Kultūrų komunikacijų centro 15 metų veiklos renginių ciklo „Supernova“ baigiamieji akordai

Kultūra

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmuose spalio 9 d., penktadienį, 19 val. prasidės KKKC 15 metų veiklos jubiliejinių renginių ciklo „Supernova“ baigiamieji renginiai, vėliau persikelsiantys į atviras Meno kiemo erdves.

Nerijaus_Jankausko nuotr.

„Supernovos“ aidas

2020-ieji Klaipėdos kultūrų komunikacijų centrui – išskirtiniai, mat šiemet įstaiga mini 15 metų veiklos sukaktį. Pranešime žiniasklaidai teigiama, kad gimtadieniui skirto jubiliejinių renginių ciklo „Supernova“ įžanga tapo Mariaus Ščerbinsko instaliacijos „Sala” pristatymas, vykęs liepos mėnesį Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus kiemelyje.

Rugpjūtis buvo skirtas grafikai – KKKC Meno kieme penkias dienas truko atviros grafikos meno kūrybinės dirbtuvės „Now Art. Atgimimas”/„Now Art. Reborn”, kurioms pasikeisdami vadovavo šeši įvairių kartų profesionalūs grafikai iš visos Lietuvos, pritraukę apie 500 meno gerbėjų. Vienas rugpjūčio vakaras buvo skirtas pažinčiai su daugiabalsėmis Korsikos liaudies dainomis – jas koncerte „La Campagna” atliko GŠ ansamblis iš Vilniaus.

Rugsėjis KKKC Parodų rūmuose prasidėjo svarbiausiu ciklo „Supernova“ renginiu – tarptautinio meno projekto „We can be heroes”/„Būkime herojais” pristatymu. Parodos ekspoziciją sudaro šiuos 15 metų vykusio kūrybinio proceso dalyvių kūriniai, simboliškai įvardijantys per tuos metus įgyvendintus KKKC projektus, turėjusius įtakos centro vystomoms idėjoms ar ateities vizijoms.

Atidarant parodą vilniečiai menininkai Laima Kreivytė, Inga Galinytė ir Denisas Kolomyckis atliko performansą „Fluqus vedybos. Kentauro gimimas”. Vėliau veiksmas persikėlė į Meno kiemą, kur iki vėlumos vyko tapybos akcija-hepeningas „Laisvė” – menininkai Audrius Gražys, Rodionas Petrovas ir Daiva Dašenkovienė, skambant muzikai ir stebint būriui smalsuolių, ant didelio formato drobių interpretavo Niujorko Laisvės statulos tema.

Kitą dieną po parodos pristatymo klaipėdiečiai ir miesto svečiai turėjo galimybę dalyvauti ekskursijoje po ekspozicijų sales kartu su projekto iniciatoriumi menotyrininku Ignu Kazakevičiumi bei menininkais, įveikusiais koronaviruso keliamus iššūkius ir atvykusiais į parodos pristatymą.

Dar vienas renginių ciklo „Supernova“ trijų dienų maratonas vyko rugsėjo pabaigoje – paskutinį mėnesio ketvirtadienį trys garso menininkai: Donatas Bielkauskas-Donis, Kristijonas Lučinskas-Driezhas, Audrius Šimkūnas-Sala pakvietė į kelionę po „Garso labirintą” – taip pavadinto projekto metu eksperimentinės muzikos kūrėjai KKKC Parodų rūmuose siūlė klausytojams klaidžioti nuo vieno atlikėjo prie kito ir klausytis jų skleidžiamų garsų arba ir patiems įsilieti į muzikinio audinio kūrybinį procesą.

Penktadienis Parodų rūmuose buvo skirtas ne tik vaizdui, bet ir žodžiui. Čia vykusiame įvadiniame Klaipėdos knygų mugės renginyje – diskusijoje „Vaizdai ir žodžiai” rašytojai Ernestas Parulskis ir Herkus Kunčius bei pokalbį moderavęs menotyrininkas Ignas Kazakevičius analizavo meno ir tikrovės santykius.

Diskusija, susijusi su knyga, vyko ir šeštadienį. Menininkas Žygimantas Augustinas, pristatydamas savo ką tik išleistą albumą „To Žygimantas Augustas”, kartu su filosofu Viliumi Dranseika pakvietė bendruomenę pasikalbėti apie mokslingumą ir netikrumą.

Ekspozicijoje – Audronės Andrulevičienės instaliacija

Spalio 9-ąją 19 val. KKKC kviečia į paskutiniuosius ciklo „Supernova“ renginius, kurie prasidės Parodų rūmuose, parodos „We can be heroes”/„Būkime herojais” kontekste.

Įpusėjus parodos eksponavimo laikui, bus pristatytas ekspoziciją papildęs kūrinys – Audronės Andrulevičienės instaliacija „Ecce homo“. Viena pirmųjų KKKC parodas rengusių ir kūrybinius seminarus organizavusių autorių A. Andrulevičienė pastaruoju metu eksperimentuoja su medicininiu silikonu, derina jį su kitomis medžiagomis: stiklu, metalu, plastmase, aplinkos daiktais. Šias organines ir neorganines medžiagas ji prilygina kultūros ir natūros santykiui: stiklas – žmogaus emocinis pažeidžiamumas, metalas – struktūra, vidinis karkasas, sezaniškasis vizualumo aspektas; plaukai – natūra; silikonas – dvasinė inercija, erzacas, veidmainiškumas, galimas naujosios hibridinės kultūros santykių modelis.

Šiuo laboratoriniu projektu autorė perkelia biologinio ar genetinio lauko šabloną į parodų sales. Jei teigtume, kad tai, kas perduodama ne genetiniu būdu, yra vadintina kultūra, pats menas šiame kontekste atrodo tarsi genetinė mutacija, kuri keičia kultūrą.

Patricijos Gilytės galaktikos plėtra

Parodoje „We can be heroes” eksponuojamas Patricijos Gilytės kūrinys „Supernova“, sukurtas specialiai šiai parodai, tęsia lygiai prieš metus per rudens lygiadienį KKKC Parodų rūmuose eksponuotos jos parodos „Ekvinokcija“ temą. Vokietijoje gyvenanti menininkė rezidentūros Klaipėdoje metu stebėjo miestą kaip visumą ir kartu analizavo atskirus lygmenis (spalvas, garsus, srautus, nuotaikas, emocijas), taip pat stabilias, lėtai kintančias formas, t. y. architektūrą, bei atsikartojančias formas – uosto elementus. Tuos stebėjimus, panaudojusi 7392 žvakutes, ji perkėlė į stabdyto kadro animacijos vaizdinius. Uždegant arba gesinant atskiras žvakutes, AB Vakarų laivų gamykloje buvo kuriamas vizualus miesto, kaip kintančio žvaigždyno, pasakojimas. P. Gilytės instaliacijos „Equinox K-7392″ garso takelį sukūrė kompozitorius ir atlikėjas, garso menininkas Donatas Bielkauskas-Donis.

Parodai „We can be heroes” P. Gilytė kūrinį „Equinox K-7392″ transformavo pasitelkusi naujas raiškas ir pritaikiusi kitai erdvei. Menininkė tikėjosi per rudens lygiadienį susitikti su klaipėdiečiais prie šio kūrinio ir kartu papildyti jį trūkstamais akcentais. Tačiau menininkei nepavyko įveikti koronaviruso užkardų. Todėl baigiamajame renginyje lankytojai kviečiami mintimis sugrįžti į rudens lygiadienį, įsitraukti į bendrą kūrybinį veiksmą ir kartu su KKKC darbuotojais „Supernovos“ ritmu užbaigti Patricijos Gilytės meno kūrinį.

Noktiurnas nakties tamsoje

19.30 val. kūrybinis „Supernovos“ veiksmas persikels į nakties tamsos apgobtą ir ugnies nušviestą Meno kiemą (Bažnyčių g. 4). Lėlių teatro kiemelyje vyks gyvos tapybos akcija ir filosofinė diskusija apie naktį ir meną „Noktiurnas“. Akcijos dalyviai įkvėpimo semsis iš Jameso Whistlerio kūrybos. Dalyvaus tapytojai: Irma Leščinskaitė, Tomas Kiauka, Virgis Ruseckas, prie menininkų galės prisijungti ir visi norintieji.

Rudeniškos nakties tamsą, ugnies šviesą ir menininko įkvėpimą, svajonių realizmą bei vilties abstrakciją įkūniję tapybiški noktiurnai taps KKKC 15 metų veiklos jubiliejinių renginių ciklo „Supernova“ baigiamuoju akordu.

Akcijos dalyvių ir svečių vidine šiluma pasirūpins projekto partneris „10 Tiltų“.

Paroda „We can be heroes“/„Būkime herojais“ veiks iki  lapkričio 8 d.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Parodų rūmuose - „Vandens veidas“

Kovo 28-ąją, ketvirtadienį, 18 val., Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2) bus atidaroma Kristinos Ališauskaitės ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

Kultūra

Parodų rūmuose - paroda „NElaimingų Naujųjų metų!“

Vasario 23-iąją, 17.30 val., Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2) bus atidaroma Yevhen Titov (Євген Тiтов) ...
2024-02-22
Skaityti daugiau

Kultūra

Parodų rūmuose - Ukrainos menininkų darbai

Vasario 23-iąją, penktadienį, 17.30 val., Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2) bus atidaroma tarpdisciplininė aštuonių šiuolaikinių ...
2024-02-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This