paauglys, buvo paskutinis mūsų kantrybės lašas. Ši akcija yra vienintelis mums likęs kelias viešinti savo problemas. Tikimės, kad pavyks atkreipti atsakingų institucijų dėmesį. Tikimės, kad gyvenvietėse atsiras šaligatviai, saugūs pėsčiųjų, dviračių takai, apšvietimas, stotelės. Dabar yra tik eilė didelių problemų, kokių nėra net gūdžiame kaime“, – kalbėjo I. Černuševičienė.

Į akciją susirinkę gyventojai pasirašė raštą, adresuotą Lietuvos automobilių kelių direkcijai, Susiekimo ministerijai, Klaipėdos rajono savivaldybei, kuriame reikalaujama infrastruktūros gerinimo: pėsčiųjų perėjų; pėsčiųjų takų; gatvių apšvietimo; greičio ribojimų kalnelių; greičio ribojimo ženklų; viešojo transporto stotelių.

Akcijos dalyvių eisena kelis šimtus metrus žygiavo iki tos vietos, kur rugsėjo 22-osios rytą mirtinai buvo partrenktas paauglys, jį pagerbė tylos minute, toje vietoje uždegė žvakių.

„Mes taip pat ne kartą kreipėmės į atsakingas institucijas ir atsakymų nebuvo gauta. Prašėme šaligatvių pratęsimo, apšvietimo, saugių salelių arba perėjų. Per devynerius metus, kiek dirbu, plėtra šioje Sendvario seniūnijoje yra beprotiška. Prieš devynerius metus buvo 4000 gyventojų, o dabar deklaruotų yra 12000, bet faktiškai gyvenančių 21000. Ir tai yra šeimos su mažais ir mokyklinio amžiaus vaikais. Todėl gyvenvietės verkte prašosi tinkamos infrastruktūros. Ši problema aktuali ne tik Slengiuose, bet ir Ginduliuose, Jakuose, Mažūriškėse. Reikia iš pagrindų peržiūrėti mūsų situaciją“, – teigė Sendvario seniūnijos seniūnė Loreta Urbutė.

Akcijoje dalyvavęs Klaipėdos rajono savivaldybės meras Bronius Markauskas pripažino, kad problemos yra labai aktualios, situacija – labai sudėtinga, tačiau greitų sprendimų, deja, nėra.

„Pats šioje teritorijoje gyvenu nuo gimimo ir prieš 10 metų niekas nesitikėjo tokios plėtros. Reikia pripažinti, kad inžinerinė infrastruktūra vėluoja ir daugeliu atveju bus sudėtinga ką nors padaryti, nes jau yra namai, kelio zona yra per siaura, kad būtų galima įrengti šaligatvius“, – teigė B. Markauskas.

Jis pranešė, jog ketvirtadienį buvo susitikęs su Lietuvos automobilių kelių direkcijos atstovais, kalbėta, jog Klaipėdos rajono savivaldybė gali prisidėti prie infrastruktūros gerinimo, nes kitu atvejų pokyčių reikėtų laukti labai ilgai, nes Sendvario seniūnija nėra tarp Direkcijos prioritetų.

„Planuojame per porą savaičių pateikti siūlymus, ką reikia daryti ir toliau tarsimės dėl finansavimo. Bet puikiai suprantame, kad tai yra viešieji pirkimai tiek projektavimo, tiek rangos darbams, tad gali praeiti labai nemažai laiko. Pravažiavau tuo keliu nuo Slengių mokyklos iki „Rimi” prekybos centro ir suskaičiavau 14 įvažų, neskaičiuojant įvažiavimų į kiemus. Turime suprasti, kad visur perėjų tikrai nepadarysime, bet tikrai reikia kalbėti apie normalius šaligatvius abiejose gatvės pusėse, dviračių takus. Tačiau tai tikrai užtruks. Ežero ir Rasytės gatvėse šaligatviai ir apšvietimas atsiras 2023 metais. O šiandien labai prašau gyventojų, kad jie būtų atsargūs kad saugotųsi patys“, – kalbėjo B. Markauskas.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”159163,159162,159161,159160,159159,159158,159156,159155″ img_size=”gallery”][/vc_column][/vc_row]

8 Comments

  1. Antanas

    100 procentų pritariu Zivilei .Gyvenant rajone ,mokate rajonui ,ko iš mūsų norit?

    Reply
  2. Markauskas

    sako netiesą. Tik gal jam tada nerūpėjo. Prieš 10 metų rajone buvo pats sklypų dalinimo vajus ir daug kur gatvelėms buvo palikti tik po 6-8 metrų pločio koridoriai ir tai tik rajono tarybos ir rajono architekto atsakomybė. Baisu dabar tarp tokių tvorų. Bet jie derino ir tvirtino detalius tai lai dabar ir atsako. Apie tai tuomet ir dar anksčiau kalbėjo, perspėjinėjo šalies urbanistai, architektai viešai ir iš aukščiausių tribūnų. Tik ar rajono konservatorių šutvei su Dumašium rūpėjo? Bet dabar jau yra ir asmeninės atsakomybės įstatymas. Užsiimkit. Sprendimas paprastas – abiejų gatvelės pusių sklypai patraukia tvoras ir padaro minimalų 17m pločio privalomą koridorių ir už savo lėšas susimetę organizuotai įsirengia ir apšvietimą ir apželdinimą ir pėsčiųjų takus. Visi Lietuvoje taip susimoka ar sumoka pirkdami sklypą. Kuo jūs kitokie. Nenorit, geriau lai traiško ir toliau raštus rašinėsit? Tik, kažkam nepasisekė ir gal gatvė užlips ant namų tad teks „paimti valstybės poreikiams. Bet gera žinia – sumažės teritorijai apkrovimas ir atsiras vietos dienos centrams, mokyklėlėms ir minimaliai socialinei infrastruktūrai. Skūpas moka du kartus, o kai dar kvaila ir korumpuota tavo valdžia…

    Reply
    • dėkokit

      savo išrinktiems seimūnams, kurie, pataikaudami turto vystytojams, prastūmė tokius teisės aktus, pagal kuriuos ir suplanuoti tokie kvrtalai.

  3. Kažkam

    nelaimė iš ties baisi. Užuojauta. Bet, to paauglio tėvai puikiai žinojo kur sklypą perka ir tada svarbiausia buvo tik kad pigu. Kiti džiaugėsi dalindami savo hektarus gabaliukais ir mln. į kojines kišo. Ištisi miestai aplink Klaipėdą prisistatė. Tai dabar visi mokesčių mokėtojai už „valdiškus” turi čia infrastruktūrą įrenginėti? O gal rajono valdžia sustabdė tą įdiotišką žemių sklypavimą?

    Reply
    • ZIVILE

      Uzuojauta tevams,artimiesiems.

      Jusu neadekvatus komentaras del „pigiu’sklypu pirkimo,visiskai jie nepigus.Tai jaunu tevu gana didelis pasiekimas,o ,kad atsakingai ziuri kokia suma bankuose skolintis,tikrai nera jokios kaltes. Tai,kad valdzia SPAUDZIA zmones ,nusipirkus sklypus cia pat Klaipedoje, sumoket juos dar ir uz infastruktura,nes jie taip sureguliuoja ‘popierius’.Kiek metu reikes aiskintis kam priklauso eile nauju gyvenvieciu??? moketuju pinigai liks arciau prie loviu sedinciu kisenese,kas ne vienam Klaipedieciui aisku,nusibodes tas plesikavimas,rengiant ale kulturinius renginius,sodinant sakuras,pucia i viena duda su meru,nemano net sureaguot ,kad tai valdzios atsakomybe jau turejo buti,pries planuojant sklypus. Koks absurdas kaltinti nusipirkusius nama,o ne tuos planuotojus!!! XXI amzius kieme, atsitokekit ,reikalavimai zmoniu teiseti ir atidejimo kitam gyvenimui negali buti!!! Spresti reikejo vakar..o cia dabar pazadeti negali ir nezino kada tai bus.Lauk is valdzios visus neziniukus be gailescio.daug jaunu seimu,reiskias daug mazu vaiku cia Privalo augti saugiai!

    • To Zivile

      Tai jeigu gyvenat rajone prie ko čia Klaipėda ir Klaipėdos valdžia ar kokie kultūros renginiai rengiami ir kur kokios sakūros sodinamos? Jeigu jūs prie to visiškai nieko neprisidedat? Jūs gyvenat rajone ir mokesčiai jūsų keliauja į Klaipėdos rajone. Ta jūsų gatvių gatvelių ar kultūros renginiais lai rūpinasi jūsų savivaldybė.

    • pritariu kažkam

      mes, pvz., savo kvartaliuke už savo pinigus susitvarkėm gatvelę ir visa kita, neprašėm iš valdžios.

  4. FM

    Įdomūs jūs žmones esat. Patys savo vaikų saugumu nesirūpinat, bet kitiems tas problemas kraunat

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Laiku nesumokėjus transporto draudimo įmokos, gali tekti grąžinti dalį draudiko išmokų

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) išnagrinėjo bylą, kurioje buvo sprendžiama dėl draudimo bendrovės teisės reikalauti iš draudėjo grąžinti dalį išmokėtos sumos, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Regionas

Pagerbė ryškiausius metų kultūros šviesulius bei jaunuosius talentus

Priekulėje pristatytas naujas festivalis „Ženklai“, kviečiantis pažinti nepažintą Priekulę ir jos kūrėjus. Festivalio atidarymo renginio metu įteikti ir trys apdovanojimai ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Ugniagesiai gelbėjo du nelaimėlius

Klaipėdos regiono ugniagesiai pirmadienį padėjo medikams suteikti pagalbą dviem nukentėjusiems žmonėms. Ryte, apie 7.30 val, buvo gautas pranešimas, kad Kretingos ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This